Jedrenje i kuhanje

Jedrenje i kuhanje
27.10.2016

Kuhinja pod jedrima

Plavo prostranstvo prošarano bijelim oblacima svuda oko vas, jedra puna vjetra sve većom brzinom tjeraju vas po kursu. Skipera krasi široki osmjeh na licu, dok posada obasjana suncem i propuhana vjetrom uživa u ovom idiličnom trenutku... A sad ozbiljno... što je za ručak?

Inspiracija kulturom koju posjećujete, svježi i sezonski proizvodi i par smjernica jedino je što trebate da bi u potpunosti iskoristili kulinarski potencijal nautičkog odmora u Grčkoj.

Dva najistaknutija razloga za posjetiti Grčku bez sumnje su brojne interesantne prilike za jedrenje i primamljiva grčka gastronomija. Dakle, zašto ne bi povezali to dvoje? Ako vas pomalo zastrašuje ideja kuhanja ukusnih mediteranskih obroka, u malenoj brodskoj kuhinji, pod nagibom od 25 stupnjeva uvijek se možete osloniti na jednostavnu pripremu koja će vam olakšati ovaj izazov. Većina charter brodova opremljena je s izvrsnim, ergonomskim kuhinjama u samo malo manjim dimenzijama od onih na koje ste se navikli kod kuće. Kuhanje na brodu, iako je malo drugačije od uobičajenog procesa, možete uspješno izvesti te se u isto vrijeme dobro zabaviti.  

Dobra priprema zlata vrijedi

Nabavljanje namirnica najvažniji je korak jer ste na brodu često od sljedeće luke udaljeni i po nekoliko dana. Prva stvar koju je potrebno održavati dobro je opskrbljen brod. Suhe namirnice najbolje je kupiti na veliko, u većim lukama s kvalitetnim i širokim izborom.  Puno maslinovog ulja, origana, maslina, grčkog vina, tsipoura, meda, feta sira i 'paximadie' (ječmeni dvopeci) osnovne su namirnice koje će vašim jelima pružiti istaknut Grčki okus. Svježe namirnice mogu se tijekom puta kupovati u manjim količinama budući da su na brodu hladnjak i prostori za skladištenje ograničeni. Sezonsko povrće dostupno je u većini luka, u lokalnim laikijima (poljoprivrednim tržnicama) i često u prikolicama kamiona koji učestalo prolaze kroz sela i luke.   

Alati za zadatak

Dobra je ideja spakirati najdraži pribor za kuhanje budući da charter brodovi nude samo osnovno. Dobra zamjena za električne uređaje su oštri noževi, dobra žlica za miješanje i staromodna pjenjača ili lopatica za pire. I nikako nemojte zaboraviti drobilicu za češnjak! Express lonac uštedjet će vam vrijeme i gorivo.  

Specifične suhe začine i bilo kakve posebne dodatke prehrani također je dobro imati pri ruci tijekom kuhanja. Unatoč ograničenom prostoru na brodu, prostor za skladištenje hrane mogao bi vas iznenaditi veličinom. Kuhinjska oprema uglavnom je manja od one kod kuće, što se odnosi i na pećnicu i hladnjak. Pobrinite se da meso i ostale namirnice kupujete prema dimenzijama pećnice! Radi ovoga važno je prije puta provjeriti detaljne specifikacije charter broda s kojim namjeravati putovati.

Kuhanje na brodu zahtjeva inovaciju, kreativnost i fleksibilnost jer nemate priliku skoknuti do dućana čim vam nešto novo padne na pamet. Osim toga, organizacijske vještine su kritične; kao što vam je baka vjerojatno znala reći; 'Mjesto za sve i sve na svom mjestu'.  

Priprema, pozor...kuhaj!

Sve je pod utjecajem kretanja broda, posebno ako kuhate tijekom plovidbe. Stajanje će ponekad predstavljati izazov, a predmeti i namirnice će se kretati okolo više nego inače. U svakom trenutku budite svjesni da se brod kreće i u skladu s tim procijenite posljedice svojih postupaka. Koristite stabilizatore i učvršćivače za posude i nemojte ništa stavljati na nesigurna mjesta sa kojih bi vam predmeti i namirnice mogle bježati.

Obroci koje je moguće pripremiti u jednoj posudi odlični su za odmor na jedrilici, ali ako kuhate ljeti pripremanje i najjednostavnijih jela mogu postati neugodno toplim zadatkom i najbolje ga je izbjegavati tijekom dana. Grčke salate i mali zalogajčići tijekom dana su brzi, lagani i ukusni! Brojni umaci u grčkoj kuhinji, poput Tzatzikija, umaka od patlidžana, ljutog umaka s feta sirom i drugih, u kombinaciji sa svježe pečenim kruhom i salatom čine izvrstan obrok. Naravno, ako na brodu ima ribara, u tom slučaju ništa se ne može mjeriti s ulovom dana – bilo da je pečen, kuhan ili pržen!

Grčke kuharice dostupne su u turističkim područjima, a inspiraciju također možete potražiti na internetu. Ovdje su naša dva najomiljenija obroka koja su jednostavna za pripremiti i odlično dođu nakon teškog dana jedrenja.  

 

Kretski Dakos za 4 osobe

Sastojci

4 velika kretska ječmena dvopeka (paximadia)

4 velike, zrele rajčice (u pireu ili isjeckane)

8 čajnih žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

200g feta sira

10 crnih maslina

2 čajne žličice kapara

Origano, sol i papar

Postupak

  1. Smočite dvopeke s malo vode i nakapajte malo maslinovog ulja
  2. Razmažite rajčice na dvopeke i dodajte izmrvljeni feta sir
  3. Dodajte masline, kapare, origano, sol i papar prema ukusu
  4. Nakapajte preostalo maslinovo ulje

 

Grčke janjeće mesne kuglice poslužene s Tzatzikijem

Ovo poznato grčko predjelo  može biti posluženo kao dio meze ili kao glavni obrok uz rižu i grčku salatu. Ostatci se mogu pretvoriti u još jedan obrok dodavanjem jednostavnog umaka od rajčice i kapule uz paštu. Može se peći ili pržiti u dubokom ulju.

Sastojci

1kg mljevene janjetine

1 crvena kapula isjeckana

2 režnja zdrobljenog češnjaka

1 čajna žličica origana

2 čajne žličice svježe ili suhe mente (ako nemate mente, pošaljite nekoga na obalu jer grčki vrtovi obiluju mentom)

½ čajne žličice kumina

½ čajne žličice korijandera

½ šalice krušnih mrvica

1 jaje

1 čajna žličica maslinovog ulja

Sol i papar

Brašno za pohanje

Ulje za prženje

Postupak

  1. Zamiješajte sve sastojke u velikoj posudi i miješajte rukama da bi se proželi svi okusi
  2. Prekrijte i pustite da stoji 15 minuta
  3. Oblikujte smjesu u rukama u veličinu oraha i umiješajte u brašno, i otresite višak.
  4. Na tradicionalni način, mesne okruglice se prže u oko 1.5 cm ulja, 7 minuta; također ih možete peći u pećnici ili na žaru na oko 200°c stupnjeva oko 20 minuta uz to da ih nakon 10 minuta
  5. Poslužite s ostatkom meze, uz tzatziki ili uz pita kruh

 

Tzatziki

Najvjerojatnije jedan od najpoznatijih i najzdravijih grčkih umaka, a da bi stvar bila bolja još je i jednostavan za napraviti.

Sastojci

500 g procijeđenog grčkog jogurta (mora biti procijeđen, u suprotnom će tzatziki biti razvodnjen)

1 izribani krastavac

¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1-2 čajne žličice vinskog octa

2 režnja zdrobljenog češnjaka

Soli prema ukusu

Postupak

  1. Zasolite izribani krastavac i stavite sa strane u cijedilo na 10 min da se iscijedi višak tekućine
  2. Pomiješajte maslinovo ulje i češnjak
  3. Dodajte ostatak sastojaka i dobro promiješajte
  4. Ohladite u hladnjaku i uvijek poslužite hladno

0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:



ZAGLAV
24%
Elan 38 1993
03.04.2021 - 10.04.2021
Ležaji: 6+1
470€ 357€/ tjedan
per person 51€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Vodice
KADULJA
24%
Elan 333 2002
03.04.2021 - 10.04.2021
Ležaji: 4+2
440€ 334€/ tjedan
per person 56€/ tjedan
Kabine: 2 / WC: 1
Mjesto: Vodice
ESPRESSO I
24%
03.04.2021 - 10.04.2021
Ležaji: 4+2
450€ 342€/ tjedan
per person 57€/ tjedan
Kabine: 2 / WC: 1
Mjesto: Vodice