Vodič za jedrenje na Sporadima, Grčka

Vodič za jedrenje na Sporadima, Grčka
19.08.2020

Udaljeni i raspršeni zeleni otoci Sporada nude jedinstvene uvjete za jedrenje u kobaltno plavom moru s dobrim, stalnim vjetrom i šarmantnim lukama. Što još možemo poželjeti? Plovidba ovim područjem izazovnija je od Jonskih otoka, ali blaža od one na Kikladskom otočju. Uvjeti su izvrsni za početnike koji žele steći više iskustva, ali i za stare, iskusne moreplovce. Uz pomoć našeg vodiča, uživajte u najboljem jedrenju na Sporadima.

Lokacija i čarter baze

Otoci Sporada nalaze se u središnjoj Grčkoj i protežu se Egejskim morem, svaki je otok manje naseljen od prethodnog, a do udaljenijih se otoka može doći samo brodom. Napomenimo i bogatu vegetaciju i planinski teren, što ih čini jednim od najzelenijih otoka u Grčkoj. Popularna mjesta za istraživanje jedrilicom sastoje se od 24 otoka od kojih su četiri stalno naseljena: Alonissos, Skiathos, Skopelos i Skyros. Iz tih polazišnih točaka možete istražiti glavne otoke Skiathos, Skopelos i Alonissos, ali i udaljene, nenaseljene otoke. Mjesta za preuzimanje unajmljenog plovila su Volos i Skiathos, oba imaju zračne luke i redovne čarter letove iz Europe. Dvotjedni najam plovila vjerojatno je najoptimalnije razdoblje za vidjeti najbolje što nudi Sporadsko otočje.

Uvjeti plovidbe

Prevladavajući vjetrovi zvani "Meltemi" dolaze sa sjevera (ponekad i sjever-sjeverozapada), pružajući fantastične uvjete plovidbe. Meltemi obično počne puhati popodne i oslabe do večeri, no ponekad može jako puhati nekoliko dana. "Sirrocco" je južni vjetar koji puše svakih nekoliko tjedana u ranoj i kasnoj sezoni jedrenja.

Plovidba sa Skiathosa je ugodna i lagana s prevladavajuće prijateljskim vjetrovima, posebno kada jedrite južnom rutom do ostalih sporadskih otoka. Skiathos i ostali otoci nude brojne prirodne luke za najam plovila i niz prekrasnih plaža koje svakako trebate posjetiti.

Kada pušu jaki zapadni vjetrovi, preporuča se pridržavati se južne plovidbene rute.

Najbolje vrijeme za odlazak

Odabir najboljeg vremena za putovanje doista ovisi o osobnim preferencijama.

Na vrhuncu sezone (u srpnju i kolovozu) izuzetno je prometno, posebno na Skiathosu. U pristaništima nije uvijek lako pronaći vez, a otoci su prepuni turista. Ako volite zabave i gužvu, ovo će biti vaš omiljeni period.

Budući da ste na brodu, uvijek možete otploviti do udaljenijeg mjesta pa imajte to na umu prilikom opskrbe broda. Mala je vjerojatnost da ćete pronaći vez ako dođete u luku navečer ili noću. Temperature su u to doba godine vrlo visoke i na jedrilici može biti jako vruće jer ste cijelo vrijeme izloženi svim klimatskim utjecajima.

Početak i kraj sezone (svibanj / lipanj i rujan / listopad) mirniji su s dobrim vremenom, iako je more još hladno u svibnju / lipnju, a u rujnu / listopadu može padati kiša. U ovom periodu najčešće jedre oni koji preferiraju mir i tišinu.

Skiathos

Skiathos noću

Otok Skiathos najbliži je kopnu te je najprometniji. Poznat je po noćnom životu i živahnom lučkom gradu koji je na vrhuncu sezone izuzetno prometan, a pronalazak mjesta za pristajanje može biti teško. Čak 64 plaže nalaze se na ovoj lokaciji, od kojih su većina pješčane i neke dostupne samo brodom te je lako izgubiti pojam o vremenu. Ako želite pobjeći od gužve, u blizini postoji puno mjesta gdje se možete privezati tijekom noći. Šest kilometara jugozapadno od grada Skiathosa nalazi se plaža Koukounaries. Iako je prometna i popularna, s ove plaže veći dio turista odlazi u zalazak sunca pa je to privlačno mjesto za sidrenje tijekom noći. Postoji i nekoliko tradicionalnih grčkih konoba koje morate posjetiti osim ako ne želite kuhati na brodu.

Preko puta grada Skiathosa nalaze se lijepi otočići Maragos, Tsougkrias i Tsougriaki, koje je vrijedno posjetiti. Šarmantno mjesto za provesti noć je Tsougkrias gdje se na plaži nalazi mali bar / restoran s ograničenim, ali ukusnim jelovnikom.

Sjeverna strana Skiathosa nudi zahtjevniju plovidbu, posebno ako su vjetrovi jaki. Sjeverna je obala divlja, manje turistički razvijena pa će se svidjeti ljubiteljima prirode koji vole spokoj. Naše omiljeno mjesto je plaža Lalaria sa zadivljujućom topografijom, strmom liticom koja se spušta u more. Dostupna je samo brodom pa se iz Skiathosa organiziraju i svakodnevni izleti. Ostale plaže koje vrijedi vidjeti su: Kechris, Kastro, Mandraki, Kriffi Ammos i Banana.

Luka Skiathos, Grčka

Znamenitosti u Skiathosu

Kastro, ruševine srednjovjekovne prijestolnice otoka, smještene su uz zapadnu obalu visoko iznad plaže Kastro. Nevjerojatni pogledi.

Manastir Panagia Evangelistria, sagrađen početkom 19. stoljeća, nalazi se 5 km sjeverno od grada Skiathosa. Ima povijesnu važnost zbog svoje uloge u ratu za neovisnost Grčke.

Muzej Alexandros Papadiamantis u Skiathosu bio je dom Aleksandera Papadiamantisa, važnog grčkog pisca koji je tamo živio u 19. stoljeću.

Skopelos

Ploveći istočno od Skiathosa, naići ćete na Skopelos. Ovaj zeleni otok ima fantastične luke gdje ćete se moći usidriti preko noći. Uz južnu obalu nalaze se lijepe luke Glossa, Neo Klima, Argnontas i Panormos - sva ova mjesta odlična su za sidrenje preko noći, s tim da je Panormos najprirodnija lokacija, s najmanje objekata i bez pristaništa. Na Skopelosu možete otići autobusom do poznate crkve Mamma Mia ili se jednostavno uklopiti u život mještana. Zaštićena jugoistočna obala ima mnogo šljunčanih plaža, dok je sjeverozapad izložen vjetru i moru s visokim liticama i bez dobrih sidrišta, osim zaljeva Skopelos. Jedino mjesto gdje možete prenoćiti na sjevernoj obali je grad Skopelos, gdje vrijedi istražiti male ulice i šarmantne trgovine.

Znamenitosti u Skopelosu

Crkva Agios Ioannis u kojoj su snimljeni prizori iz filma Mamma Mia. Smještena je na vrhu stijene i otuda se pruža nevjerojatan pogled na otok.

Muzej kulturne baštine i knjižnica Perseus Athineos u selu Glossa pruža fascinantan uvid u povijest otoka.

Manastir Preobraženja Krista (Metamorfosi Sotira) nalazi se 3 km istočno od grada Skopelosa, u bujnoj zelenoj zoni. Izgrađen je u 16. stoljeću, a danas se ovdje može vidjeti izložba rijetkih ikona i knjiga.

Napredni ronioci trebali bi posjetiti olupinu Christoforos u zaljevu Panormos. Bio je to teretni brod od 83 metra, a potonuo je 1983. godine.

Alonissos

Mnogi nautičari odlaze nakon preuzimanja svog plovila kreću direktno prema Alonissosu, a vidjet ćete i zašto. Najudaljeniji od naseljenih otoka, Alonissos je okružen Nacionalnim morskim parkom, a nalazi se u sjevernom dijelu Sporada. U morskom parku nalazi se posljednja europska kolonija rijetkih mediteranskih tuljana. Ova sramežljiva stvorenja vrlo je teško vidjeti. Osim morskog parka, Alonissos je odlična baza za istraživanje udaljenijih otočića, a ujedno je to i otok sa najmanje gužve u cijelom Sporadskom otočju.

Glavna luka Patitiri je šarmantna, ali prepuna jedrilica na vrhuncu sezone. Odavde možete posjetiti Staro selo s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na otok. Popularne plaže duž zapadne obale otoka također je vrijedno posjetiti, a Steni Vala je dobro mjesto za opskrbu namirnicama i posjetu tavernama prije odlaska na udaljenije otočiće. Nasuprot Steni Vale je otok Peristera s prekrasnim uvalama i sidrištima, uključujući "najsigurniju luku na Sporadima" - zaljev Vassiliko, u kojem treba posjetiti i napola potonuo brod.

Znamenitosti Alonissosa

Mavrikis “Pirate” muzej u Patitiriju za izvrstan uvid u povijest toga kraja.

Centar za očuvanje tuljana, Patitiri

Ronite s bocom uz olupinu drevnog grčkog broda. Oni koji ne rone mogu je „roniti“ virtualno pomoću VR naočala u Informacijskom centru u Starom gradu Alonissosa.

Međunarodna akademija klasične homeopatije

Udruženje žena Alonissosa, gdje možete kušati domaće slatkiše, ukiseljenu tunjevinu, masline, svježe bilje, pite od špinata i sira, tjesteninu. Sva jela izrađuju se od tradicionalnih recepata koji se prenose generacijama.

Manastir Kyra Panagia na otoku Kyra Panagia.

Otoci oko Alonissosa. Alonissos je okružen s osam nenaseljenih otočića koje je vrijedno istražiti brodom. To su Peristera, Two Brothers, Kyra Panagia, Gioura, Skantzoura, Psathoura i Piperi (koji se ne može posjetiti jer je zaštićeni otok kolonije tuljana)

Skyros

Skyros

Skyros je udaljen otok s drugačijom atmosferom, više nalik otočju Kiklada nego Sporada, a manje je i zaštićen od vremenskih utjecaja. Skyros je udaljeniji od ostalih otoka i predstavlja pravu malu jedriličarsku avanturu. Ako imate vremena, dobro ga je posjetiti.

Linaria je mala uvala u kojoj se možete opskrbiti gorivom, vodom i osnovnim namirnicama te posjetiti pokoju tavernu. Ako su vam potrebne bolje opskrbljene trgovine, možete autobusom možete otići i do Chore, glavnog grada Skyrosa.

Većina plaža i sidrišta nalazi se na zapadnoj i jugozapadnoj obali: Atsitsa, Alyko, Ag. Fokas, Pefki i Acherounes. Otočići Valaxa Skiropoula, Sarakino i Prasso i stjenovita uvala Tristomou, plaža Kalamitsa, Kolympiada, Renes izuzetno su lijepa mjesta za jedrenje. Ako ne puše sjeverni vjetar, sjeverna i sjeveroistočna obala otoka imaju puno lijepih sidrišta i plaža.

Znamenitosti u Skyrosu

Povijesni i folklorni muzej Faltaits u gradu Skyros. Naučite fascinantnu povijest Skyrosa. Ovaj ljetnikovac iz 19. stoljeća ima vanjsku terasu i odličnu suvenirnicu.

Ranč s konjima na otoku Skyros. Ovaj ranč aktivan je u očuvanju autohtone vrste konja. Nalazi se 10 km sjeverozapadno od grada Skyros u Trachiju.

Arheološki muzej, grad Skyros.

Zanimljivo arheološko nalazište Palamari iz brončanog doba nalazi se na sjeveroistočnom kraju Skyrosa. Datira između 2500. i 1650. godine prije Krista.

Preporučene rute za jedrenje

Sjeverne strane otočja izložene su otvorenom moru i vjetru. Ako su vjetrovi vrlo jaki, savjetuje se povratak južnom rutom (druga opcija)

Grad Skiathos- Tsougira –Koukanaries- Panormos-Agnontas-Patitiri-Steni Vala-Basiliko-Kyra Panagia-Grad Skopelos-Grad Skiathos

Grad Skiathos- Tsougira –Koukanaries- Panormos-Agnontas-Patitiri-Steni Vala-Basiliko-Lefto Gialos-Neo Klima-grad Skiathos

Jedriličarski odmor na Sporadima mnogima je san. Ako je to i vaša neostvarena želja, nadamo se da će vam naš vodič u tome i pomoći!


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:ZAGLAV
24%
Elan 38 1993
08.05.2021 - 15.05.2021
Ležaji: 6+1
700€ 532€/ tjedan
per person 76€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Vodice
Relax Point
20%
08.05.2021 - 15.05.2021
Ležaji: 6+1
760€ 608€/ tjedan
per person 87€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Dubrovnik
Dolkar with
25%
Bavaria 36 2003
08.05.2021 - 15.05.2021
Ležaji: 8
970€ 728€/ tjedan
per person 91€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: MURTER