Otploviti na otok slavnog Marka Pola

Otploviti na otok slavnog Marka Pola
29.05.2014

Posjetiti Korčulu je nezaobilazna stvar na „to do“ listi. Najnaseljeniji hrvatski otok, koji pruža prirodnost, zabavu i kulturu. Otok nudi neodoljiva utočišta za nautičare, a za oploviti cijeli otok pripremite se na otprilike 60 NM.  Plovite li iz pravca Mljeta, razveselit će vas 19 otočića i arhipelag kojeg možete iskoristiti za sidrenje i skok u more.  Da biste doživjeli povijesnu dimenziju Korčule dovoljno je svezati brod u ACI marinu Korčula, zaviriti u dijelove biografije Marka Pola, protegnuti noge do kuće koju nazivaju njegovom rodnom i osluhnuti što govore srednjovjekovne zidine grada. ACI marina smještena je tik uz jezgru grada koji se smatra rodnim gradom svjetskog putnika Marka Pola. Savršena polazišna točka!

Kuća Marka Pola na Korčuli

Marco Polo house on the island of KorculaO mjestu rođenja slavnog trgovca ne postoji konsenzus. Talijani tvrde da se rodio u Veneciji, Hrvati tvrde da je rodni dom Marka Pola Korčula. Povjesničari potkrjepljuju dokazima. Mnogi dokazi upućuju na Korčulu kao rodno mjesto. Ulica u kojoj se nalazi kuća, odgovara prostoru iz zapisa koji postoje još i danas, da je kuća pripadala upravo obitelji Polo. Prezime se povezuje s pticom vodaricom koja se u tom kraju nazivala pol. Povijesni dokazi govore kako se Marko potpisivao Pol, umjesto latiniziranog Polo, a grb obitelji je na sebi imao tri ptice vodarice.
Baš dobro i možda nije potpuno slučajno, da je kuća koja slovi za rodnu kuću Marka Pola smještena u gradu s oblikom srca! Grad Korčula je građen u obliku srca sa dvije ulice koje podsjećaju na riblju kost i spajaju se u središnju ulicu. Srce kao simbol avanturističkog duha i želje za nepoznatim, sve ono što je Marko Polo svjedočio. Rodna kuća Marka Pola nalazi se točno u središtu grada Korčule, sjeverno od katedrale Sv. Marka. Od travnja do listopada kuća je otvorena za turističko razgledavanje, grupno i individualno, uz simboličnu ulaznicu od 12 do 20kn.
Kuća Marka Pola na Korčuli svjedoči tek djelić njegovog osebujnog života i doprinosa otkrivanju novog svijeta.  Zasigurno je top destinacija u otkrivanju života svjetskog putnika.

Marco Polo house and church on the island of Korcula

„O čudima svijeta“ – Il Milione

Sigurno je djelovalo nestvarno običnom puku slušati Markove priče sa njegovih putovanja. Obzirom da se otisnuo na put u trajanju tri i pol godine, koje je opisao u knjizi „Il Milione“, pretpostavimo da se potpuno odrekao vremena i jednostavno se prepustio njegovom trajanju. Putovao je preko Armenije, Perzje, Afganistana, visoravni Badakhšan u zoni Palmira, do Kineskog Turkestana gdje je nastavio Putem svile. Zatim preko dvije velike pustinje Lop i Gobi, pa sve do granica Kine. Njegova moć opservacije je bila nevjerojatna kao i njegova sposobnost da nadvlada predrasude svog kršćanskog odgoja, te učini takvu ekspanziju u 13.stoljeću, koja mu je omogućila ime svjetskog putnika, trgovca i putopisca. Njegova knjiga „Il Milione“, nastala u zatvoru uz pomoć cimera Rustichellia, služila je kao inspiracija Kolumbu za daljnja otkrića. Zaista je nevjerojatan Marko Polo, često zvan čudakom i prozivan zbog svoje mašte koja nije naišla na čest aplauz u tadašnjem vremenu.  

Muškarac od tisuću tisuća priča

Svjetski putnik i mletački trgovac, Marko Polo, nakon povratka sa svojih putovanja u Veneciju, pričao je svoje doživljaje. Za mnoge ljude Markovi opisi, brojke i činjenice bili su tisućama puta uvećani od stvarnosti. Do tadašnje brojke su postale premale da bi pratile Markova opisivanja, a za broj milion nije postojao izraz, nego se koristio izraz tisuće tisuća. Kako je Markovo drugo ime bilo Emilio (Marko Emilio Polo), ubrzo se mletačkim pukom proširila inačica „emilioni“, kasnije modificirano u brojku milion. Danas ime Marka Pola, osim što se povezuje sa izrazom milion nosi; zračna luka u Veneciji, podvrsta ovaca opisana prilikom njegovog prijelaza planine Pamir i prvi brod koji je oplovio svijet za manje od šest mjeseci – jedrenjak izgrađen u Saint Johnu 1851.godine.

Ako vas zanima muškarac od tisuću tisuća priča, čovjek koji nosi ime ptice vodarice za prezime, zaslužan za jednu od najprevođenijih knjiga na svijetu „Il Milione“, zategnite jedra u smjeru dalmatinskog juga, prema Korčuli. Prošetajte gradom Korčula osjećajući njegov srednjovjekovni ritam, potražite rodnu kuću Marka Pola i razgledajte ju, osjetite kako je bilo prije 800 godina prijeći svijet i na Mediteran donijeti iskustva dalekog istoka. 

Korcula-panorama


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


0 Komentari
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Bénéteau Platu 25 Sardinia Italija
28%
Bénéteau Platu 25 2000
03.08.2024 - 10.08.2024
Ležaji: 4
1.570€ 1.130€/ tjedan
per person 283€/ tjedan
Kabine: 2 / WC: 1
Mjesto: Sardinia
jedrilica Bavaria Cruiser 34 Biograd na moru Hrvatska
25%
Bavaria Cruiser 34 2018
03.08.2024 - 10.08.2024
Ležaji: 6+2
3.080€ 2.310€/ tjedan
per person 289€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Biograd na moru
jedrilica Bénéteau Platu 25 Sardinia Italija
28%
Bénéteau Platu 25 2000
03.08.2024 - 10.08.2024
Ležaji: 4
1.620€ 1.166€/ tjedan
per person 292€/ tjedan
Kabine: 2 / WC: 1
Mjesto: Sardinia