Nestvarna ljepota Modre spilje na otoku Biševu

Nestvarna ljepota Modre spilje na otoku Biševu
29.10.2014

Otok Biševo, smješten 4.8 NM od Komiže na Visu, krasi bogata obala i još bogatije podmorje. Najupečatljiviji dojam ostavljaju spilje, prema kojima je Biševo i dobilo ime - L 'ísola dei busi (otok rupa, na latinskoj osnovi). Modru spilju i njene neodoljive fascinantne prizore još je u 19.stoljeću slikao barun Ransonnet, zaslužan za probijanje većeg ulaza u spilju, putem kojeg se danas ulazi čamcem. Modra spilja se nalazi u uvali Balun, na istočnoj strani otoka, a u njen organizirani obilazak se kreće iz lučice Mezoporat.

Razgledavanje špilje je moguće samo sa manjim barkama - Modra spilja, otok Biševo

Ljepota Modre biševske spilje

Spilja je duga 24 m, široka otprilike 12 m, visoka do 15 i duboka do 16 metara. Ima dva otvora, podvodni kroz koji prodire sunčeva svjetlost (širok oko 10m i dubok 18m), te otvor koji je produbljen 1884.godine kako bi u spilju mogao ući čamac. Specifičan fenomen koji daje plave i srebrne nijanse mora jest taj koji stvara prepoznatljivost i sjaj biševske Modre spilje. Sunčeva svjetlost prodire kroz podvodni otvor te se najprije lomi i dovodi do plavih nijansi. Ovisno o dobu dana i kutu loma svjetlosti unutar spilje, kako se boje stapaju jedna u drugu, more u spilji ponekad ima boju tekućeg srebra.

Spomenuti barun Ransonnet u 19.stoljeću, da bi naslikao neodoljive prizore Modre biševske spilje, je napravio drveno postolje na željeznoj konstrukciji pričvršćeno u središnjoj prostoriji spilje. Pomoću nekoliko zrcala je doveo sunčevu svjetlost na svoje platno i tako naslikao nekoliko ulja na platnu. Prilikom slikarskog zanosa, zaboravio je na vremenske uvjete, te su ga biševski ribari uspješno spasili.

Prema mišljenju mnogih svjetskih putnika i uglednika, Modra biševska spilja svojom ljepotom, nadmašuje svjetski poznatu špilju Grotta Azzurra na otoku Capri u blizini Napulja. Između ostalog, proglašena je zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode, 1951.godine.

Pogled na Modru spilju ispod razine mora

Kako doći do lučice Mezoporat?

Osim svojom brodicom, do lučice Mezoporat možete doći ili brodskom linijom iz Komiže ili tako da unajmite  uslugu prijevoza jednog od brojnih gumenjaka, glisera ili brodica koji se nalaze i reklamiraju uz rivu u Komiži. Unajmite li prijevoz, to će vas stajati oko 100kn plus cijena ulaznice za spilju, a izlet će trajati oko sat i trideset minuta. Odlučite li se za brodsku liniju, to će stajati nešto jeftinije, no potrebno je provesti dan na Biševu, zbog voznog reda. Obzirom da kupanje u spilji nije dozvoljeno, provedeni dan na Biševu može biti pun pogodak! 

Kada posjetiti Modru spilju?

Razdoblje predsezone i sezone obuhvaća kalendarski period od 1.04. – 31.10., a ovlašteni koncesionar spilje je Nautički centar Komiža d.o.o. Cijena ulaznice stoji između 40 i 50kn za odrasle i 20 do 25kn za djecu (ovisno o dobu godine). Za djecu mlađu od šest godina ulaz je besplatan. Ulaznicu možete kupiti u lučici Mezoporat.

Ukoliko se odlučite na samostalan posjet spilji, doba godine nije važno, ali vremenski uvjeti svakako jesu. Ulaz u spilju je zaista uzak (visina 1m, širina 1,5m), te je potrebno izabrati mirno more bez valova. Potrebno je pripaziti na veličinu barke kojom pokušavate uploviti u spilju. Za organizirane posjete koncesionar uplovljava barkom oko cca 5-6m duljine, koja može proći kroz ulaz, a prilikom valova spilja je „zatvorena“.

Mnogi govore kako je za potpuni doživljaj Modre spilje idealno uploviti u proljeće ili jesen kada nema gužve, zbog sunčeve svjetlosti oko podneva. Osim vizualnog spektra boja, u to doba godine more stvara posebnu glazbenu rapsodiju svojim udarcima o stijene. Neka vas prirodnost otoka Biševa pozove na plovidbu, jer se neke ljepote ne mogu opisati, mogu se samo doživjeti. 

 "Nema tog čovjeka koji je u stanju opisati ljepote ove spilje. On može da opisuje svoje osjećanje, ali nije u stanju vjerno nikome kazati ono što se može samo vidjeti. I najveći pjesnik i umjetnik neka i ne okušava, jer ma šta i ma kako pisao o ovoj jedinstvenoj pećini, opet će biti blijedo. Zato treba kazati: idi i vidi.“ - Petar Kuničić, "Vodič po Viškom arhipelagu" 1932.

Predivne plave nijanse u unutrašnjosti spilje

Molimo sagnite glave :)

Fotografije: Sve fotografije možete koristiti potpuno besplatno ako uz objavu stavite i klikabilni link na naše web stranice. Na našem Flickr profilu možete pronaći i druge interesantne fotografije Hrvatske obale i otoka u visokoj razlučivosti koje možete koristiti pod istim uvijetima.

 


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


0 Komentari
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Oceanis 48 Kaštela Hrvatska
25%
Oceanis 48 2017
18.05.2024 - 25.05.2024
Ležaji: 8+2
4.491€ 3.368€/ tjedan
per person 337€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: Kaštela
jedrilica Oceanis 48 Kaštela Hrvatska
25%
Oceanis 48 2017
11.05.2024 - 18.05.2024
Ležaji: 8+2
3.591€ 2.693€/ tjedan
per person 269€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: Kaštela
katamaran Dufour 48 Catamaran PAROS Grčka
30%
Dufour 48 Catamaran 2020
25.05.2024 - 01.06.2024
Ležaji: 8
9.990€ 6.993€/ tjedan
per person 874€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: PAROS