Lefkada i Leukonski skok

Lefkada i Leukonski skok
27.03.2018

Probijamo se do ruba litice nad Jonskim morem; nestabilnih nogu, imamo osjećaj kao da bi nas vjetar mogao otpuhati s ruba, osjećamo se uzbuđeno što smo napokon ovdje. To je bio Lefkatas – najjužniji vrh Lefkade. Prošetali smo 16 km dugom, zavojitom stazom od Vasilikija gdje smo ostavili brod kako bi svjedočili mjestu Leucadinog skoka - gdje su zaljubljene duše skakale u smrt, a osuđeni kriminalci bivali bačeni. Nekad je na mjestu sadašnjeg svjetionika, koji je izgrađen 1813. godine, bilo svetište grčkom bogu Apolonu, a legenda kaže da je poznata drevna pjesnikinja Sappho skočila u svoju smrt na ovom mjestu zbog neuzvraćene ljubavi.

Zapadna jedriličarska ruta

Zapadna obala jonskog otoka Lefkade je dom nekiih od najljepših bijelih pješčanih plaža u Grčkoj, s bijelim liticama u pozadini po kojima otok dobiva svoje ime (Lefko = bijelo). Nakon što smo prethodnog dana preuzeli naše charter plovilo u gradu Lefkasu, krenuli smo niz obalu i prošli Agios Nikitas - jedino selo na morskoj razini na zapadnoj obali. Puna jedra i dobar vjetar vodili su nas do plaže Kalamisti te smo se zatim uputili 10 minuta uzbrdo do sela Kalamisti smještenog na liticamana na 380 metara nadmorske visine gdje smo se zaustavili na laganom ručku. Ovdje smo isprobavali lokalne proizvode; svježe masline, domaće vino, konzervirano meso, leću i salatu začinjenu s domaćim maslinovim uljem.  Napunjenih baterija nastavili smo ploviti ispred zadivljujućeg ispresijecanog krajolika sve dok nismo došli na atraktivnu plažu Porto Katsiki, mali pješčani raj smješten na dnu blijede konkavne litice. Njezine akvamarinske vode i bijeli pijesak bile su savršeno mjesto za provesti ostatak dana u plivanju, ronjenju i uživanju na suncu.

Plaža Kalamisti, Lefkada, Grčka

Čista bijela ljepota

Kasnije, u ranu večer oplovili smo rt Lefkas pod impresivnim stijenama i divili se njegovoj divljoj ljepoti. Ovo je mjesto dugo bilo povezivano s ljudskim žrtvovanjem i ritualnim skokovima. Priča se da su se luđaci i kriminalci nekad bacali s visokih stijena da bi "pročistili" svoje duše. Skakanje s tih stijena postao je hir među modernim Rimljanima u slučajevima neuzvraćene ljubavi. Drugi drevni skakači s litice napravili su primitivne padobrane kako bi usporili njihovo uranjanje u more, gdje su ih čekale spasilačke ekipe, a danas su stijene popularno lansirno mjesto za paraglajdere.

Očaravajući vidici

Sada smo na vrhu i gledamo dolje na bijesno more, zamišljajući užas. Na kraju, bacamo pogled preko Lefkade na bujnu zelenu istočnu obalu u jakom kontrastu sa zapadom - to je naša destinacija za sljedeći tjedan jedrenja; Syvota, otočić Meganissi, Nydri, Lygia i predio antičke Lefkade na Kalligoni. Ploveći južno preko plavog prostranstva Jonskog mora, možemo vidjeti sjeverni vrh Kefalonije, a iza nje još i otok Itaku i sanjati o novim jedriličarskim avanturama između tih zelenih Jonskih otoka.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:KAVALINI
15%
Capelli 21 2017
12.04.2019 - 03.05.2019
1.000€ - 1.200€
850€/ tjedan
per person / tjedan
Mjesto: Pula
KAVALINI
15%
Capelli 21 2017
12.04.2019 - 03.05.2019
1.000€ - 1.200€
850€/ tjedan
per person / tjedan
Mjesto: Pula
GASTON
25%
Oceanis 35 2015
12.04.2019 - 03.05.2019
Ležaji: 6+2
1.190€ 893€/ tjedan
per person 112€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Split