Jedrenje s ljubimcima

Jedrenje s ljubimcima
31.07.2017

Sama pomisao da ostavljajate Fida ili Felixa kod kuće dok ste na plovilu ne čini vam se kao dobra ideja? Jedrenje sa životinjama je više manje isto kao jedrenje s djecom; uz dobro planiranje i nekoliko savjeta, ne samo da je moguće, već i ludo zabavno! Iguanu, hrčka i slične ljubimce, vjerojatno možete ostaviti dobrom prijatelju, ali psi i (neke) mačke bi vam se možda voljele pridružiti na odmoru pod jedrima.

Mačke su možda i teže, budući da su manje fleksibilne i više privržene kući, te će zahtijevati veću pažnju i brigu. Sve ovisi o prirodi pojedine mačke. Mnoge mačke viđene su kako se izležavaju i ljenčare na osunčanoj palubi, no s druge strane teže se prilagođavaju, a samim time nisu baš idealne za život na brodu.

Psi, s druge strane, obično su oduševljeni što su povedeni na obiteljsku avanturu i čine dobro društvo za mornare samce i manje grupe.

Logistika

Za početak treba pronaći charter plovilo koje dozvoljava životinje na brodu. Zatim slijedi sortiranje papira. Životinje mogu zahtijevati više papira nego sam brod, tako da je najbolje započeti s time. Putovati s ljubimcem u drugu državu uključuje propise koji se razlikuju od zemlje do zemlje i može uključivati ​​karantenu, posebna cjepiva i dodatnu dokumentaciju. Europa zahtijeva Putovnicu za kućne ljubimce, koja treba biti potpisana od strane službeno odobrenog veterinara, a većina zemalja zahtijeva i mikročip.

Sigurnost na prvom mjestu

Aktivni kućni ljubimci zahtijevaju da se charter plovilo osigura s mrežama te da se postavi pojas za spašavanje kako biste bili mirni u slučaju da se ljubimac nađe u moru. Također, mačke i psi bi uvijek trebali nositi prsluk za spašavanje na brodu. Prsluci za spašavanje za ljubimce su lako dostupni i mogu se kupiti unaprijed.

Uska pristaništa, brodske daske i strme stepenice mogu biti problem za vašeg psa prilikom plovidbe. Ne toliko za mačke. Jednostavno rješenje je neklizajuća gumena prostirka (kao što biste koristili u kupaonici) ili svijetli tepih ili pokrivač koji se može staviti na stepenice, prebaciti preko pristaništa i brodskih dasaka kako bi svom psu olakšali boravak na brodu.

Obavljanje nužde

Odlazak na WC na otvorenom moru može biti posebno zahtjevan za pse. Jednostavno rješenje je napraviti poseban wc, kao što je lažan komadić trave ili mačji WC pun pijeska.  Mačke će obično same locirati svoj prostor za obavljanje nužde i koristiti ga.  Što se tiče pasa, bilo bi najbolje da ih upoznate s ovom novom tehnikom prije odlaska iz kuće. Na taj način osigurati ćete im nesmetanu prilagodbu na jedrilici.

Alternativno rješenje je da plovite u kraćim vremenskim razdobljima, oko 3-5 sati, tako da vaši kućni ljubimci mogu sići i obaviti nuždu na kopnu. To je lakše u okruženju kao što su Grčka i Hrvatska gdje možete lako “skočiti” s otoka na otok i naći destinacije koje su pogodne za jedrenje u neposrednoj blizini.

Mačkama je uvelike olakšano, s tim da bi njihov WC trebalo staviti ispod palube, kako bi bio stabilniji.

Morske bolesti i zaštita od elemenata

Najbolji prijatelji čovjeka također mogu dobiti morsku bolest na plovilu. Na brodu uvijek treba biti dovoljno svježih područja u hladu za vašeg ljubimca da se odmori, i naravno svježe vode. Pretjerano izlaganje suncu može uzrokovati toplinski udar i dehidraciju. Posjet psećem frizeru prije napuštanja kuće je dobra ideja ako imate dugodlakog psa, kao i da ih hranite češće, ali u manjim obrocima. Na raspolaganju su vam mnogi lijekovi te vam vaš veterinar može pomoći da prije odlaska pripremite kutiju za prvu pomoć za vašeg ljubimca.

Vrijeme za igru

Igranje na plaži i u vodi može biti prava poslastica, posebno za pse. Kada ste na brodu, vaš krzneni prijatelj može se zabavljati sa svojim omiljenim igračkama. Dobra ideja je stvoriti mali kutak na brodu, gdje će se mačka ili pas osjećati sigurno, kada se žele opustiti za vrijeme vašeg odmora pod jedrima. Deke i igračke iz kuće mogu biti smještene u ovom području, kako bi se vaš ljubimac osjećao ugodno koliko god je to moguće.

Valja iskoristiti svaku priliku kako bi izveli psa izvan broda u šetnju ili igru, posebno ako imate većeg psa kojemu je prostor na brodu uvelike ograničen. Dobro trčanje na plaži ili šetnja oko lučkog grada je ugodan provod kako za psa, tako i za vas.

Neki mještani nisu prijateljski raspoloženi prema psima, i to treba imati na umu prije dovođenja psa na javne plaže i u restorane. Morat ćete provjeriti lokalnu kulturu i propise glede kućnih ljubimaca i uvijek se raspitati prije dovođenja svog ljubimca u restoran.

Rizici

Kućni ljubimci mogu donijeti puno prljavštine na brod, a ako su dobili morsku bolest napraviti će još više nereda koji ćete morati počistiti. Mačka ne mora uvijek koristiti svoj prostor za obavljanje nužde i može razbacati pijesak. Dlaka može dospijeti svugdje i teško se čisti.

Vaši kućni ljubimci, posebice psi, će vas prisiliti da imaju aktivan odmor, jer im je potrebna vježba i pažnja. Ako je vaš glavni cilj da se opustite, uhvatite malo sunca i nadoknadite čitanje, možda biste mogli poželjeti da ih ostavite kod kuće.

Plovidba

Zato sljedeći put kada iznajmite jedrilicu, ne morate ostaviti svoje četveronožne prijatelje iza sebe. Slijedeći ove savjete, jedrenje sa vašim ljubimcem može biti lijepo iskustvo!


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


0 Komentari
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Cyclades 50.5 Sukošan Hrvatska
50%
Cyclades 50.5 2008
17.06.2023 - 24.06.2023
Ležaji: 10+2
3.990€ 1.995€/ tjedan
per person 166€/ tjedan
Kabine: 6 / WC: 3
Mjesto: Sukošan
jedrilica Sun Loft 47 Athens Grčka
30%
Sun Loft 47 2020
17.06.2023 - 24.06.2023
Ležaji: 12+1
3.225€ 2.258€/ tjedan
per person 174€/ tjedan
Kabine: 7 / WC: 5
Mjesto: Athens
jedrilica Sun Loft 47 Athens Grčka
30%
Sun Loft 47 2020
17.06.2023 - 24.06.2023
Ležaji: 12+1
3.225€ 2.258€/ tjedan
per person 174€/ tjedan
Kabine: 7 / WC: 5
Mjesto: Athens