Jedrenje u Božićnom duhu!

Jedrenje u Božićnom duhu!
14.12.2017

Jedrenje za vrijeme Božićnih blagdana u Hrvatskoj i Grčkoj

Iako europska zima ne budi doživljaje i slike jedrenja, božićno jedrenje na Mediteranu može biti jedinstven i nezaboravan doživljaj. Dok će se ljubitelji sunca uputiti prema Karibima ili južnoj hemisferi, oni koji žele biti bliže kući, izbjegavati gužve, probati nešto neuobičajeno i iskoristiti prednosti povoljnih cijena chartera mogli bi za ovaj Božić odabrati jedrenje u Hrvatskoj ili Grčkoj.

Opremite se

Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu vezano za zimsko jedrenje. Prije svega, budite sigurni da je vaše charter plovilo toplo, udobno - opremljeno s grijanjem i odvlaživačem zraka. Naše jedrilice koje preporučamo za zimski charter opremljene su sa svim potrebnim uređajima. Iznimno je važno da pažljivo pratite vremensku prognozu. Charter plovila za jedrenje zimi opremljena su s glavnim i prednjim jedrom na namatanje čijim odmotavanjem možete kontrolirati količinu vjetra u jedrima. Time se izbjegava potreba da vaše iznajmljeno plovilo mora imati mogućnost kraćenja jedara i olujno prednje jedro.

Također, kvalitetna jedriličarska zimska odjeća i obuća je obavezna. Nepromočiva odijela i odjeća te majice od fleece-a su naročito pogodne za hladnije vrijeme. Dobro je spakirati i rukavice, balaclava-kapuljaču te termo donje rublje i čarape. Po dvoje od svega u slučaju da se smočite!

Uz faktor hladnog vjetra na palubi, morat ćete se opskrbiti zalihama za pripremu tople hrane. Topli napitci za posadu, guste juhe i vaša omiljena Božićna zdravica su ključ za ugodnu jedriličarsku avanturu tijekom Božića.

Zimski vjetrovi

Bez toplinskog učinka sunca, vjetrovi su često daleko stabilniji. Međutim, vrsta jedrenja može se razlikovati. Što kažete na brzo i snažno jedrenje po zaljevu ili do rta i natrag u luku uz dovoljno vremena da se zagrijete i pronađete ugodan kutak za isprobavanje tradicionalnih Božićnih delicija?

Naravno, morate jako paziti na vremenske uvjete i biti spremni da ćete možda morati dan ili dva provesti u luci ili da će pasti malo kiše. Uobičajeno nakon nekoliko dana lošeg vremena često slijedi nekoliko lijepih, svježih, čistih i osnažujućih!

Razmislite o iznajmljivanju plovila sa skipperom ako želite izbjeći bilo kakve teškoće prilikom plovidbe jer je lokalno znanje još vrjednije u ovo doba godine.

Ugodno iskustvo s lokalnim stanovništvom

Jedrenje u Hrvatskoj tijekom božićnog razdoblja je čarobna avantura. Mnogobrojni otoci na malim udaljenostima smanjuju opasnost u slučaju zimskog nevremena i omogućuju da uvijek pronađete sigurnu luku u blizini. Naprotiv, more može biti mirno i, premda malo prohladno, sunce obično sja. Sada kada je od ljetnih gužvi ostalo samo sjećanje, mještani su srdačniji i otvoreniji za nezaboravna iskustva i druženja. U ovo doba puno je lakše doživjeti autentično iskustvo života na otoku nego za vrijeme ljetnih mjeseci kada su svi zaokupljeni hordama turista.  Mještani će vam uhvatiti užad i pomoći vam da se vežete te nova prijateljstva mogu započeti.

Božićno vrijeme je posebno lijepo u bogato okićenim i osvijetljenim srednjovjekovnim gradovima, a ako imate sreće možda i prekrivenim snijegom, kao u Zimskoj bajci. Samo zamislite da starim gradskim zidinama Dubrovnika hodate gotovo sami! Ako plovite u blizini Splita, svakako se zaustavite u starom gradu Trogiru da biste uživali u miru, ukrasima, a možda i božićnim pjesmama koje se mogu čuti u blizini Trogirske katedrale.

Dodatna prednost hladnijeg vremena je da postaje podnošljivo posjetiti neka atraktivna mjesta u Grčkoj i Hrvatskoj što može biti iscrpljujuće na nemilosrdnom ljetnom suncu. Gotovo prazna, drevna mjesta zovu na istraživanje i uživanje.

Moći ćete pronaći tradicionalne konobe i kafiće gdje ćete piti kavu i ručati s mještanima te postati istinski dio otočke kulture. Ako tražite okus nestajućih autentičnih kultura, onda ste ga upravo pronašli.

Božićni običaji

Božična pšenicaBudući da je Grčka nacija pomoraca, mnogi ljudi drži do stare Božićne tradicije stavljanja svjetala na male brodove. Posebno na otocima, ovi brodovi ukrašavaju unutrašnjost grčkih domova ili nekih vanjskih prostora, i češće se mogu vidjeti nego božićno drvce koje je uobičajeno dalje prema sjeveru Grčke. U prošlosti, djeca bi nosila male drvene ili papirnate čamce i pjevala pjesme dok su obilazili susjedstvo. Susjedi bi tada nagradili djecu stavljanjem slatkiša u njihove male brodice. Iako je božićno drvce danas sveprisutno, osvijetljeni brodovi i dalje se mogu naći u mnogim domovima i područjima.

Također, u Hrvatskoj se od sredine devetnaestog stoljeća ukrasno božićno drvce može naći posvuda. U prošlosti, Božićni ukrasi uglavnom su se sastojali od cvijeća i zimskog voća. Ne propustite tradicionalno božićno jelo od bakalara (na brudet ili na bijelo) u kojem možete uživati na Badnjak. Možete pronaći još jednu tradiciju, „Božićnu pšenicu" koja datira iz davnih dana kada se živjelo većinom od poljoprivrede i ribarstva. Pšenica se sadi u manjim posudama oko Dana sv. Lucije (13.) prosinca. Pšenica simbolizira prosperitet i što veća i gušća izraste do Božića, to se smatra da će biti bolja i plodnija sljedeća godina. Zelena pšenica vezana je tradicionalno crvenom, bijelom i plavom vrpcom i kao ukras nalazi se na blagdanskom stolu okružena svijećama.

Zašto ove godine ne zaboraviti stereotip klasičnog (ljetnog) odmora na jedrilici i pokušati nešto sasvim drugačije za Božić? 


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:BIBI
15%
Dufour 34 2005
02.03.2019 - 09.03.2019
Ležaji: 6+2
700€ 595€/ tjedan
per person 74€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Kaštela
SEXY
15%
Dufour 34 2005
02.03.2019 - 09.03.2019
Ležaji: 6+2
700€ 595€/ tjedan
per person 74€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Kaštela
23%
Bavaria 36 2002
02.03.2019 - 09.03.2019
Ležaji: 6+2
800€ 616€/ tjedan
per person 77€/ tjedan
Kabine: 3
Mjesto: Sukošan