Otkrivanje hrvatskih nautičkih ruta

Otkrivanje hrvatskih nautičkih ruta
01.11.2018

Hrvatska obala je preplavljena s više od tisuću otoka i otočića, od malih zelenih mini-rajeva do velikih i sušnih. Čarobna mješavina antičkog i modernog čini Hrvatsku jedinstvenom destinacijom za sve ukuse. Iako je kao destinacija za jedrenje dobro poznata i popularna, još uvijek ima dovoljno otoka van glavnih turističkih ruta, tihih uvala i kamenitih ribarskih mjesta u kojima ćete osjećati da se nalazite u netaknutom dijelu Europe. Jedino pitanje je otkud krenuti i koliko vremena imate na raspolaganju? Izvukli smo neke osnovne informacije kako bismo vam pomogli u vašoj odluci.

Istarski poluotok i Kvarner

Poreč, Istra

Lokacija: Sjeverni Jadran

Najbliže zračne luke: Rijeka-Krk (Hrvatska), Pula (Hrvatska), Zagreb (Hrvatska), Ljubljana (Slovenija), Trst (Italija)

Mjesta gdje možete preuzeti plovilo: Pula, Krk, Opatija, Rovinj, Poreč

Posebne značajke: Iako su gradovi i otoci koji privlače svu pozornost dalje na jugu, sjeverni dio Jadranske obale je, ako ne sasvim neotkriven, onda zasigurno je manje posjećen. Nautičari mogu ploviti između nenaseljenih otoka, dok ljubitelji šetnjemogu pješačiti veličanstvenim, usamljenim stazama i istraživati ​​Nacionalni park Risnjak, Nacionalni park Sjeverni Velebit i Nacionalni park Plitvička jezera koji se nalazi oko 40 kilometara na kopnu.

Veliki istarski poluotok dominira sjevernim dijelom Jadrana. Njegova slikovita zapadna obala obuhvaća arhipelag Nacionalnog parka Brijuni, jednog od najljepših nacionalnih parkova Hrvatske i san svih nautičara. Ovaj arhipelag od 14 otoka bio je nekada privatno odmaralište predsjednika Tita, a 1983. godine proglašen je nacionalnim parkom i otvoren za javnost.

Tri tisuće godina stari grad Pula je Istarska meka za jahte i privlači mnoge ljubitelje jedrenja. Od njezinih brojnih antičkih spomenika, ne smijete propustiti  rimski amfiteatar - Pulska Arena. Polazeći brodom iz Pule, možete ploviti prema većim Kvarnerskim otocima (Krk, Cres, Pag, Rab, Lošinj) ili krstariti duž manjih i manje naseljenih otoka (Unije, Ilovik, Susak, Silba, Premuda). Ovi lijepi otoci nude čisto more, odlične uvale za sidrenje, kratke udaljenosti između otoka i uglavnom idealne uvjete jedrenja. Ovdje se možete uvjeriti zašto je Hrvatska poznata po svojim prirodnim ljepotama. Planinski krajolici protežu se uz obalu sve do poznatog ljetovališta Opatije, iznad koje se nalazi park prirode Učka. U Opatiji se nalaze dobro opremljene marine, fini restorani i malo glamura.

Uvjeti jedrenja: Uglavnom mirno more Sjevernog Jadrana i blaga klima omogućavaju dobre uvjete jedrenja. Mnoštvo otoka pruža zaštitu, a ovaj dio obale ima mnogo dobro opremljenih marina. Ljeti je vrlo malo šanse za buru: jaki, hladni sjeveroistočni vjetar. Svakodnevno puše maestral koji je pravi morski povjetarac; prijateljski nastrojen prema nautičarima i prilično čest od proljeća do jeseni, a najjače puše u srpnju i kolovozu. Obično počinje puhati oko 9 ili 10 ujutro, dostiže svoje najjače izdanje popodne, a opada sa zalaskom sunca. Maestral je općenito slabiji na sjevernom Jadranu nego na jugu. U regiji Kvarner vrijeme je manje stabilno i preporučuje se dnevno praćenje vremenske prognoze.

Sjeverna Dalmacija

Marine u Zadru

Lokacija: Između otoka Paga i Makarske

Najbliže zračne luke: Zadar, Split, Brač

Mjesta gdje možete preuzeti plovilo: Sukošan, Šibenik, Zadar, Biograd na Moru, Makarska, Kaštela, Split

Posebne značajke: Sjeverna Dalmacija je živahna i raznolika regija s grubim planinskim područjima, lijepim otocima i dva UNESCO lokaliteta zaštićene svjetske baštine. Mnogo toga ima za vidjeti za vrijeme jednotjednog najma broda. Iz Zadra ili Sukošana možete istražiti zadarski arhipelag koji se sastoji od stotina otoka i otočića. Ističe se Dugi Otok sa svojom veličanstvenom plažom Saharun te otok Ugljan, poznat kao zeleni otok jer je prekriven gustom šumom, borovima, maslinama, smokvama, vinogradima i drugim mediteranskim raslinjem. Arhipelag također uključuje Nacionalni park Kornati i Park prirode Telašćica. Zahvaljujući nevjerojatnom krajoliku i čistom moru, Zadarski arhipelag je popularan među ljubiteljima jedrenja, kao i među ljudima koji traže daleka i netaknuta utočišta.

Polazeći Iz Šibenika, jedriličare očekuje šibenski arhipelag  sa svojih 249 otoka koji se protežu na području od preko 157km2. U ovom otočnom kompleksu, samo šest otoka ima stalne stanovnike i uvjete za rustikalni bijeg; Otok Kaprije, mirno mjesto s dobro zaštićenom uvalom, otok Krapanj poznat po spužvarskoj industriji, malo veći otok Murter, maleni otok Prvić prekriven vinogradima, stjenoviti otoci Žirje i Zlarin, poznati po koraljnom nakitu.

Dalje južnije se nalazi užurbani grad Split, najveći grad na dalmatinskoj obali. U njemu ne smijete propustiti posjet Dioklecijanovoj palači. Iz Splita ili Markarske možete otploviti južno do otoka Brača, poznatog po bijelom kamenu i Zlatnom ratu, dugoj šljunčanoj plaži u Bolu; Hvaru, glamuroznom jadranskom otoku zabave i gastronomije i Visu, sa njegovim rimskim ruševinama i čistim morem. U blizini također možete pronaći mir i tišinu u mnogim skrivenim uvalama pogodnim za sidrenje te prelijepe pješčane plaže. Na putu prema kopnu nalazi se Trogir, šarmantni srednjovjekovni gradić na malom otoku u kojem se definitivno vrijedi zaustaviti!

Uvjeti jedrenja: More na ovom području ne predstavlja problem za plovidbu i pogodno je za početnike. Uvjeti plovidbe su dobri jer plima i oseka imaju malo utjecaja, a morske struje su slabe. Prevladavaju prijateljski vjetrovi  poput maestrala sa sjeverozapada, bure s sjeveroistoka, te sirocca i juga s juga / jugoistoka. Bura, snažni vjetar koji se javlja oko kornatskih otoka može biti opasan te uvijek treba provjeriti lokalnu vremensku prognozu.

Južna Dalmacija

Predivni stari grad Dubrovnik

Lokacija: Između Makarske i Dubrovnika

Najbliža zračna luka: Dubrovnik

Mjesta gdje možete preuzeti plovilo: Makarska, Dubrovnik

Posebne značajke: Južna Dalmacija je predivna. Najpoznatiji grad regije, Dubrovnik, jednostavno je jedinstven; poput mjesta iz nekog drugog vremena. Ovaj izvanredan stari grad je vrhunac svakog izleta u Hrvatsku, nudeći suštinu srednjovjekovnog Mediterana.

Elafitski otoci, mali arhipelag koji se sastoji od nekoliko šumovitih otoka koji se protežu sjeverozapadno od Dubrovnika, dostupni su nautičarima. Glavni su otoci Šipan, Lopud i Koločep. Otok Šipan je najveći u toj grupi, Lopud je poznat po pješčanim plažama, a Koločep je najbliži Dubrovniku. Ovdje se nalazi i sedam drugih nenaseljenih otoka i otočića koji čekaju da budu istraženi.

Dalje prema sjeveru nalazi se otok Korčula sa svojim veličanstvenim starim gradom i tradicionalnim kultiviranjem vina. Ovo je mjesto u kojem će uživati ​​ljubitelji sunca, vina i povijesti, kao i u obali poluotoka Pelješca koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Otok Miljet, zavodljivi zeleni otok, nalazi se južno od Korčule. Nacionalni park Mljet čini većinu otoka, a tu je i nekoliko sela, dva slana jezera - Veliko i Malo jezero, te benediktinski samostan. U Polači se nalaze neka od najboljih prirodnih sidrišta na Jadranu.

Malo izvan ruke nalazi se nešto manje posjećeni otok Lastovo koje je ujedno i Park prirode. Ovdje ćete sigurno pronaći mirno mjesto ili dva!

Uvjeti jedrenja: Uvjeti za jedrenje su slični kao i na ostatku Jadrana s normom od 2-5 bofora. Ponekad može jače zapuhati bura ili sirocco. More može biti valovito, naročito u kasno poslijepodne i ranu večer kada se dešava kombinacija suprotnih vjetrova i struja. Preporučeno kako za nautičare početnike tako i one sa nešto više iskustva.
 

Privlačnost jedrenja u Hrvatskoj je očigledna. Za nautičare je sve dobro organizirano s dobrom infrastrukturom, tisuću otoka i mističnom mješavinom povijesti i prirode, a rezervacija čarter plovila nikada nije bila jednostavnija bez obzira da li ste stari morski vuk ili nautičar početnik.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:PHAROS
40%
15.06.2019 - 22.06.2019
Ležaji: 6+2
1.850€ 1.110€/ tjedan
per person 139€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: ŠOLTA
PANONIA
40%
15.06.2019 - 22.06.2019
Ležaji: 6+2
1.900€ 1.140€/ tjedan
per person 143€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: ŠOLTA
HELENA
30%
15.06.2019 - 22.06.2019
Ležaji: 6+2
1.700€ 1.190€/ tjedan
per person 149€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: MURTER