ACI Marina, Rovinj - Odmorite od jedrenja u krilu luksuzne ljepotice

ACI Marina, Rovinj - Odmorite od jedrenja u krilu luksuzne ljepotice
15.03.2022

Vauu…! Ajme…!

To je bio moj prvi dojam dok smo plovili prema Rovinju na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Grad  je zadržao drevnu izvornost, a na njegovoj jugoistočnoj strani gdje je i bio usmjeren naš kompas,  kao potpuna mu suprotnost ACI marina - čista moderna veličanstvenost! Prekrasan i dojmljiv spoj starog i novog!

Bilo je pravo zadovoljstvo ploviti našom iznajmljenom jahtom  po otocima duž hrvatske sjeverne obale. Jedrilica je bila udobna i dobro opremljena, vjetar povoljan, a dani su nam bili ispunjeni suncem i smijehom.

Krstarenje do ACI marine, Rovinj

Dolazili  smo sa sjevera i prilazili ACI marini između otočića Svete Katarine i lukobrana gradske luke na čijem je čelu svjetionik. Oprezno smo zaobišli plićak obilježen žuto-crnom bovom. Da smo eventualno dolazili iz smjera juga, morali bismo se držati blizu lukobrana marine na čijem je kraju zeleni svjetionik. Naša oznaka za Rovinj bila je crkva koja se ističe na vrhu brda usred poluotoka.

Nakon spuštanja jedara, uplovili smo u ACI marinu i vezali se. Prvo smo prošli kroz uobičajenu prijavu na elegantnoj recepciji (otvorena svaki dan od 7 do 23 sata i dostupna na poziv nakon radnog vremena), zatim izlazak i razmjena nešto novca na mjenjačnici, nakon čega smo se opustili u šarmantnom kafiću usput, gdje smo uživali u šalici stvarno dobre kave i grickalicama s pogledom na marinu ispred nas. Tu smo se spojili na WiFi kako bismo provjerili poruke, mailove i prognozu za plovidbu za nadolazeći tjedan, a koja je usput rečeno izgledala vrlo povoljno – oduševljenje za moreplovce! Kako smo uplovili u marinu krajem svibnja, na samom početku ljetne sezone, nismo rezervirali vez unaprijed. Ali tijekom špice sezone, svatko  tko plovi ovim predivnim područjem i želi rezervirati vez u ACI marini, to treba učiniti unaprijed. Rezervacija se jednostavno može učiniti i preko mobilne aplikacije marine. Osobe iz zemalja EU-a koji izvrše plaćanje unaprijed, ne trebaju se po dolasku čak ni prijaviti već mogu s marinom komunicirati putem aplikacije dok krstare i uplovljavaju.

Yacht-Rent: jahte u marini Rovinj

Došlo vrijeme da se prošetamo uokolo kako bismo se upoznali s našom okolinom. Lako je shvatiti zašto je ACI marina u Rovinju od svog osnutka prije 34 godine zadržala svoju poziciju na vrhu ljestvice najboljih marina na Mediteranu. Rovinj je blizu granice s Italijom, što mu povećava popularnost kod Talijana, a sama marina se nalazi na jugoistočnom boku gradske luke,  sa zaleđem od aromatične borove šume.

Tvrtka ACI osnovana je 1983. godine pod akronimom ACY (Adriatic Club Yugoslavia), 1994. je privatizirana te promjenila naziv u ACI (Adriatic Croatia International Club) , a trenutno ima oko 22 vrhunske marine na ključnim pozicijama na istočnoj obali Jadranskog mora.

Sve što jahtaš može poželjeti od marine

ACI marina Rovinj doživjela je opsežnu obnovu i nadogradnju, koja je završena 2019. godine. Sada ima kapacitet od 196 vezova s maksimalnom dužinom plovila od 100m. Eksponira se iznimnim prvoklasnim dizajnom te fluidnom strukturom zgrada s vrtnim terasama koje se uklapaju u prirodni okoliš. Nudi vrhunsku tehnologiju, izvrsnu sigurnost i sve usluge koje svaki nautičar može zahtijevati, usklađene s najvažnijim specifikacijama međunarodnog nautičkog turizma. Nije ni čudo što je to bila prva marina u Hrvatskoj koja je nagrađena najvišom kategorijom 'Pet sidra'. Ovdje smo se osjećali kao kod kuće i sve što bi morski avanturist mogao poželjeti od pogodnosti marina bilo nam je na dohvat ruke.

Hotel Grand Park je pravi luksuz, a ljepota je u tome što gosti marine mogu koristiti  i dobiti posebne tretmane i ponude u hotelskim restoranima i drugim prostorima. U samoj marini se nalazi poznati talijanski restoran s Michelinovom zvjezdicom Agli Amici koji je vrlo popularan iako je otvoren samo tijekom ljetne sezone. Imali smo veliku sreću što smo dobili stol za tu večer jer se obično treba rezervirati unaprijed.

Postoji toliko toga za vidjeti i činiti u ovoj okolici, a mi smo ionako planirali nekoliko dana lagano naokolo.  Činilo mi se kao izvrstan plan pa sam si onda  obećala, za dobar odmor i opuštanje, da ću se ovih dana razmaziti opuštajućom masažom u wellness-u i/ili tretmanom u kozmetičkom salonu, nakon čega ide sunčanje na ležaljci uz bazen na najgornjoj terasi s hladnim Mojitom u ruci. Ako ste tip koji treba dobar trening, poput našeg skipera, postoji teretana u kojoj možete odraditi svoje.

Tu su razne trgovine i voćarne u kojima smo kupili dovoljno namirnica da opskrbimo našu brodsku kuhinju za par dana. U marini ima i zastupnika proizvođača plovila pa su nam veličanstvena plovila u ponudi izmamila uzdahe oduševljenja. Uvijek se može sanjati!

Yacht-Rent: plovila u marini Rovinj

Naravno, tu je i praonica rublja te sve druge potrebne usluge i servisi, kao  npr. za održavanje i sitne popravke plovila. Oni mogu organizirati podizanje plovila ako su potrebni kompliciraniji popravci. Benzinska postaja za plovila se nalazi 0,5 nm milja na zapadnoj strani gradske luke Rovinj. U marini su dostupne i posebne pumpe za ispiranje spremnika koje ne stvaraju zagađenje bukom niti nepotrebne zvukove. Zapravo, cijeli kompleks marine je utočište mira i tišine.

Za viši  jet set koji dolijeće helikopterom, postoji heliodrom, a može se i iznajmiti helikopter za razgledavanje istarskog poluotoka odozgo što je dobra promjena za nautičare i moreplovce. Ako letite u unutrašnjost kopna, imat ćete pogled iz ptičje perspektive na stare gradiće nataknute na vrhove brežuljaka koji nadziru bujna i zelena polja ispod. Također se preporučuje svima koji se žele provozati - možete unajmiti automobil po svom izboru u svom cjenovnom rangu od najekskluzivnijih do jeftinijih modela. Isto tako je moguće i iznajmljivanje čamaca. Osjećali smo se malo razmaženo od silnog izbora!

Yacht-Rent: jahte u marini Rovinj

Naravno, kupanje u moru prije večere bilo je neizbježno pa smo se zaputili do najbliže plaže udaljene svega 50m. To je javna plaža koja je glavnim lukobranom povezana s marinom. Nakon toga smo se istuširali u svjetlucavim kupaonicama u marini koje su bile lijepa promjena od tuš kabine na našoj unajmljenoj jedrilici. Dobro su opremljene i zasigurno pružaju udobnije i prostranije iskustvo. Prilagođene su za osobe s posebnim potrebama, a imaju i takve toalete. Naime, gotovo u svakom dijelu marine se vodi računa o gostima u invalidskim kolicima te osobama s djecom u kolicima .

Kasnije smo uživali u večeri u raskošnom restoranu, gledajući ispod  na luksuzne jahte u marini te prateći veličanstveni zalazak sunca. Pružao nam se prekrasan pogled na stari grad Rovinj s nizom šarmantnih, šarenih zgrada koje grle obalu, na zvonik crkve sv. Eufemije koja gleda odozgo te na otok Sv. Katarine u njegovom podnožju. Kakav prekrasan krajolik! Dovoljno da zagrije srce svakog mornara!

Planovi u hodu i pod jedrima za Rovinj i okolicu

Jedna stvar koju volim kod jedrenja po Hrvatskoj su kasni zalasci sunca. U vrijeme solsticija sunce zalazi oko 20.45 što ga čini odličnim dugim danom za putovanja i istraživanje. Dok smo promatrali kako nebo u sumrak mijenja boju prisjetili smo se naših putovanja i planirali izlete za sljedeće dane. Stari grad Rovinj udaljen je samo 10-ak minuta hoda i dogovorili smo se da nam to bude cilj sljedeći dan. Željeli smo saznati više o legendi o sv. Eufemiji.

Yacht-Rent: plovila u marini Rovinj, Istra

Nakon toga je zanimljivo izgledao Limski kanal, oko 6 km sjeverno od grada. Često poznat i kao Limski fjord, zaštićeno je 13 km dugo ušće s obiljem raznolike flore. U 105 metara dugoj Romualdovoj špilji pronađeni su najstariji ostaci ranog čovjeka u Istri, kao i 41 tip životinjskih vrsta. Nije dopušteno krstarenje zaljevom/fjordom čamcima ili jahtama kako bismo mogli organizirati izlet. Potom je definitivno na listi bilo krstarenje našom unajmljenom jahtom do Svete Katarine i okolnih 21 otočića rovinjskog arhipelaga. I da završimo putovanje, zašto ne noć u gradu u Monviju, najvećem zabavnom centru u Istri gdje bismo mogli plesati cijelu noć?

Ah, ovo je bio savršen način za završiti dan - uživanje u tihom mirnom trenutku, miris morskog zraka pomiješan s aromom dobrog crnog istarskog vina, prelijepe uspomene koje su proletjele i uzbuđenje zbog stvaranja novih. Bili smo tako zadovoljni što smo na svom krstarenju pristali u ovoj prekrasnoj marini i učinili je svojom destinacijom za opuštanje.

Iznajmljivanje jahti u ACI marinama

Neke od marina u ACI lancu marina služe i kao baza za čarter tvrtke koje iznajmljuju brodove i jahte. Prema dostupnim podacima, u ACI marinama trenutno posluju 53 čarter tvrtke sa 726 plovila.

Marina Broj čarter plovila
ACI Marina Pomer 55
ACI Marina Pula 22
ACI Marina Trogir 156
ACI Marina Šimuni 1
ACI marina Dubrovnik 158
ACI marina Jezera 45
ACI marina Milna 1
ACI marina Rovinj 5
ACI marina Skradin 44
ACI marina Slano 2
ACI marina Split 208
ACI marina Vodice 29

 

---

Autor: Diana Karmela

Podržava:
ACI

Fotografije: ADRIATIC CROATIA INTERNATIONAL CLUB


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


0 Komentari
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Oceanis 48 Kaštela Hrvatska
25%
Oceanis 48 2017
18.05.2024 - 25.05.2024
Ležaji: 8+2
4.491€ 3.368€/ tjedan
per person 337€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: Kaštela
jedrilica Oceanis 48 Kaštela Hrvatska
25%
Oceanis 48 2017
11.05.2024 - 18.05.2024
Ležaji: 8+2
3.591€ 2.693€/ tjedan
per person 269€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: Kaštela
katamaran Dufour 48 Catamaran PAROS Grčka
35%
Dufour 48 Catamaran 2020
04.05.2024 - 18.05.2024
Ležaji: 8
7.691€ 4.999€/ tjedan
per person 625€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: PAROS