S Lastovskih krovova

S Lastovskih krovova
24.11.2014

Južna obala Jadrana poznata je po bogatoj ponudi za nautičare, međutim, ako vam avanturistički duh ne da mira mogli bi ste se odmaknuti od obale i posjetiti ovu specifičnu lokaciju. Oko 55 NM udaljen od Dubrovačke obale, nalazi se Lastovski arhipelag sa svojih 46 otoka. Glavni i ujedno najveći otok, Lastovo, stoji u samom središtu arhipelaga. S površinom od 42 km2, ne spada u velike hrvatske otoke, ali unatoč tome, Lastovo je dom brojnim zanimljivostima, prekrasnim lokacijama i interesantnoj tradiciji. Zahvaljujući vojnoj povijesti, ova lokacija postala je otvorena za javnost tek prije 15 godina. Ta situacija osigurala je zaštitu prirodnih bogatstava koja su dan danas zaštićena statusom parka prirode. Međutim, radi tog statusa nautičari su, pri dolasku na otok, obavezni platiti dnevni iznos od 2,70 eura po osobi. Sve ovo, Lastovo čini šašavom kombinacijom prirodne ljepote, vojne povijesti i ukorijenjenih tradicionalnih vrednota.

Ako prilazite sa sjeverozapada naći ćete glavnu luku u zaštićenoj uvali Luke Velji Lago s odgovarajućim brojem privezišta i sidrišta. Na sjevernoj strani otoka nalaze se sidrišta Mali Lago i Zaklopatica, a južna strana nudi vam sidrište u Skrivenoj Luci. Nemojte zaobići ove lokacije. Uz to što su sidrišta, to su također prekrasna mjesta s raznim zanimljivostima, poput napuštenog bunkera za podmornice blizu uvale Mali Lago.
 

Oživljena tradicija: lastovski fumari 

Među svim blistavim zaljevima, prekrasnim plažama i šumom valova, lokacija koja priziva najviše zanimanja,  nalazi se više u unutrašnjosti, u gradu Lastovo, najvećem naselju na otoku. Ovoj lokaciji najlakše ćete pristupiti tako da se usidrite u Uvali Sv. Mihajla i protegnete noge do grada.  Uz uvalu također možete naći Lučicu, nekoć malo ribarsko seoce, sada zaštićenu povijesnu lokaciju poznatu po specifičnoj kamenoj arhitekturi. Da bi došli od Lučice do Lastova možete ići 900 metara dugom popločanom cestom ili 400 metara dugom stazom kroz šumu, za one koji uz morska prostranstva uživaju i u zelenim prostranstvima na kopnu. Specifičan fenomen koji mami zanimanje, skriven unutar bedema Lastova, ustvari je zanimljiv arhitektonski izražaj: dimnjaci Lastova, lokalno poznati kao 'lastovski fumari'. Prizor koji je teško opisati riječima, ovi dimnjaci potječu od 15. i 16. stoljeća, a moguće ih je naći u svim veličinama i oblicima. Od struktura koje podsjećaju na tornjeve, do vodoriga koje grimasama izazivaju susjede, dizajn lastovskih fumara uistinu je šarolik.  Neki od ovih dimnjaka također dolaze s vlastitim parom rogova! Čin stavljanja rogova na dimnjake ustvari je stara tradicija namjenjena čuvanju ukućana od zlih uroka. Vlasnici kuće postavili bi rogove na dimnjak u smijeru iz kojeg vjeruju da dolazi zla namjera. Rogovi na fumarima rijetko se odnose na istinske vradžbine, već uglavnom na neugodne i iritantne susjede. 

Dimnjak na Lastovu

Među ovim brojnim interesantnim strukturama, prava zagonetka leži upravo u podrijetlu ovih šašavih arhitekturalnih izražaja. Budući da pisani izvori o ovom fenomenu ne postoje, brojne teorije izmjenjuju se među otočanima. Neki smatraju da su specifične konstrukcije povezane s jakim vjetrovima u ovom kraju. Drugi, zbog specifičnog izgleda koji asocira na istočne minarete, govore da je lokalni moreplovac, nakon povratka s Bliskog istoka, izgradio dimnjak pod utjecajem arapske arhitekture. Pretpostavlja se da su ostali stanovnici otoka, šarmirani egzotičnim izgledom, preuzeli tu ideju te se proširila po otoku poput natjecanja u izgradnji najšaljivijeg, najzanimljivijeg i najkreativnijeg dimnjaka. Ova stoljećima prisutna tradicija i dan danas se čuva i održava od strane ponosnih stanovnika Lastova. 

Ako ste ljubitelji ovakvih lokacija, svakako je dobra ideja doploviti do Lastova. Radi malobrojne populacije i udaljenosti otoka, Lastovo nudi spokojnu i vedru atmosferu te brojne mogućnosti za upoznavanje raznih lokalnih tradicija. Osim toga, ako namjeravate uključiti Italiju u svoju rutu, Lastovo može poslužiti kao izvrsna stanica na putu između hrvatske i talijanske obale. Ako specifična arhitektura škaklje vaše moždane vijuge sigurno ćete uživati u istraživanju lokalne povijesti i tradicije u umirujućem krilu otoka. Zaokružite Lastovo na svojoj karti, nećete požaliti.
 

Lučica

Zaklopatica

Skrivena Luka


Autor: Natalija Borjanović
Fotografije: Sve fotografije možete koristiti potpuno besplatno ako uz objavu stavite i klikabilni link na naše web stranice. Na našem Flickr profilu možete pronaći i druge interesantne fotografije Hrvatske obale i otoka u visokoj razlučivosti koje možete koristiti pod istim uvijetima.


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


0 Komentari
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
26.10.2024 - 23.11.2024
Ležaji: 8
2.300€ 1.725€/ tjedan
per person 216€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik
jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
12.10.2024 - 19.10.2024
Ležaji: 8
2.300€ 1.725€/ tjedan
per person 216€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik
jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
05.10.2024 - 12.10.2024
Ležaji: 8
2.550€ 1.913€/ tjedan
per person 239€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik