Odjedrite u doba dinosaura

Odjedrite u doba dinosaura
18.03.2014

Dinosauri su nam uvijek golicali maštu svojom epskom veličinom i misterioznim nestankom. Njihovi tragovi mogu se naći diljem svijeta, a jedna je od takvih lokacija i Istarski poluotok u Hrvatskoj. Zahvaljujući ovome, Istra danas izgleda kao platno na kojem je umjetnički nastrojena grupa reptila odlučila izraziti svoju kreativnost. Šalu na stranu, otisci dinosaura na Istarskom poluotoku govore nam mnogo o izgledu, kretanju i navikama ovih stvorenja.

Na poluotoku je pronađeno pet različitih skupova otisaka koji pripadaju pet različitih grupa dinosaura; mali i veliki teropodi, mali i veliki sauropodi te ornitopodi. Nažalost, mnogi od ovih lokaliteta nisu bili zaštićeni na odgovarajući način te je čak zabilježen jedan slučaj krađe površine s otiscima. Na sreću, zaštita i sigurnost ovih lokacija unaprijeđuje se iz godine u godinu. U nekim slučajevima također se govori o premještanju površina s otiscima u paleontološke muzeje tako da ih se zaštiti od nepogoda i ljudskog utjecaja. Iako bi ovo zaštitilo nalazišta, to u isto vrijeme znači da će vam neki od ovih lokaliteta još ograničeno vrijeme biti dostupni u svom izvornom stanju. Mnoga se nalazišta nalaze na primorskim lokacijama što ih čini praktičnim za pomorsku avanturu. Kao dodatak ovim portalima u prošlost, Istra se također ponosi prekrasnom obalom, savršenom za yacht charter odmor. Svaka od sljedećih primorskih lokacija nudi posebnu perspektivu o prahistorijskim stanovnicima Istre ali isto tako postavlja različita ograničenja za posjetitelje.

Arhipelag Brijuni

Prvo otkriće prahistorijskih tragova dogodilo se 1925. godine na arhipelagu Brijuni. Ovdje se sve skupa mogu naći četiri nalazišta s preko 200 otisaka dinosaura. Nedavna istraživanja pokazuju da otisci pripadaju malim i velikim teropodima te ornitopodima iz kasnog perioda krede. Drugim riječima ovaj je otok bio popularno odmaralište za reptile svih veličina i usmjerenja (biljožderi i mesožderi). Danas su Brijuni poznati nacionalni park te kao takav zabranjuju sidrenje u okružju radi zaštite bioraznolikosti morskog dna. Međutim, dostupne su vam dvije lokacije gdje se sidrenje naplaćuje u 24-satnim periodima. Te lokacije su: službena luka NP Brijuni te Uvala Sv. Nikole na otoku Mali Brijuni. U slučaju da je cijena sidrenja prevelika za vaš ukus do otoka možete doći i ustaljenijom metodom; dnevnim trajektnim uslugama iz gradića Fažane. 

Kamenolom Kirmenjak

Osim što je poznat po proizvodnji kvalitetnog kamena, kamenolom Kirmenjak također se ističe velikim brojem otisaka dinosaura. Istraživanja ukazuju na to da su ovo područje za vrijeme jure sauropodi redovito koristili kao putnu rutu. Po otiscima na nalazištu možemo zaključiti da su sauropodi bili veliki, četveronožni biljojedi koji su uglavnom putovali u krdima. Kirmenjak nije baš primorska lokacija, ali se nalazi blizu primorskog gradića Poreča što ga čini praktičnom lokacijom za posjetiti.

Rt Gustinja

Rt Gustinja nalazi se 7 km od grada Rovinja te je savršena lokacija za posjet brodom. Do ove lokacije teško je doći kopnom, zbog čega ovo mjesto svojim blistavim morem i bijelim stjenama odiše čarom netaknute prirode. Osim toga, ova lokacija sadrži značajan broj otisaka sauropoda. Ovo je nalazište specifično po visokoj razini dinoturbacije. Drugim riječima, otisci na ovoj lokaciji brojni su i gusti što podrazumijeva puno gaženja i koračanja. Zanimljivo je kako je ovaj izolirani raj nekad bio sastajalište ogromnih dinosaura biljoždera.

Zlatne Stijene

Locirane u blizini grada Pule, Zlatne Stijene su popularna ljetna lokacija te zbog toga znaju privlačiti gužvu. Ako planirate posjetiti Pulu i istražiti brojna antička arhitekturalna blaga, uključite i ovu lokaciju u svoju potragu za ostatcima prošlosti. Tijekom vrhunca krede ovo je područje bilo igralište za male mesoždere, teropode. Međutim, danas ne morate biti u strahu da ćete završiti kao nečiji ručak jer su jedini ostatci dinosaura na Zlatnim Stijenama njihovi otisci u kamenu. Ako želite izbjeći ljetnu gužvu savjetujemo vam da putujete u proljeće ili rano ljeto.

Otok Fenoliga

Ovaj otočić nalazi se tik uz obalu rta Kamenjak. U ranoj kredi bio je šetalište sauropoda i malih teropoda, ali sad je zaštičeno područje zbog bogate morske flore i faune. Najdragocijeniji pripadnici morske flore su polja morske trave, Posedonije. Ova je lokacija također važna jer ju često posjećuje ugrožena i sramežljiva Sredozemna medvjedica. Iako je sidrenje na ovoj lokaciji zabranjeno, ako vas zanima bioraznolikost Jadrana, bacite sidro u jednoj od uvala na rtu Kamenjak i pridružite se organiziranom posjetu ovom malom kamenom portalu u prošlost.

 

Kad spominjemo lokacije iz mezozoika ovo nije sve što Istra može ponuditi, zato ako ste u blizini, oslobodite svog unutarnjeg istraživača i krenite u potragu za drugim skrivenim prahistorijskim nalazištima. Tko zna, možda ćete upravo vi otkriti sljedeću prahistorijsku trgovačku rutu. Sretno!   
 


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:ZAGLAV
24%
Elan 38 1993
08.05.2021 - 15.05.2021
Ležaji: 6+1
700€ 532€/ tjedan
per person 76€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Vodice
Relax Point
20%
08.05.2021 - 15.05.2021
Ležaji: 6+1
760€ 608€/ tjedan
per person 87€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Dubrovnik
Dolkar with
25%
Bavaria 36 2003
08.05.2021 - 15.05.2021
Ležaji: 8
970€ 728€/ tjedan
per person 91€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: MURTER