Očaravajući Samothraki

Očaravajući Samothraki
15.03.2017

"Hej dečki, pogledajte me!" Jedva smo ga čuli iznad gromoglasnog vodopada, jedva ga vidjeli kroz mlaz, a on je stajao na divovskoj deset metara visokoj stijeni nad bazenom, pri čemu se nazirala njegova sjena na jakom sunčevom svjetlu. Umorni od pješačenja, sjeli smo u podnožju velikog hrasta te smo slušali meketanje koza u daljini, i gledali.

Ploveći Sjeverno Egejskim morem

Naše krstarenje smo započeli pred nekoliko dana iz Limnosa. Unajmili smo jedrilicu u Kavali, posjetili Thassos, Limnos i konačno, mali otok jajastog oblika – Samothraki: šarmantnu otočnu trilogiju. Otok je, u stvari, planina koja se izdiže iz mora, priča se da je ovdje Posejdon sjedio na moćnom vrhu planine, na gotovo 1700 metara, kako bi iz ptičje perspektive mogao promatrati Trojanski rat.

Jedinstven otok Samothraki, van poznatog i dobro utabanog puta, ističe se svojom neukroćenom ljepotom, sa raznovrsnom florom i faunom; to je raj za ptice selice i drugi divlji svijet, ima mnogo toga za ponuditi posjetiteljima, od vrućih izvora i hladnih bazena u stijenama, do dolina autohtone šume i napuštenih plaža. Miris divljeg origana ispunjava zrak, med je jedan od najboljih koje sam ikad probao, zvukovi brzih rijeka i slapova; Samothraki naprosto oduševljava sva osjetila.

Svetište

Ovaj divlji surov otok ne nudi mnogo prirodnih sidrišta i zaštićenih uvala za pomorce, čak i ljeti može biti jakih vjetrova tako da je preporučljivo pratiti vremensku prognozu. Glavna luka Kamariotissa pruža dobar zaklon, osim kad puše sjeverozapadni vjetar. Umjetna luka Therma s dubinom od preko 3 metra, za razliku od Kamariotissa, pruža bolju zaštitu od Meltemi ljetnih vjetrova.

Sigurno usidreni u glavnoj luci Kamariotissa, iznajmili smo nekoliko skutera kako bi istražili unutrašnjost ovog čarobnog mjesta. Prethodni dan smo proveli šetajući mističnim antičkim Svetištem Velikih Bogova, zasigurno jednim od vizualno najspektakularnijih mjesta u Grčkoj. Dorski stupovi postavljeni na brežuljku okruženi ljubičastim klekom i hladnim Egejskim morem u pozadini; gotovo da možete zamisliti užurbano mjesto s drevnim štovateljima, u vrijeme kada je to bio jedan od glavnih grčkih vjerskih centara u 5. stoljeću prije Krista. Najslavniji relikt svakako je Krilata Pobjeda Samothrakija koja se danas čuva u Louvreu u Parizu ,a pronađena je ovdje 1863. godine.

Neke grupe su otpješačile na vrh planine, a navečer smo umakali umorne kosti u vanjskim termalnim bazenima u Loutri.

Samo brodovi

Također smo čuli za slatkovodni vodopad Kremastos koji se kroz moćan granit ulijeva izravno u more na jugoistočnoj strani otoka u blizini vulkanske plaže Vatos. Budući da se do nje može doći samo čamcem, plan je bio da otplovimo tamo sljedeći dan i usidrimo se cijelu noć na prekrasnoj pješčanoj plaži Pahia Ammos.

Slatkovodna terapija

Zasada smo bili zadovoljni istražujući 12 prirodnih bazena u stijenama, koji jedva zadržavaju rijeku Fonias koja strmoglavo juri prema moru. Ulovivši dah smjestili smo se u djelomičnu hladovinu i okrenuli se kako bi pogledali prizor visoko na stijeni pored vodopada. "Skok!" Netko je povikao i skočio, okretajući svoje tijelo u zraku, i uronio u ledenu vodu.

Slap i jezerce - Samothraki, Grčka


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:JULIA
40%
Bavaria 40 2002
07.04.2018 - 28.04.2018
Ležaji: 6+2
1.000€ 600€/ tjedan
per person 75€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Trogir
BELLA
19%
07.04.2018 - 05.05.2018
Ležaji: 6+3
850€ 689€/ tjedan
per person 77€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Biograd na moru
NINA
40%
07.04.2018 - 28.04.2018
Ležaji: 6+2
1.100€ 660€/ tjedan
per person 83€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Trogir