"Tamata" od Tinosa - grčki otok čuda

"Tamata" od Tinosa - grčki otok čuda
18.09.2017

Starica je stenjala, stisnula u svoje naborane ruke zlatni lanac i križ koji je visio na njemu "Molim te, molim te, molim te", šaputala je dok su joj suze tekle niz lice. Njezino izmučeno tijelo klečalo je na prašnjavoj cesti. Već smo prošli pored nje jedno jutro na putu do crkve od Gospe, impozantnog bijelog mramornog zdanja okruženog pomoćnim zgradama. Sada kada smo se vraćali, ona se još uvijek kretala prema strmom brdu, nadajući se čudu.

Zaustavljanje na otoku

Iznajmili smo plovilo iz Syrosa za krstarenje otocima i pristali smo na Tinosu kako bi vidjeli sveti Cikladski otok. Približavajući se crveno-smeđim otocima pod ranim jutarnjim svjetlom, vidjeli smo veličanstvenu crkvu Gospe koja je blistala iznad luke. Bili smo znatiželjni i htjeli smo vidjeti kakvo je ovo čudesno mjesto. Užurbani mjesec hodočašća bio je mjesec dana daleko pa tako i gužve, ali starica nije bila jedina osoba koju smo vidjeli kako sporo i teško korača prema crkvi.

Gdje vjernik ide stadu

Otok Tinos u Cikaladskom arhipelagu jedno je od glavnih grčkih pravoslavnih hodočasničkih odredišta. Tisuće vjernika završavaju neudobno putovanje, često puzeći na rukama i koljenima, na 800 metara istrošenom crvenom tepihu od luke do crkve. Prolazeći kroz talijanski ulaz, neudoban put nastavlja se do velikih mramornih stepenica pred samom crkvom. Završena 1830. godine kako bi se obilježilo nalazište čudotvorne ikone koja privlači hodočasnike, izgrađena je, kao i mnoga sveta mjesta u Grčkoj, na mjestu rane bizantske crkve posvećene svetom Ivanu, koja je sama po sebi izgrađena na drevnom mjestu hrama posvećenog bogu Dionizu. Unutra, nalazi se poznata okićena ikona Djevice Marije - izvor, neki kažu, čudesa!

Ukrasni interijer sjaji s visećim skulpturama od plemenitih metala koji potvrđuju čuda. To se naziva tamata koja se prevodi na votive, male posvete u ispunjenju zavjeta. Hodočasnici koji su dobili odgovore na svoje molitve ili su putovali kako bi dobili odgovore na molitve, donose ih kao darove crkvi. Svaki dio priče govori o tome zašto su došli. Priče obiluju izliječenim bolestima, potvrđenim trudnoćama, preživjelima na brodu, spašenima od kitova, slijepim muškarcima koji su progledali i mnogim drugim čudima u koje je intervenirala sama Djevica Marija.

Tinos, Grčka - crkva

Čari otoka

Ipak, kada je riječ o Tinosu, nije sve u čudima. Njegova prirodna ljepota, tipična za Ciklade, njegove sjene i svjetlost, jednostavnost života u trajnim selima, njegovo umjetničko bogatstvo slikara, kipara i njihovih djela, te arhitektura njegovih poznatih golubinjaka vrijedi zaustavljanja. Tinos je otok za one koji cijene stare načine i stil života otočana, te užitke grčke kuhinje. Na Tinosu se sve vraća na osnove i dobrodošlo je utočište od užurbanih otoka u neposrednoj blizini.

Dok smo dizali sidro i isplovljavali iz luke, dalje prema Mikonosu i nepristojnijim zabavama, osvrnuli smo se na istrošenu cestu do mjesta čudesa i vidjeli da je starica još uvijek utirala put u potrazi za njenim...

Tinos, Grčka - plaža

Fotografije: Wikipedia