Vjetrovi u Grčkoj

Vjetrovi u Grčkoj
08.02.2019

U drevna vremena 'čuvar vjetrova' bio je Aeolus, proslavljen u Homerskoj Odiseji. Često je bio povezan s četiri božanstva vjetra - djecom Astreja, astrološkim božanstvom sumraka i božicom zore Titana, Eos - također poznatom kao Aurora. Ta četiri božanstva vjetra  nazivaju se Anemi i ime su dobila po 4 kardinalne točke kompasa, a njihovo nasljeđe odzvanja sve do današnjih dana kako u jeziku tako i mitologiji. Tisućljećima kasnije, Anemi je grčka riječ za vjetrove, a imena pojedinih vjetrova u Grčkoj još uvijek podsjećaju na imena drevnih božanstava vjetra. Kada planirate plovidbu u Grčkoj, bilo da ste početnik ili iskusni moreplovac, poznavanje vjetrova je očita prednost.

Bogovi vjetra

Po mitologiji, od četvorice glavnih Anemija, Boreas je bio bog sjevernog vjetra i donosio je hladni zimski zrak, Zephyrus je bio bog zapadnog vjetra i donosio je lagani proljetni i rano ljetni povjetarac, Notus je bio bog južnog vjetra i donositelj oluja u kasno ljeto i jesen, a Eurus je bio bog istočnog vjetra.

Boreas - sjeverni vjetrovi

Jedan od četvorice Anemija, Boreas je bio sjeverni vjetar koji je dolazio iz Sibira i donosio hladni zimski zrak i turbulencije. Vjerojatno nećete upoznati taj vjetar, osim ako jedriteu Grčkoj  zimi.

Za rekreativne nautičare u Grčkoj najzanimljiviji je sezonski, aktualni etesijski vjetar koji se u Grčkoj uglavnom naziva turskom riječju "meltemi". Meltemi puše cijelo ljeto u Grčkoj u Egejskom moru; nastaje u Sjevernom Egeju i skuplja snagu dok se kreće prema jugu. U ljetnim mjesecima, pogotovo u srpnju i kolovozu, puše u smjeru sjeveroistoka te pruža dobar, postojan vjetar za jedrenje i predah od ljetnih vrućina. Meltemi najjače puše u popodnevnim satima i uobičajeno slabi dolaskom večeri. Ponekad može puhati danima bez prekida snagom od 7-8 bofora i tada većina jahti i otočnih trajekta ne može ploviti.

Meltemi može biti vrlo jak dok plovite u Cikladama ljeti. Poznati kao vjetroviti otoci, Ciklade se preporučuju za iskusne jedriličare ili posade sa iskusnim skipperom. Također, u širokom prolazu između Dodekaneza i Ciklada, on nesmetano puše na preko 100 milja otvorenog mora. Valovi mogu doseći visinu preko tri metra u roku od nekoliko sati, a struje u tom području su jakepa može biti izuzetno opasno za brodove manje od 10 metara.

Jonsko more na zapadu Grčke nije pod utjecajem ovih etejskih vjetrova, ali tijekom sezone jedrenja tamo puše pouzdani vjetar Maestral. Ljeti puše u sjeverozapadnom dijelu Jonskog i Jadranskog mora kada je tlak nad Balkanskim poluotokom nizak. Maestral je svjež povjetarac praćen dobrim vremenom i laganim oblacima i prijateljski  je nastrojen prema nautičarima. Jedrenje oko Jonskih otoka stoga je poznato kao idealno i dobro za početnike. Jonske oluje nisu nepoznate, ali su dobro prognozirane i ne traju dugo.

Zephyrus - Zapadni vjetrovi

Zephyrus je bio bog zapadnog vjetra i donosio je lagani proljetni i rano ljetni povjetarac. Zephyrus je ugodan vjetar, pogodan za vegetaciju i bez velike opasnosti za nautičare. Legenda kaže da je bog vjetra Zephyrus oteo boginju Chloris i dao joj vlast nad cvijećem. Svaki blagi povjetarac danas se naziva zefir.

Eurus - Istočni vjetrovi

U grčkoj mitologiji, Eurus, istočni vjetar, bio je jedini vjetar koji nije bio povezan s niti jednom od tri drevne grčke sezone. Kroz mitologiju, vjerske tekstove i književnost, istočni vjetar često je najavljivao nepovoljne događaje ili zlo. U Grčkoj se uglavnom osjeća u partnerstvu s južnim i sjevernim vjetrovima.

Notus - Južni vjetrovi

Pravi južni vjetrovi su opasni u Grčkoj, budući da je većina luka postavljena da bude zaštićena od ljetnih etesijskih vjetrova. Oni obično pušu samo zimi i trebali biste se u tom slučaju osloniti na znanje lokalnih nautičara.

Vjetar s jugoistoka, poznat i kao Sirocco, može puhati od travnja do listopada, ali češće tijekom travnja / svibnja i rujna / listopada. Ovaj vjetar može biti prilično jak nekoliko puta godišnje i može trajati do 2 dana. Vaše plovilo će biti izloženo u većini luka, osim ako mještani posebno ne preporučuju mjesto za zaklon od južnih vjetrova. Taj Anemi dolazi iz Sahare i skuplja prašinu dok puše prema sjeveru preko Sjeverne Afrike. Prašina se prenosi preko mora i može uzrokovati smanjenje vidljivosti na krajnjem jugu Grčke. Vjetar Sirocco nosi topao, vlažan zrak prema sjeveru preko Italije i Balkanskog poluotoka, stvarajući uvjete pogodne za oluje s grmljavinom, osobito tijekom proljeća. Nakon što pogodi planine, ovaj se zrak brzo diže preko višeg terena, povećavajući šanse za oluju. Ponekad to rezultira jakim olujama, obilnim kišama i poplavama.

Sirocco obično traje od pola do nekoliko dana. Ovaj vjetar koji doseže brzinu do 54 čvorova najčešće puše tijekom jeseni i proljeća, dosežući vrhunac u ožujku i studenom. Kada puše Sirocco jedriličari jedino mogu dobro osigurati brod, privezati se u luci i biti spremni na čišćenje plovila nakon prestanka vjetra.  

U koje god doba godine se odlučite za plovidbu u Grčkoj - neka vjetrovi budu s vama!


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:KAVALINI
15%
Capelli 21 2017
09.07.2019 - 30.07.2019
1.500€ 1.275€/ tjedan
per person / tjedan
Mjesto: Pula
KAVALINI
15%
Capelli 21 2017
10.07.2019 - 31.07.2019
1.500€ 1.275€/ tjedan
per person / tjedan
Mjesto: Pula
KAVALINI
15%
Capelli 21 2017
11.07.2019 - 01.08.2019
1.500€ 1.275€/ tjedan
per person / tjedan
Mjesto: Pula