Jedrenje uz dobro štivo

Jedrenje uz dobro štivo
27.12.2018

Bilo da je riječ o jedrenju po mirnom ili nešto uzburkanijem moru, jednom kad se završi naporan rad na dizanju i spuštanju jedara, navigaciji i sidrenju, a vi ste u sigurnoj luci ili usidreni u mirnoj uvali; da li tada volite ležati na palubi s dobrom knjigom?

Evo preporuka samo nekih od brojnih naslova za raličite ukuse u koje možete “zaroniti” tijekom vašeg odmora na brodu.

Vještine za uspješnu plovidbu

Ako želite poboljšati svoju vještinu ​​jedrenja ili unaprijediti svoje tehničko znanje, ove knjige će vam pomoći na putu do najma plovila bez posade.

1. Nigel Calder: Priručnik za krstarenje (Nigel Calder's Cruising Handbook: A Compendium for Coastal and Offshore Sailors)
Nigel Calder je cijenjeni  autor i autoritet za plovidbu i jedrenje. Ova sveobuhvatna knjiga daje čvrste temelje i informacije o ključnim tehničkim i praktičnim značajkama modernih sustava za plovidbu. U knjizi se obrađuju vještine upravljanja brodom kao što su osnovna navigacijska znanja; tehnike sidrenja; razumijevanje vremenskih prilika; plovidba u teškim vremenskim uvjetima te specifične vještine za dugoročno uspješnu plovidbu.

2. Nigel Calder: Mehanički i električni priručnik za vlasnika broda (Boat owner’s Mechanical and Electrical Manual) je knjiga o održavanju plovila za one koji su zainteresirani za unutarnji pogled u rad motora i elektrike. Iako će se vaša charter tvrtka pobrinuti za te stvari, ovo znanje može biti iznimno korisno ako jedrite na udaljenijim mjestima.

3. Morrow vodič o čvorovima (The Morrow Guide to Knots ), Mario Bigon i Guido Reganozzi
Poznavanje čvorova je korisno čak i za mornare početnike. Također, vezivanje čvorova može biti i korisna zabava za djecu ako ste na obiteljskom jedrenju. Ova knjiga nudi jasne i jednostavne dijagrame svih čvorova koje ćete ikada trebati.

Avantura na moru

Ako volite čitati o neustrašivim avanturistima na moru iz udobnosti vašeg broda iznajmljenog negdje na Mediteranu, onda će vam ove knjige sigurno pružiti užitak.

1. Fastnet, Force 10, John Rousmanier
Istinita priča o uzbudljivoj utrci Fastnet održanoj 1979. godine, natjecanju od 600 milja u blizini obale Irske u uvjetima jakog vjetra od 10 bofora. Upoznajte neumoljivu moć oceana i pustošenje koje može izazvati.

2. Gypsy Moth na putu oko svijeta (Gypsy Moth Circles the World), Francis Chichester
Francis Chichester imao je 65 godina i bio je sam kad je otplovio u svojoj četrdeset pet metara dugoj brodici kako bi oplovio svijet. Njegovo putovanje od 28.000 milja, završeno u svibnju 1967., oživljava u ovoj knjizi njegovim vještim pisanjem.

3. Krug kosti (Circle of Bones),Christine Kling
Avanturistička knjiga o lovu na blago smještena u moderno doba. Bivša pripadnica specijalnih postrojbi, Maggie Riley i njezina 40-metarska jahta vode nas u avanturu u potrazi za podmornicom potopljenom u Drugom svjetskom ratu. Uzbudljivo štivo za ljubitelje avanture.

Romantika na moru

Opijajući spoj ljubavi, romantike i plovidbe s nekoliko zrnaca pijeska pronađite u ovim jedriličarskim romansama.

1. Maiden Voyage, Tania Aebi
Između mogućnosti odlaska na koledž i jedrenja oko svijeta, Tania je, znajući vrlo malo o jedrenju, uskočila na malu jedrilicu i krenula u potragu za svojom sudbinom. Uzbudljiva knjiga o jedrenju, brodovima, duhovnoj potrazi mlade žene i pronalaženju ljubavi.

2. Ljubav s mogućnošću utapanja (Love with a Chance of Drowning ), Torre DeRoche
Žena sa strahom od vode i bez ikakvog jedriličarskog iskustva nađe se na maloj jedrilici s Ivanom, zgodnim argentinskim muškarcem sa snom da krene u istraživanje svijeta. Ona odustaje od ugodnog gradskog života, suočava se sa svojim strahom od vode i pridružuje svom ljubavniku na jednogodišnjem putovanju preko Pacifika. Istinita priča o životnom skoku u ime ljubavi.

Humor na moru

1. Tri načina za prevrtanje broda: plutanje optimista (Three Ways to Capsize a Boat: An Optimist Afloat), Chris Stewart
Urnebesni memoari Chrisa Stewarta koji započinju kada dobije posao skipera na grčkim otocima i dalje se nastavljaju s nizom ludih avantura na njegovom putovanju života. Ova knjiga će vas natjerati da se glasno smijete.

2. Kvalitetno vrijeme? (Quality Time? ), Mike Peyton.
Mike Peyton, "najveći svjetski karikaturist nautičar", nudi anegdote o svojim avanturama na jedrenju u svojih 80 crtanih priča. Mike ima 50 godina iskustva u plovidbi, a ova knjiga je jednako toliko informativna koliko je i smiješna.

Nadamo se da ćete uživati ​​u našem izboru knjiga koje su inspirirane jedrenjem dok proživljavate vlastitu jedriličarsku priču.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:PHAROS
40%
15.06.2019 - 22.06.2019
Ležaji: 6+2
1.850€ 1.110€/ tjedan
per person 139€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: ŠOLTA
PANONIA
40%
15.06.2019 - 22.06.2019
Ležaji: 6+2
1.900€ 1.140€/ tjedan
per person 143€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: ŠOLTA
HELENA
30%
15.06.2019 - 22.06.2019
Ležaji: 6+2
1.700€ 1.190€/ tjedan
per person 149€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: MURTER