Boje, okusi i mirisi Palmižane

Boje, okusi i mirisi Palmižane
17.04.2014

Kud jedrili da jedrili, vjetar donosi miris Palmižane. Ako ga uhvatite, srce će vas vući tamo, a jedro će slijediti zov da posjetite umjetničko botanički raj na Zemlji i prošetate svoje stope prekrasnom uvalom koja priča tolike priče. Jedna od njih je obitelj Meneghello, čiji su članovi zaslužni za boje, okuse i mirise jedinstvenog botaničkog vrta. Cijelu rapsodiju obogaćuje umjetnost koju je Dagmar Meneghello utkala u ovu jedinstvenu uvalu. Još k tome, sve je isprepleteno dubokom povijesnom pričom starom preko sto godina. Spremni?

Zašto Pakleni otoci?

Ti prekrasni Jadranski otoci, davno u prošlosti su dobili ime „Pakleni“ jer se od njihove borovine kuhala paklina, gusta smola za brtvljenje brodova. Bili su i ostali nezaobilazna destinacija nautičarske populacije. Pakleni otoci se nalaze kraj otoka Hvara, a na jednom od njih, Svetom Klementu, nalazi se uvala Palmižana. ACI marina Palmižana  smještena je na njegovoj sjeveroistočnoj obali otoka. Otvorena je od početka travnja do kraja listopada i broji oko 200 vezova koji su opremljeni priključcima za struju i vodu. Uplovljavanje se sjeverne strane olakšava hrid Baba, na kojoj je crno-crveno-crni stup s dvije kugle. Noću je označena svjetionikom i vidljiva je za vrijeme oseke. Preporučljivo je držati se podalje od hridi prilikom uplovljavanja, zbog njezine širine. Kada ste stigli, udahnuli i privezali vaše plovilo, na noge lagane put botaničkog vrta, kojeg možete vidjeti samo na Palmižani.

ACI marina PalmizanaACI Marina Palmizana

Glavne uloge Palmižane

Sve je započeo Eugen Meneghello, profesor botanike i matematike, još 1906.godine. Eugen je postavši vlasnikom 320 hektara obiteljskog posjeda, uz svoju viziju, 1906. godine započeo stvarati egzotiku o kojoj danas mnogi govore. Tijekom drugog svjetskog rata, nažalost mnogo toga biva uništeno, no priču hrabro i s ljubavlju nastavljaju Toto i njegova supruga Dagmar Meneghello.  Obnavljaju tlo i bilje, no osim toga Dagmar unosi novu dimenziju, istančanu umjetnost. Danas je Palmižana izuzetno cijenjena zbog božanstvene botanike, okupljanja umjetnika i promocije umjetnosti. Mlađi naraštaji obitelji Meneghello i dalje njeguju djedovu viziju. Božanstvena botanika širi se svakim dahom svake biljke, sve to zagrljeno u umjetničku dimenziju.

Božanstvena botanika

Palmizana - flora

Botanička priča jedinstvena u svijetu, započinje dovođenjem kaktusa i egzotičnog bilja. Što sve možete vidjeti u botaničkom vrtu Palmižane? Možete uživati i upoznavati više vrsta mediteranskog bilja, više od 20-tak vrsta agava, 10-tak vrsta mimoza, 100-tinjak biljaka mesnica, indijskih smokava, kaktusa opuncija, divljih orhideja, irisa, ružmarina, vrijesa, kadulje i ostalih biljnih vrsta. Čak možete vidjeti dature i brukmezije – vrlo otrovne biljke koje su šamani Meksika i Indije koristili za poboljšanje svojih vizija. Osim uživanja u botaničkom vrtu, u blizini se nalazi umjetnička galerija na otvorenom, koncertni podij i gastronomski hram koji nudi jedinstvenu mediteransku kuhinju. Ružmarin, kadulja, bosiljak, lavanda i ostale egzotične biljke čine Palmižanu ekološkom oazom a mirise kuhinje neodoljivim. 

Ploveći prema Palmižani možete razmišljati što vam sve može donijeti mir paklenog otoka na kojem ćete pronaći rajski vrt. Za samo 2.5 nautičke milje od Hvara, naći ćete se u uvali Palmižana, na otoku gdje se čuje tišina. U svakom slučaju, prirodno i neobično, stvoreno Majkom prirodom i obitelji Meneghello, mjesto za dušu, odmor i savršen mir.

 


 


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


0 Komentari
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
26.10.2024 - 23.11.2024
Ležaji: 8
2.300€ 1.725€/ tjedan
per person 216€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik
jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
12.10.2024 - 19.10.2024
Ležaji: 8
2.300€ 1.725€/ tjedan
per person 216€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik
jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
05.10.2024 - 12.10.2024
Ležaji: 8
2.550€ 1.913€/ tjedan
per person 239€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik