Uskrs u Grčkoj

Uskrs u Grčkoj
13.04.2017

Grčka godina je puna kulturnih i religioznih svečanosti i događaja. Daleko najvažniji blagdan u pravoslavnom kalendaru je Uskrs i ako ste na pravom mjestu u pravo vrijeme svakako ćete biti pozvani da se pridružite slavlju.

Proljeće je jedno od najljepših doba za posjet Grčkoj. Na selu buja divlje cvijeće u različitim nijansama proljetnih boja rasutih po jarko zelenoj travi; krvavo crveni divlji mak uljepšava seoski ambijent. To je vrijeme kada je Grčka najzelenija! Prevladavaju topli ugodni dani i prohladne noći. Za one koji ne vole pretjerane ljetne vrućine, posjet u ovo doba je idealan. Voda je još uvijek hladna od otopljenog snijega, I nećete vidjeti mještane kako se kupaju, ali kupanje je itekako moguće, a uvjeti za jedrenje su idealni.

Grčki Uskrs (ili Pascha) je radosna prigoda u kojoj je naglasak proslave na uskrsnuću, za razliku od raspeća Krista. Pripreme počinju tjedan dana prije s općom vrevom, čišćenjem, obrezivanjem, slikanjem, pečenjem i kuhanjem u grčkim domovima diljem zemlje. Festival počinje na Veliki petak s perifora ipotavios kada se obavijeno raspelo (predstavlja pogrebni sanduk Krista) provodi kroz ulice do mjesne crkve, čemu možete svjedočiti u gradovima i selima diljem zemlje. Vjerske proslave kulminiraju uskršnjom misom, s početkom u 23 sata u subotu, a vrhunac je kada svećenik donosi „sveto svjetlo” u mrak (sva svjetla isključena) i vjernici čekaju; svaki sa svojom vlastito ukrašenom svijećom, da prime svjetlo. To simbolizira Krista koji prolazi kroz podzemni svijet. Svjetlo se prenosi s svijeće na svijeću sve dok svjetlo stotinu treperećih svijeća protjera crnilo. To je dirljiva i lijepa ceremonija; koja se ne propušta! Svatko tko se vraća kući pokušava zadržati svjetlost od svojih zapaljenih svijeća kako bi unio sveto svjetlo u svoju kuću i pripremio se da brzo prekine korizmu s tradicionalnim tripicama i biljnom juhom.

Uskršnja nedjelja započinje s ‘picanjem’ crvenih pisanica što je posebno zanimljivo djeci koja željno iščekuju da vide tko ima najjače jaje. Diljem Grčke možete vidjeti kako ljudi kuhaju cijelu ovcu ili kozu, ponekad i više od jedne, na ražnju na suncu, piju tsipouro i pozdravljaju susjede, prijatelje i obitelj s Christos anesti (Krist je uskrsnuo). Svi su zauzeti sa pripremama i u ludoj žurbi do trenutka kada se napokon okupe za stolom kako bi blagovali janjetinu i sezonske priloge dobro ‘zalivene’ sa puno vina, tsipoura i pive. Glazba i ples te pokoji razbijen tanjur sasvim su normalan slijed događaja.  Prava živa zabava i nezaboravno iskustvo za prolaznog nautičara.

Svako područje Grčke ima poseban način slavlja, pri čemu neki otoci imaju najzanimljivije i najspektakularnije običaje. Dakle, ako ste rezervirali jedriličarski odmor u Grčkoj ovaj Uskrs, svakako sudjelujte u uskršnjem slavlju!


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:JULIA
40%
Bavaria 40 2002
07.04.2018 - 28.04.2018
Ležaji: 6+2
1.000€ 600€/ tjedan
per person 75€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Trogir
BELLA
19%
07.04.2018 - 05.05.2018
Ležaji: 6+3
850€ 689€/ tjedan
per person 77€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Biograd na moru
NINA
40%
07.04.2018 - 28.04.2018
Ležaji: 6+2
1.100€ 660€/ tjedan
per person 83€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Trogir