Sjajna ljetna odredišta za jedrenje u Grčkoj – 1. dio

Sjajna ljetna odredišta za jedrenje u Grčkoj – 1. dio
16.04.2021

Zbog bezbrojnih otoka ponekad je teško odabrati gdje rezervirati svoj odmor na brodu u Grčkoj. Kako bi vam olakšali izbor, u dva članka izdvojiti ćemo neka od najboljih nautičkih odredišta te dati korisne informacije.

Lefkas (ili Lefkada)

Lefkas, Grčka

Lokacija: Zapadna obala - Jonsko more

Najbliža zračna luka: Zračna luka Preveza –Lefkas Aktion

Preuzimanje plovila: Luka Lefkas

Posebnosti: Lefkada, dom pjesnika, ima strme bijele litice duž zapadne obale otoka, po kojima je i dobio ime (Bijeli). Istočna je obala manje divlja s brojnim otočićima koje možete istraživati brodom. Otok se smatra jednom od najboljih yachting destinacija u Grčkoj. U glavnom gradu postoji dobro organizirana marina, povoljno smještena u blizini svih trgovina. Na Lefkadi se nalaze tri luke (neke organizirane sa sadržajima) kao što su Nydri, ribarsko selo Sivota i Vassiliki. Kratka putovanja do istočnog dijela otoka, do prekrasnih plaža Skorpios i otočića Meganisi (koja su moguća pod utjecajem većine vjetrova) pružit će nezaboravna iskustva. Koristeći Lefkas kao bazu, možete istražiti i druge jonske otoke Zankynthos, Ithacu i Kefaloniju.

Uvjeti jedrenja: Idealni vjetrovi i savršeni uvjeti za jedrenje čine ovo područje vrlo popularnim. Od svibnja do rujna sa sjeverozapada puše vjetar jačine 2 do 5 bofora. Ovo se područje preporučuje za nautičare početnike, iskusne moreplovce kao i obiteljske grupe. U sezoni može biti gužva.

Krf

Marina, Krf, Grčka

Lokacija: Sjeverozapadna obala - Jonsko more

Najbliža zračna luka: Međunarodna zračna luka Krf

Preuzimanje plovila: Luka Krf

Posebnosti: Krf je početna točka za krstarenja sjevernim jonskim otocima. Na grčkom jeziku poznat kao Kerkira, to je najsjeverniji i najveći jonski otok. Nježni i zeleni, njegovi nasadi maslina i čempresa glatko se spuštaju do idiličnih uvala obrubljenim pješčanim plažama. Krf je izvrsna baza za započinjanje putovanja brodom, prema jugu do Paxija, raskošnog malog otoka s ogromnim stijenama koje se spuštaju do mora i Antipaxija, malog otoka s divnim sidrištima i najčišćim morem; sjajno mjesto za zaustavljanje. Odavde je također lako dostupna istočna obala, a vrijedi se zaustaviti u Moutosu i Pagi.

Uvjeti plovidbe: Vjetar i uvjeti plovidbe u Jonskom moru idealni su i predvidljivi. Od svibnja do rujna iz smjera sjeverozapada puše vjetar snage 2 do 5 bofora. Lokacija je preporučena za početnike i iskusnije nautičare kao i za obiteljske grupe.  Krf je izvrsno odredište za prvi doživljaj jedrenja.

Syros

Syros, Grčka

Lokacija: Jugoistočna Grčka - Sjeverni Cikladi - Egejsko more

Najbliža zračna luka: Zračna luka Syros - samo domaći letovi

Preuzimanje plovila: Luka Syros

Posebnosti: Ciklade su poznate po bogatstvu sunca, oštrom i gotovo neplodnom krajoliku, kućama bijele isprane boje, tradicionalnim vjetrenjačama, pješačkim stazama s divljim cvijećem, živahnom noćnom životu i vjetru! Syros sa svojom velikom lukom predstavlja vrata sjevernih Ciklada koja je tisućljećima bila središte komercijalnih aktivnosti i užurbanog noćnog života. Iz Syrosa možete zaploviti do nenaseljenog i pustog otoka Gyaros, koji se prije koristio kao mjesto progonstva i internacije. Sljedeći je Tinos, otok čuda i poznat po svojoj jedinstvenoj cikladskoj arhitekturi i kaputićima. Tinos je također otok umjetnika s mnogo poznatih kipara koji su otuda došli. Dalje slijede poznati, živopisni Mikonos, najkozmopolitski otok na svijetu i grčki Kapri, kojeg ljeti treba izbjegavati ako ne volite gužve i zabave. U središtu se nalazi Delos, mali, neplodni otok, rodno mjesto Apolona, ​​drevnog boga sunca. Istočno od Syrosa su planinski otok Kea i neplodni, tihi Kithnos.

Uvjeti plovidbe: Poznati kao vjetroviti otoci, ovaj otočni kompleks preporučuje se iskusnijim jedriličarima, kojima ne smeta malo izazovnije jedrenje. Otoka za istražiti ima puno – od tihih i opuštenih do užurbanih i živahnih. Alternativno se preporučuje najam skipera ili posade s iskusnim lokalnim skiperom. Ljeti prevladava vjetar "Meltemi", koji puše sa sjevera / sjeverozapada. Počevši od lipnja, puše jače u srpnju i kolovozu snagom od 5 do 6 bofora, a povremeno može doseći snagu 8 do 9 bofora. Uobičajeno vjetar puše 1 do 3 dana, a najviše do 2 tjedna. Zna biti vrlo vjetrovito, a poznate su i priče o plovilima koja su ostala bez jarbola!

Paros

Paros, Grčka

Lokacija: Srednji Cikladi - Egejsko more

Najbliža zračna luka: Nacionalna zračna luka Paros - samo domaći letovi

Preuzimanje plovila: Luka Paros

Posebnosti: Paros, poznato turističko odredište i izvor jednog od najboljih bijelih mramora na svijetu, idealan je za mlade, romantične parove i obitelji. Tradicionalna sela Parosa, posebno Naoussa, Parikia i Lefkes, savršeni su primjeri cikladske arhitekture, s bijelim kućama, kamenitim ulicama i crkvama s plavim kupolama. Antiparos se nalazi na jugozapadu s poznatom špiljom, plitkim morem i velikim plažama. Goli i planinski, prekriveni blistavim bijelim crkvama, samostanima i maslinicima, prošarani bijelim selima, centralni Cikladi su svijetli i sunčani. Paros je izvrsna baza za istraživanje ostalih otoka srednjih Ciklada poput Naxosa, Serifosa i Amorgosa.

Uvjeti plovidbe: Zbog jačine vjetra ljeti, ova skupina otoka, zajedno s ostatkom Ciklada, poznata je kao Vjetroviti otoci. Plovidba se preporučuje samo za iskusne nautičare ili uz najam skippera.

 

U drugom dijelu otkriti ćemo još neke od naših omiljenih grčkih destinacija za jedrenje u Središnjoj Grčkoj, oko otočnih skupina Peloponeza i Dodekaneza.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:Batana
20%
Elan 350 2012
21.08.2021 - 28.08.2021
Ležaji: 6+2
1.950€ 1.560€/ tjedan
per person 195€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Izola
Gust
23%
21.08.2021 - 28.08.2021
Ležaji: 8
2.300€ 1.771€/ tjedan
per person 221€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Sukošan
Jade
23%
21.08.2021 - 28.08.2021
Ležaji: 8
2.300€ 1.771€/ tjedan
per person 221€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Sukošan