Monachus Yachts - u čast bezvremenske filozofije brodogradnje

Monachus Yachts - u čast bezvremenske filozofije brodogradnje
14.04.2022

Protagonist ultramodernog mediteranskog stila krstarenja

U Hrvatskoj  tj. u Dalmaciji, 2004. godine je iz vizije jednog čovjeka rođeno ekskluzivno brodogradilište za proizvodnju motornih brodova i jahti. Dopustite da vam predstavimo Monachus Yachts i čovjeka koji ih je stvorio.

Osnivač brenda Monachus Yachts, gospodin Hari Tabak, očaran je navigacijskim svojstvima i hidrodinamikom raznih tipova čamaca i jahti još od pohađanja škole jedrenja 1972. godine.

Vizija osnivača Monachus Yachts

Hari Tabak napravio je prve preinake na jedrilicama već 1979. godine, nakon čega je krenuo temeljito istraživanje motornih čamaca. Njegova strast, koja i danas prevladava s toliko entuzijazma, razvila se u njegov zanat 1985. godine, a otprilike sredinom 1990-ih zaintrigirala ga je ideja o dizajniranju niskoprofilnog broda mekih linija s najboljom mogućom stabilnosti te lakoćom kretanja tijekom deplasmanskog, polu-deplasmanskog ili glisirajućeg načina plovidbe. Nakon nekoliko pokušaja rekonstrukcije raznih brodova, 2004. godine odlučio je započeti novi projekt od nule. Nazvao ga je Monachus prema latinskom nazivu za sredozemnu medvjedicu, lokalno poznatu kao "morski čovjek", koja ga je oduševila svojim glatkim i gracioznim pokretima kroz vodu.

Prevladavajući koncept dizajna Monachus jahti i čamaca u osnovi je bezvremenska elegancija. Prednost se daje stabilnosti, jednostavnosti plovnosti i funkcionalnom dizajnu (ergonomiji). Uzimajući u obzir čvrstoću konstrukcije, geometrija trupa, kao i raspodjelu glavnih težina plovila, prioriteti su koji se nikada ne ugrožavaju. Čak i ako su određene funkcije u nekim područjima u konačnici na štetu volumena prostora, sigurna i udobna navigacija Monachus jahti uvijek je apsolutni prioritet.

Puno je vremena i truda doslovno utočeno u projekt Monachus Yachts, koji je kulminirao time da jahte Monachus danas krstare pučinom Mediterana, Floride i Dalekog istoka, dok Hari i njegovi mlađi kolege neprestano razmišljaju o skladu između najnovijih nadograđenih tehnologija i starih, pouzdanih tradicionalnih vrijednosti...

Riječ osnivača Monachus Yachts

"Od samog početka naša pokretačka snaga bio je golem entuzijazam ugrađen u sve komponente našeg rada. Vizija najbolje hidrodinamike, niske siluete, točna ergonomija te davanje oblika materijalu i uporabnu vrijednost svemu navedenom zahtijevalo je snažno gorivo, a mi ga crpimo iz molekula emocija. Evolucijom težimo revoluciji, a pravi trenutak smatramo 'upravo sada'. Fokusiramo se na kvalitetu i sigurnost plovidbe i uvijek težimo poboljšanju. Zahvalni smo našim klijentima zbog odabira brenda Monachus, a njihovo povjerenje smatramo najvrjednijom valutom."

~ Hari Tabak

Yacht-Rent: Monachus Yachts vlasnik, Hrvatska

Brodogradilište i proizvodnja Monachus Yachts

Brodogradilište Monachus Yachts nalazi se u industrijskoj zoni općine Muć u Dalmaciji, 30-ak kilometara od Splita u unutrašnjosti Splita na jadranskoj obali Hrvatske. Tamo proizvode i proizvode posude u kontroliranom okruženju vlastitog proizvodnog pogona. Proces izgradnje Monachus jahti i brodova primjenom napredne tehnologije oslanja se na znanje koje je prikupio njihov dizajnerski tim koji zajedno ima nekoliko desetljeća autentičnog, praktičnog iskustva krstarenja morem. Monachus Yachts također nudi mogućnost izrade dijela dizajna po mjeri kako bi zadovoljio osobne želje i individualne potrebe svojih kupaca. Osnovni materijali su pomno odabrani kako bi se poboljšao majstorski rad tima. Istodobno, sofisticirana oprema je razborito odabrana od svojih partnera proizvođača i drugih dobavljača za ugradnju u Monachus jahte, kako bi postigli najbolji mogući konačni proizvod. A kad ja to gledam, čini se da su to sigurno postigli.

“Na svom putovanju želimo da doživite taj nezaboravan trenutak koji je teško opisati i koji ćete zauvijek čuvati.”

~ Monachus tim

Yacht-Rent: Monachus Yachts radionica, Hrvatska

Servis i podrška nakon kupnje jahte Monachus

Sigurno ćete  se složiti da je nautičaru imperativ da dobije podršku nakon kupnje novog broda ili jahte, bez obzira da li je kupljena izravno od tvrtke ili preko prodajnog predstavnika. Imajući to na umu Monachus pruža servisnu liniju na svom portalu 'korisnička podrška' kako bi vam pomogao gdje god plovili morem. U sezoni od 1. lipnja do 1. listopada ta je telefonska linija 24-satna, a tijekom preostalih osam mjeseci linija radi od 8 do 18 sati (srednjeeuropsko vrijeme). Pomoć se može dobiti na engleskom, njemačkom i hrvatskom jeziku.

Novo na tržištu plovila - Monachus Yachts 70 Flybridge

Premijera na Boat Show-u u Veneciji 2022

Monachus će uskoro lansirati najnoviji dodatak svojoj floti, otmjeni Monachus 70 Fly - impresivnu i elegantnu jahtu sportskog duha i atraktivnog izgleda.

Yacht-Rent: Monachus Yachts 70 Flybridge

Ovaj projekt je bio u razradi i dobro osmišljavan već dugi niz godina. Priprema za proizvodnju ovog modela u tijeku je od početka 2019. Monachus 70 Fly je motorna jahta koja zadržava tradicionalni mediteranski stil, savršeno integriran u moderan dizajn i vrlo slična Monachusovim manjim modelima Pharos 43 i Issa 45 . Hari Tabak i njegov ponosni tim mogu s povjerenjem izjaviti da je Monachus 70 Fly apsolutno 'bezvremenska' motorna jahta. I samo jedan pogled bio je dovoljan da me uvjeri da je ovaj koncept dobro osmišljen i da se ističe za nijansu iznad ostalih.

Da se dotaknemo i specifikacija ovog otmjenog plovila, unutrašnjost Monachus 70 Fly dostupna je u dvije opcije - četiri kabine i četiri WC-a ili tri kabine i tri WC-a. Obje verzije donose kabine s duplim krevetima i skiperski WC koji ima vlastiti ulaz na pramcu. Na razini glavne palube nalazi se salon i kormilarnica, a kuhinja je smještena na samom ulazu u vanjski kokpit što jamči maksimalnu praktičnost korištenja vanjskog prostora kokpita.

Yacht-Rent: Monachus Yachts 70 Flybridge - kuhinja

Monachus 70 Fly dugačak je 21,5 metara, širok 5,7 metara na najširem dijelu pramca dok je trup na vodenoj liniji širok 4,7 metara. Primijetit ćete njegovu uglađenu i vretenastu liniju koja se razvija odmah iza povišenog pramca. Time ovo plovilo također pokazuje svoju agilnu dinamiku. Čak i ako vrlo malo znate o jahtama, već bi vam na prvi pogled bilo jasno da se radi o 'elegantnoj jahti sportskog duha'. Naravno, to je od samog početka već određeno velikim pomorskim i manevarskim sposobnostima ovog plovila. Pa, pogledajmo dalje od njegovog upečatljivog vizualnog dojma i zavirimo unutra. Monachus Yachts je ugradio dva VOLVO motora u kombinaciji sa IPS-1200 sustavom. Time se pojačava snaga motora od 1000 KS dobivajući rezultate koji se mogu usporediti s onima koje daje klasični osovinski pogon od 1200 KS. Uz fantastični učinak propulsijskog pogona, IPS i značajno smanjuje potrošnju goriva čak do 35%, a time i ispušne emisije. Ispušni plinovi izlaze duboko ispod vodene linije na samom IPS-u, tako da ne smetaju vlasniku i njegovim gostima na brodu tijekom krstarenja. Osim toga, rad motora je iznimno tih.

Yacht-Rent: Monachus Yachts 70 Flybridge - kabina

Kako bi usavršio jedinstvenost svog vrhunskog modela, Monachus je ugradio DPS sustav (sustav dinamičkog pozicioniranja). Drugim riječima, pritiskom na gumb, DPS vam omogućuje da usmjerite plovilo da ostane stabilno u zadanom položaju, održavajući ne samo kretanje lijevo-desno i naprijed-natrag, već i djelovanje osi pramca-krme. Monachus 70 Fly ima kontrolne jedinice na tri zapovjedna mjesta - u kormilarnici na glavnoj palubi, u kormilarnici na flybridge-u i u krmenom kokpitu. Uz DPS i vitla za zatezanje krme, sva tri zapovjedna mjesta opremljena su IPS joystickom tako da je za uživanje ​​u plovilu ove veličine dovoljna posada od samo dvije osobe. Umjesto klasičnih zakrilaca - flapsova, odlučili su se za verziju vertikalnog samonivelirajućeg presretača, koja tijekom krstarenja uvijek drži brod u vodoravnom položaju pružajući tako što ugodnije iskustvo plovidbe.

Monachus za opis svojih jahti ne koristi pridjev 'luksuzna', jer kažu da bi se to trebalo podrazumijevati i biti zadano za sve jahte. Umjesto toga, ističu svoju izvanrednu jedinstvenost. Monachus 70 Fly bit će lansiran u svibnju ove godine, a premijera ovog najkarizmatičnijeg modela bit će prikazana na sajmu nautike u Veneciji od 28. svibnja do 5. lipnja 2022. Posjetite nas tamo i uvjerite se sami....

Želite li iznajmiti ovaj Monachus model?

Ova verzija Monachusa 70 Fly bit će dostupna za čarter pa ćete je moći unajmiti i doživjeti užitak koji ovo plovilo donosi prilikom krstarenja.


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


0 Komentari
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Oceanis 48 Kaštela Hrvatska
25%
Oceanis 48 2017
18.05.2024 - 25.05.2024
Ležaji: 8+2
4.491€ 3.368€/ tjedan
per person 337€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: Kaštela
jedrilica Oceanis 48 Kaštela Hrvatska
25%
Oceanis 48 2017
11.05.2024 - 18.05.2024
Ležaji: 8+2
3.591€ 2.693€/ tjedan
per person 269€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: Kaštela
katamaran Dufour 48 Catamaran PAROS Grčka
35%
Dufour 48 Catamaran 2020
04.05.2024 - 18.05.2024
Ležaji: 8
7.691€ 4.999€/ tjedan
per person 625€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: PAROS