Raj među borovima, posjetite istočnu stranu Sitonije, Halkidiki

Raj među borovima, posjetite istočnu stranu Sitonije, Halkidiki
30.08.2021

Istočna obala Sitonije, Halkidiki je pravi nautički raj u kojem možete provesti nekoliko dana istražujući različite plaže i osamljene uvale smještene između krševitih stijena i borova. Prirodno okruženje je spektakularno; plava boja neba i mora savršeno su usklađene. Ovo je idealno mjesto za uživanje na brodu u manje popularnom području Grčke, a poznato je ne samo po ljepoti, već i po hrani i gostoljubivosti. Pročitajte naše prijedloge i istražite najbolje što nudi istočna obala Sitonije.

Plaža Portokali skriveni je dragulj Sitonije i pravi komadić raja na mirnijem dijelu Halkidikija. Smještena između krševitih stijena, plaža koju mještani nazivaju Kavourotripes (što znači rakove rupe), ima sve predispozicije da bi se uistinu mogla nazvati rajem. Bijeli pijesak savršen je za izležavanje tijekom dana i dobivanje preplanule boje. Kristalno bistro, azurno plavo more, neodoljivo je za kupanje. Ako volite avanture, uzmite disalicu i peraje te krenite u istraživanje stjenovitog podmorja; bit ćete oduševljeni otkrivanjem mnoštva riba i koralja jarkih boja.

Zaljev plaže Portokali pruža savršeno mirno mjesto za sidrenje vašeg plovila i jednostavan pristup plaži. Kad dođete na plažu, među borovima možete pronaći prirodni zaklon, a ako više volite sunce, možete ležati pored mora i slušati kako valovi mirno oplahuju obalu. Ovo je idealno mjesto za provesti dan odmarajući i uživajući u miru i tišini.

Kad se odmorite, mogli biste prošetati kroz borovu šumu i otkriti nekoliko stotina godina staru obližnju kapelicu na vrhu brežuljka s koje se pruža pogled na plažu. Možete nastaviti uz obalu, lagano šetajući među drvećem. Naići ćete na čitav niz malih uvala u kojima možete provesti sat ili dva uživajući u mirnom okruženju.

Ovo područje je savršeno za ljude koji vole osamu i tišinu, ali ako želite, lako možete pronaći nekoliko kafića u blizini. Mnoštvo je popularnih grčkih barova smješteno u različitim uvalama, uključujući i plažu Portokali. Možete probati i grčki klasik, Freddo Espresso. Ako želite nešto jače, uputite se u jednu od lokalnih konoba i probajte Ouzo. Savršena pratnja Ouzu su riblji specijaliteti od svježe ulovljenih riba iz Egejskog mora. Možete probati i neke od lokalnih specijaliteta, poput kozjeg sira pečenog u pećnici s domaćim medom, lokalno uzgojenih maslina ili vina podrijetlom sa Svete Gore.

Ako želite dodatno istražiti unutrašnjost otoka, središnji dio Sitonije ima spektakularni planinski lanac na koji se dovoljno lako možete popeti. Planinski lanac Dragoudeli prepun je rijetkih drevnih stabala Itamos koja su ovdje više od 2000 godina. Na šumskom prostoru živi čitav niz divljih životinja, uključujući lisice, zečeve i divlje svinje. Ako imate puno sreće, možete uočiti i jelene. S vrha planine Itamos koja se uzdiže na 811 metara nadmorske visine, pružaju se spektakularni pogledi na Svetu Goru i treći „prst“ Halkidikija koji je vrlo ograničen za posjetitelje, osim za ljude koji posjećuju samostanske zajednice koje tamo žive. Pogledajte na drugu stranu da biste vidjeli još poznatiju planinu, planinu Olimp. Ovisno o dobu godine, vrhovi ovih planina bit će prekriveni svježim bijelim snijegom, koji je u kontrastu s jarko plavim nebom, zelenilom okolnih borovih šuma i čistom tirkiznom bojom Egejskog mora.

Nakon što provedete neko vrijeme na kopnu, vrijeme je da se vratite na svoje plovilo i istražite arhipelag nadomak plaže Portokali. Krenite prema sjeveru prateći obalu, a nadomak je Vourvourou i Plava laguna koja se proteže prema otoku Diaporos i ostalim malim otocima koji ju okružuju. Imate savršenu priliku istražiti obale brojnih otoka, a da vas nitko drugi pritom ne uznemirava.

Na putu do otoka Diaporos okupajte se u plitkom toplom moru Plave lagune. Očarat će vas čista tirkizna boja mora. To je savršeno mjesto za plutanje na leđima i gledanje u nebo dok razmišljate o životu.

Zatim zaplovite do otoka Diaporos. Idealno mjesto za sidrenje i brzo popodnevno istraživanje otoka je Bijela plaža na istočnoj obali. Smjestite se tamo i uživajte u kupanju ili sjednite i proučavajte brojne morske ptice koje su ovaj otok učinile svojim domom.

Nakon što provedete neko vrijeme na otoku, odmaknite se od obale i usidrite točno između Sitonije i trećeg „prsta“ Halkidikija. Izvucite štap za pecanje i probajte uhvatiti neke od poznatih lokalnih ribljih vrsta koje možete peći na roštilju dok uživate u zalasku sunca i čaši tsipoura. Mirno more čini ovo mjesto sigurnim i lakim za noćenje na brodu. Kad sunce bude zalazilo i zvijezde izlazile, pogledajte prema istoku prema Svetoj Gori i promatrajte zvijezde padalice na vedrom noćnom nebu.

Mogli biste danima jedriti između otoka na istočnoj obali i malih uvala smještenih između prekrasnih krševitih predjela i borovih šuma. Istočna obala Sitonije doista je dragulj kojeg treba osjetiti i uživati u njemu. Jedrenje pruža mogućnost pristupa udaljenijim područjima pa možete uživati u čarima Egejskog mora potpuno sami.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:ISLAND ESCAPE
25%
02.04.2022 - 30.04.2022
3.900€ 2.925€/ tjedan
per person / tjedan
Kabine: 3
Mjesto: Pula
BINGO
15%
02.04.2022 - 30.04.2022
Ležaji: 10+225
2.700€ 2.295€/ tjedan
per person 10€/ tjedan
Kabine: 6 / WC: 1
Mjesto: Trogir
ELYSIUM I
15%
02.04.2022 - 30.04.2022
Ležaji: 10+225
2.700€ 2.295€/ tjedan
per person 10€/ tjedan
Kabine: 6 / WC: 1
Mjesto: Trogir