Čisto, zeleno jedrenje

Čisto, zeleno jedrenje
03.05.2018

Ako iznajmite brod ovog ljeta potrudite se da to ne bude štetno za okoliš. Privilegija bivanja na otvorenom moru sa sobom donosi i odgovornost dobrog ponašanja prema prirodi. Od plastičnih vrećica do benzina u moru, postoje opasne tvari koje plovidba može donijeti u prirodu. Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji mogu pomoći da utjecaj vašeg plovila na prirodu bude što manji te da razumijete Pravilnik ekološkog ponašanja prilikom plovidbe.

Tri ‘R' (reduce, re-use, recycle)

Reduciraj, Ponovno upotrijebi, Recikliraj. Ova poznata mantra jednako vrijedi i na brodu. Smanjivanje, prije svega, količine plastične ambalaže koju unosimo na brod; Ponovno korištenje navedene ambalaže za druge namjene kao što je punjenje bočica za vodu; Pronalaženje mjesta za odlaganje reciklažnog otpada kada je potrebno ukloniti smeće s broda. Možda ćete morati pričekati dok ne dođete do veće luke ili marine s kantama za odlaganje otpada. Nikad ne bacajte ništa u more. Čak i najmanji komad plastike ili opušak cigarete  štetan je za more i morski svijet. Kod duže plovidbe, vjerojatno ćete morati neko vrijeme skladištiti smeće dok ne nađete odgovarajuće mjesto.

Onečišćenje mora

Aktivnosti na i oko mora mogu dovesti do onečišćenja što je štetno za morski svijet i za nas. Ugledna tvrtka za najam plovila će redovito održavati brodske motore kako bi se spriječilo curenje nafte i goriva. Upotrijebite apsorbirajuće krpe za odstranjivanje ulja u području oko i ispod motora. Provjeravajte ove krpe i zbrinite ih  kao opasni otpad u marini.

Za mijenjanje ulja koristite pumpu za zamjenu ulja kako biste pretočili ulje u nepropusni spremnik. Omotajte plastičnu vrećicu ili apsorbirajuću krpu oko filtra za ulje kako biste spriječili izlijevanje ulja.

Napunite spremnike goriva polako i koristite krpe kako biste obrisali eventualno izlijevanje. Budite oprezni da ne natočite previše goriva u spremnik. Najbolje je ostaviti 10% spremnika praznim kako bi se omogućilo nesmetano širenje goriva prilikom zagrijavanja.

Pokušajte koristiti ekološki prihvatljive proizvode za čišćenje i održavanje na brodu. Posebno izbjegavajte one koji sadrže izbjeljivače ili klor, za koje se zna da oštećuju floru i faunu.

Sav brodski otpad može se prikupiti i zbrinuti kasnije na obali.

Mnogi ljudi ne misle o ovome, ali sapuni, šamponi i kreme za sunčanje koje koristimo imaju kemikalije koje mogu biti štetne za morski okoliš. Ovi proizvodi otapaju se s naše kose i kože dok plivamo i kemikalije se ispuštaju u more. Dobro je da se informirate i koristite ekološki prihvatljive proizvode za njegu.

Čistite!

Dok plovite, ako primjetite smeće u moru ili na kopnu, organizirajte čišćenje! Dovedite cijelu posadu, djecu također,  i učinite akciju čišćenja zabavnom. Nastojte ostaviti mjesto čišće nego kad ste stigli. Najnetaknutija mjesta često su zamke za smeće, ali svaki napor, bez obzira koliko mali, čini razliku.

Održiva energija

Pobrinite se da plovilo koje ste iznajmili koristi što je više moguće energije iz obnovljivih izvora. U današnje vrijeme mnoga su charter plovila opremljena sustavom proizvodnje energije pomoću vjetra i sunca (solarne fotonaponske ćelije) koja ih čini ‘zelenijima’. Obavezno uzmite u obzir ovaj uvjet prilikom rezervacije svog charter broda.

Poštivanje staništa i divljih životinja

Pazite kod plovidbe da obilazite oko divljih životinja na koje naiđete na i u vodi – zadržite udaljenost!

Premjestite plovilo s mjesta na kojem možete prouzrokovati oštećivanje osjetljivih staništa i vodite računa o sidrenju kako biste izbjegli oštećenje grebena ili morskog dna. Ograničite sakupljanje školjaka i nikad ne uzimajte iz mora nešto što je živo, jer to također utječe na osjetljivi ekosustav naših mora. Smanjite brzinu ako uzrokujete prekomjernu buku i valove jer biste mogli poremetiti gnježđenje ptica, devastirati obalu i uništiti vegetaciju.

Saznajte jesu li područja u kojima plovite zaštićena i zašto. Obavezno provjerite lokalni kodeks ponašanja ukoliko postoji.

Briga o otpadu

Pazite na postupanje s otpadnim vodama. Fekalije su opasne za okoliš i za ljude u moru. Koristite sanitarije na obali kad god je to moguće. Nikada ne ispuštajte fekalije unutar 3 milje od obale ili u osjetljivim staništima i koristite crpne stanice u lukama i marinama kada god možete.

Sljedeći ovih nekoliko jednostavnih pravila ponašanja prilikom iznajmljivanja broda možemo osigurati da naš godišnji odmor nema negativan utjecaj na okoliš. Dobro se pripremite i ovo ljeto budite 'zeleni' u sezoni jedrenja!


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:BIBI
15%
Dufour 34 2005
02.03.2019 - 09.03.2019
Ležaji: 6+2
700€ 595€/ tjedan
per person 74€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Kaštela
SEXY
15%
Dufour 34 2005
02.03.2019 - 09.03.2019
Ležaji: 6+2
700€ 595€/ tjedan
per person 74€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Kaštela
23%
Bavaria 36 2002
02.03.2019 - 09.03.2019
Ležaji: 6+2
800€ 616€/ tjedan
per person 77€/ tjedan
Kabine: 3
Mjesto: Sukošan