Brod u boci vina

Brod u boci vina
08.07.2014

Imate li brod, uputite se put juga Dalmacije! Samo 2 nm od Korčule, nalazi se drugi najveći poluotok Pelješac, koji je mama i tata za dva velika brata; vrhunska vina Dingač i Postup. Budite slobodni istražiti sve o pelješkom vinogorju koji rađa najcjenjenija hrvatska vina. To je prilika da nađete savršenu bocu za vaš brod i dodate „točku na i“ nautičarskom putovanju dok gledate zalazak sunca s palube.

Pelješka vinska cesta

Pelješka vinska cesta nastala je na bazi Napoleonove ceste koja je izgrađena prije više od dva stoljeća prolazi najljepšim dijelovima poluotoka. Uz cestu se nalaze brojni kulturni spomenici, a tura po vinskoj cesti omogućit će vam da se upoznate s čitavim postupkom proizvodnje vina. Pelješka vinska cesta postala je glavnom prometnicom znatiželjnika; domaćih i stranih turista, yacht charter izletnika, ljudi spremnih na chill ili ekstremno sportski odmor.

Pristanete li s brodom u Orebiću, za obilazak unutrašnjosti otoka i vinske ceste ima nekoliko načina; rentati biciklu, motor, auto ili unajmiti taxi. Vinska cesta udaljena je nekih 15-20 minuta vožnje od obale. Pelješki vinogradi jednostavno golicaju maštu, a u vinskim podrumima možete kušati najcjenjenija vina. Zbog lakšeg pristupa južnim, s pučinom suočenim padinama iz Potomja, probijen je 400 metara dug tunel Dingač! Zanimljiv je iz razloga jer se pri ulazu vidi svijetlo na kraju tunela! Kroz njega se prometuje tako da bacite oko jeli s druge strane ušlo vozilo u tunel. Ako je to slučaj, sačekate. Ako je tunel slobodan, samo je vaš! Za svaki slučaj u njemu postoji nekoliko ugibališta.

Dva brata – Dingač i Postup

Nema razloga da ne okusite oba veličanstvena okusa pelješkog vinogorja. Dingač je zaštićeno vrhunsko vino, tamnocrvene do ljubičasto tamno crvene boje s modrim refleksima. Okus je skladan i pun, lagano gorkast. Postup je drugo zaštićeno hrvatsko vino koje se proizvodi iz prezrelog grožđa sorte plavac mali ubranog na Postup području vinogorja Pelješac. Za Postup vrijedi pravilo da je dobra ona godina u kojoj zbog specifičnih mikroklimatskih uvjeta dio grožđa sorte plavac mali prijeđe u stanje prezrelosti, tako da najmanje 30% bobica bude u stanju suška i time poveća šećer. Dio vinogorja Dingač u dobroj godini zbog nazočnosti prosušenih bobica u grožđu sorte plavac mali poveća sadržaj alkohola u nekim godinama tako da se razina alkohola približi gornjoj mogućoj granici. Ponekad se vrenje zaustavi, pa ostane neprevrela šećera, stoga i Dingač i Postup možemo pronaći kao suha ili polusuha vrhunska vina.

Pelješac je dom vrhunskih vina Dingača i Postupa

Kratka povijest najbolje čaše vina

Vino je isprepleteno kroz Dubrovačku povijest. Od Grka i Rimljana, do vremena Dubrovačke Republike grožđe se uzgajalo i njegovalo. Statut iz 1272. godine propisuje nevjerojatnih 56 zakona koji su regulirali proizvodnju vina. Dingač kao selo spominje se 1653. godine, no više od stoljeća je na Pelješcu bilo zabranjeno podizati vinograde. Tek 1820. godine Petru Violiću iz Potomja izdana je dozvola da na Dingaču iskrči jednu zlaticu, odnosno 1680 četvornih metara površine, te da tu zasadi trsje. Tom sadnjom počinje povijest Dingača kao vinogradarskog položaja, i vina nazvanoga po njemu.

Putovanje kao umjetnost uz vrhunsko vino

Plovite li na jug Dalmacije, teško ćete ostati ravnodušni. Prizori Jadranskog mora, posebnih uvala, zvukovi cvrčaka, jedinstveno raslinje i mediteransko bilje zaista oduzima dah. No upoznati zemlju koja rađa vinogorje koje zbog točno određene pozicije daje vino koje stvara simfoniju na vašem nepcu je jedinstveno. Dingač i Postup – vrhunska boca za vaš brod!
 


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Dufour 460 GL Pula Hrvatska
31%
Dufour 460 GL 2017
15.10.2022 - 03.12.2022
Ležaji: 10+2
1.450€ 1.000€/ tjedan
per person 83€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: Pula
jedrilica Dufour 460 GL Šibenik Hrvatska
37%
Dufour 460 GL 2019
15.10.2022 - 22.10.2022
Ležaji: 10+2
1.580€ 1.000€/ tjedan
per person 83€/ tjedan
Kabine: 5 / WC: 3
Mjesto: Šibenik
jedrilica Dufour 460 GL Sardinia Italija
53%
Dufour 460 GL 2019
15.10.2022 - 22.10.2022
Ležaji: 10+2
2.125€ 1.000€/ tjedan
per person 83€/ tjedan
Kabine: 5 / WC: 3
Mjesto: Sardinia