8 razloga za jedrenje oko Pelješca

8 razloga za jedrenje oko Pelješca
16.08.2018

Drugi po veličini poluotok u Hrvatskoj, otok Pelješac, još uvijek se nalazi malo izvan utabanih turističkih ruta. Ovaj raskošan poluotok s jedinstvenom kombinacijom planina i mora nudi užitak i predstavlja izvrsnu lokaciju za jedrenje. Njegova opuštena atmosfera čini ga poželjnim mjestom za plovila u čarteru i samostalne jedriličare, a nalazi se u blizini Dubrovnika gdje možete preuzeti vaše plovilo. Alternativno, do Pelješca možete doploviti i kroz Pelješki kanal iz smjera otoka Korčule. Najzaštićenija sidrišta nalaze se u Lovištu i Stonu, ali postoje i druge manje luke duž istočne i južne obale poluotoka. U nastavku donosimo 8 razloga zašto je Pelješac fenomenalna destinacija za jedrenje.

1. Vino

Enofili bi svakako trebali posjetiti ovaj poluotok. Upravo ovdje nastaju neka od najpoznatijih hrvatskih crnih vina. Na strmim južnim padinama poluotoka Pelješca, u vinskoj regiji Dingač i Postup, raste poznata sorta grožđa Plavac Mali. Od te sorte proizvode se poznata nagrađivana vina Dingač i Postup, sunčeva energija u tekućem obliku. Poznato regionalno bijelo vino dolazi od sorte grožđa Pošip koje se uzgaja na obližnjem otoku Korčuli i drugim mjestima u blizini. Vinska turneja bi, bez sumnje, trebala biti neizostavni dio posjete ovom kraju.

2. Kamenice

Ston i Mali Ston su dva mala primorska mjesta poznata po kamenicama. Mali Ston udaljen je samo jedan kilometar od većeg mjesta Stona gdje se nalazi i nautička marina. Stonske zidine - najduži obrambeni zid u Europi - spajaju ova dva naselja, a na obje lokacije možete pronaći izvrsne kamenice. Iz smjera Stona morat ćete ploviti po zahtjevnom Stonskom kanalu, ali široki dio ispred mjesta Broce je dobar za sidrište, a 3km dalje cestom nalazi se Ston. Razlog što su kamenice ovdje tako ukusne ima veze s jedinstvenom mješavinom hranjivih tvari u Malostonskom zaljevu. More u zaljevu je izrazito slano, a rijeka Neretva koja se u blizini ulijeva u more predstavlja izvor svježe vode bogate mineralima. To su, bez sumnje, jedne od najboljih sirovih kamenica na svijetu.

Mali Ston, Pelješac, Hrvatska

3. Trstenik

Mjesto Trstenik na južnoj obali poluotoka nekoć je bio značajna luka za izvoz vina. Danas je to mirno ribarsko mjesto smješteno u zaljevu u obliku polumjeseca u kojem živi vrlo malo ljudi. Obližnji lukobran je 1903. godine izgradila Austro-Ugarska. Dio rive pogodan je za privez i sidrenje. Na pristaništu je more duboko oko 4m, dok je dalje prema šljunčanoj plaži dubina mora oko 5m. Trstenik je tipično primorsko mjesto s šljunčanim plažama i čistim morem. Ovdje se nalazi i poznata vinarija Grgić. Ovo šarmantno, autentično i mirno mjesto nautičari jednostavno obožavaju.

4. Krajolik

Poluotok Pelješac je brdovito područje. Zeleno-sive planine oštro izranjajju iz mora stvarajući dramatičan krajolik. Krstarenje duž obale poluotoka pruža prekrasan pogled s mora.

Priroda je iznimno bogata na ovom poluotoku. Plodne doline s bujnim vinogradima izmjenjuju se s čempresima i mediteranskom borovom šumom. Nasadi maslina i limuna te drugog voća upotpunjuju ostatak krajolika, a za istinski doživljaj vrijedi doći na kopno. Vašu jedrilicu možete ostaviti u luci u Orebiću te dopješačiti do vrha planine Ilija. Sa 1000 m nadmorske visine, pogled na Korčulu, Mljet i Jadran je uistinu nevjerojatan.

Krajolik i vinogradi na Pelješcu

5. Berba soli u Stonu

U mjestu Ston, uz spomenute kamenice, također se nalazi i najstarija, još uvijek aktivna, solana u Europi koja datira iz 14. stoljeća. Solana se nalazi između plodnih polja Stona i dubokog stonskog zaljeva. Sastoji se od 7 skupina bazena u kojima nakon isparavanja morske vode ostaje dragocjena sol. Vrijedna solana bila je razlog utvrđenih zidina koje je izgradila Dubrovačka Republika 1385. godine. Metoda proizvodnje soli nije se promijenila tijekom stoljeća, a u skupljanju soli možete pomoći od srpnja do rujna. Ako plovite u blizini, ne propustite Festival soli krajem  kolovoza.

6. Kobaš

Ako volite putovati izvan utabanih ruta, posjetite malo mjesto Kobaš na jugozapadnom dijelu poluotoka. Ovo malo ribarsko mjesto je popularno među nautičarima i ljubiteljima dobre hrane jer se ovdje nalaze neki od najboljih restorana na poluotoku. Mnogi od restorana poslužuju vlastite proizvode kao što su maslinovo ulje i svježe povrće i, naravno, uvijek prisutna dobra vina. Svaki restoran ima svoj vez, a mjesto predstavlja odlično rješenje za smještaj za noć ili dvije nakon posjeta Stonu.

7. Dobro jedrenje

Ovaj dio mora i obale, poznat kao Pelješki kanal, može biti vrlo vjetrovit, što ga čini popularnim među onima koji vole vjetar u kosi. Vjetar se obično podiže u poslijepodnevnim satima i ispunjava jedra dok plovite niz kanal. Maestral je osvježavajući vjetar koji puše s sjeverozapada, od mora prema kopnu, tijekom vrućih ljetnih dana. Uobičajeno to nije jak vjetar (rijetko preko 30 km / h), ali postaje sve jači kako plovite na jug. Iz tih razloga Pelješki kanal je tijekom ljeta mjesto održavanja brojnih jedriličarskih regata.

8. Sportovi na moru

Poluotok Pelješac je prava windsurfing meka u Hrvatskoj, a posebno je poznato mjesto Viganj, gdje se nalazi mala luka. Isti vjetrovi koje omogućavaju uživanje u dinamičnom jedrenju, odlični su i za windsurfing. Dakle, ako želite zamijeniti veliko jedro za malo, brod za dasku, onda se svakako zaustavite ovdje.

Ronjenje, osobito ronjenje na olupinama je također popularna aktivnost na poluotoku. Tu se, na dubini od samo 15m, nalazi brod Boka, potopljen 1981; njemački torpedni čamac S-57, potopljen u blizini svjetionika Lirica tijekom Drugog svjetskog rata i antička rimska olupina. Izvrsna vidljivost, podvodne špilje i zanimljivi mediteranski život u moru čine Pelješac vrijednim zaustavljanja za ronjenje. Ako niste ronilac, u otkrivanju podmorja i samog ronjenja može vam pomoći neki od ronilačkih tečaja koji se nude u lokalnim klubovima.

Ovo su samo neki od mnogih dobrih razloga za plovidbu uz obalu Pelješca sljedeći put kada iznajmite brod u Dalmaciji.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:DJERBA
25%
Harmony 38 2008
10.08.2019 - 17.08.2019
Ležaji: 6+2
1.750€ 1.313€/ tjedan
per person 164€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Šibenik
DIAZ
30%
Elan 36 2003
10.08.2019 - 17.08.2019
Ležaji: 6+2
1.910€ 1.337€/ tjedan
per person 167€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Sukošan
SOGLIOLA
30%
Elan 36 2003
10.08.2019 - 17.08.2019
Ležaji: 6+2
1.910€ 1.337€/ tjedan
per person 167€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Sukošan