Prijevoz jahte - što uzeti u obzir?

Prijevoz jahte - što uzeti u obzir?
21.03.2023

Razmišljate li o istraživanju dalekih mjesta na svojoj jahti? Postoji li utrka jahti ili regata na kojoj ste oduvijek željeli sudjelovati, ali niste jer je na drugom kraju svijeta? Ili je možda vaša jahta trenutno usidrena na Karibima i želite krstariti Mediteranom, a da prije toga ne morate ploviti Atlantikom. Jeste li možda tvrtka za iznajmljivanje jahti koja želi premjestiti svoje jahte na drugi kraj svijeta?

Ako se nešto od navedenog odnosi na vas, rješenje može biti angažiranje tvrtke za prijevoz plovila. Odabir pravog prijevoznika koji će zadovoljiti vaše potrebe može biti težak, pogotovo ako vam je to prvi put. Ne brinite, mi smo tu da vam pomognemo. Evo naših najboljih savjeta koji bi vas trebali voditi u pravom smjeru.

Definirajte rutu prijevoza jahte

Prvo što trebate odlučiti jest trebate li doista angažirati tvrtku za prijevoz. Možda samo želite premjestiti svoju jahtu na kratku udaljenost, možda u susjednu zemlju. Ako je vaša jahta relativno mala, možda biste trebali odabrati tvrtku za cestovni prijevoz jer bi to imalo ekonomskog smisla. Ako je želite premjestiti uz obalu, možete unajmiti skipera da upravlja vašom jahtom. Međutim, ako se radi o velikoj udaljenosti, pojaviti će se naknade za vez preko noći, a to će povećati troškove.

Ako imate veću jahtu ili želite svoj brod premjestiti na veću udaljenost, recimo iz Hrvatske ili Grčke na Daleki istok, preporučujemo da koristite tvrtku za prijevoz plovila.

Prikupite  točne informacije o svojoj jahti

Ovo je vrlo važno jer čak i ako odstupite za samo nekoliko centimetara, to može uzrokovati probleme koji pak mogu izazvati dodatne troškove.

Obavijestite tvrtku ako na vašoj jahti postoje predmeti koji strše, poput radarskih lukova ili antena. Provjerite i svoje postojeće osiguranje kako biste se iznova uvjerili što je osigurano tijekom prijevoza vaše jahte.

prijevoz jahte

Istražite ponudu

Kontaktirajte uokolo dok tražite najbolju tvrtku za prijevoz za vašu potrebu. Nemojte nužno krenuti s prvom firmom koju nađete. Detaljno porazgovarajte o svojim potrebama i pobrinite se da ponude uzmu sve u obzir. Mnogo je faktora koje se mora sagledati. Prvi je, naravno, cijena. Najjeftinija opcija nije uvijek najbolja opcija. Morat ćete dublje proniknuti u ono što vam tvrtka za neku cijenu uistinu nudi. Je li osiguranje adekvatno? Je li se tvrtka odlučila na dužu rutu do vašeg odredišta kao sredstvo za stvaranje troškova? Je li vremenski okvir isporuke prikladan vašim potrebama? Ako vam je potrebna isporuka jahte na određeni datum, nudi li tvrtka jednokratne plovidbe? Možda da napravite popis prednosti i mana pa vidite koja će tvrtka biti prva.

Također je važno provjeriti jesu li svi troškovi uračunati u ponude. Na primjer, jesu li uključeni troškovi carinjenja? Postoje li dodatne naknade za rukovanje u nekoj od luka? Ako se jahta mora prevesti s kopna na more, je li to uključeno? Razgovarajte o tome s tvrtkama za prijevoz plovila. Renomirane tvrtke bit će iskrene i dati vam detaljan pregled onoga što je uključeno i hoće li biti ikakvih dodataka.

Dobro je istražiti tvrtke koje razmatrate. Pogledajte njihove web stranice. Koliko dugo djeluju? Imaju li globalnu mrežu? Kakva je njihova služba za korisnike? Pošaljite im e-mail i pogledajte koliko će im vremena trebati da odgovore i hoće li odgovoriti na vaša pitanja. Uzimaju li vrijeme s vama ili vas požuruju u donošenju odluke? Provjerite postoje li recenzije drugih klijenata. Postoje li pravni zahtjevi protiv njih?

Provjerite sve ponovno

Važno je ponovno provjeriti svoj ugovor s tvrtkom za prijevoz plovila prije nego što ga prihvatite. Uključuje li sve i to bez skrivenih troškova? Je li osiguranje adekvatno? Ne želite da vam se ispostavi račun koji niste očekivali.

Ako niste sigurni u nešto, postavite pitanja. Prijevoz vaše jahte velika je stvar i želite biti sigurni da će stići u jednom komadu i da vas ne košta više nego što mislite da bi trebala.

Ako vam tvrtka postavlja mnogo pitanja o vašoj jahti, trebali biste se osjećati sigurnima. Moraju znati svaki detalj o vašem plovilu kako bi ga mogli sigurno transportirati. Ako voditelj tereta na vrijeme zna što će utovariti, bit će bolje pripremljeni.

prijevoz jahte

Peters & May

Stručnjaci za globalni transport i logistiku, Peters i May imaju 50 godina iskustva u pružanju međunarodnih logističkih usluga svjetske klase. Sa sjedištem u Southamptonu, UK, sada imaju 10 ureda diljem svijeta. Specijalizirani su za globalnu otpremu komercijalnih i privatnih plovila, kao i za ponudu prijevoznih rješenja za širok raspon tereta zrakom, kopnom i morem.

Peters & May ima stručnjake koji će vam pomoći i voditi kroz cijeli proces prijevoza vaše jahte, čineći taj proces što jednostavnijim i lakšim. Od obrasca za upit koji zahtijeva podatke specifične za vašu jahtu, do ugovaranja najprikladnijeg osiguranja. Njegovi voditelji tereta imaju kvalifikacije odobrene u toj industriji i blisko surađuju s timom za tehničku podršku tijekom utovara i istovara.

Ako želite prevesti jedrilicu za regatu, Peters & May ima regatni tim koji će osigurati da jahta, rezervni dijelovi i druga oprema budu sigurno isporučeni i na vrijeme za utrku.

Transatlantske rute, kao i sjeverna Europa prema Mediteranu, tradicionalno su bile i ostale vrlo prometne rute. Peters i May također plove iz jedne mediteranske luke u drugu. Posljednjih su godina Bliski istok i Daleki istok dodani na njihov popis redovnih usluga. Osim toga, nude jednokratne plovidbe do bilo koje luke u svijetu.

---

Autor: Irena Nieslony

Podržava:
Peters & May Limited
Unit 9 Goodwood Road, Eastleigh, Southampton
United Kingdom, SO50 4NT
+44 (0)2380 480 480
info@petersandmay.com
Peters & May


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


0 Komentari
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Oceanis 48 Kaštela Hrvatska
25%
Oceanis 48 2017
18.05.2024 - 25.05.2024
Ležaji: 8+2
4.491€ 3.368€/ tjedan
per person 337€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: Kaštela
jedrilica Oceanis 48 Kaštela Hrvatska
25%
Oceanis 48 2017
11.05.2024 - 18.05.2024
Ležaji: 8+2
3.591€ 2.693€/ tjedan
per person 269€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: Kaštela
katamaran Dufour 48 Catamaran PAROS Grčka
30%
Dufour 48 Catamaran 2020
25.05.2024 - 01.06.2024
Ležaji: 8
9.990€ 6.993€/ tjedan
per person 874€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: PAROS