Jedrenje u zalazak sunca - Savjeti za noćno jedrenje

Jedrenje u zalazak sunca - Savjeti za noćno jedrenje
30.05.2017

Jedrenje noću je čarobno iskustvo. Tamno i mirno, svjetlucavi tragovi, zvijezde koje reflektiraju svjetlost na tamnom moru i, ako to nije dovoljno, imate priliku gledati sunce kako se izdiže iznad vode.

Međutim, jedrenje noću ima svoje mane. Naime, vjetrovi i oluje koje se približavaju se ne mogu vidjeti, kretanje u mraku na palubi postaje još veći izazov, a navigacijske vještine se stavljaju na test. Evo nekoliko stvari koje morate imati na umu dok uplovljavate u mrak.

Spremni za odlazak

Iako u početku djeluje zastrašujuće, ako ste dobro pripremljeni to može biti glatka plovidba. Prvo pravilo jedrenja noću je usporavanje i uživanje u putovanju. Ako krenete prebrzo, možda nećete moći upravljati dovoljno brzo da izbjegnete sudar s neuklonjenim plutajućim objektom.

Prije zalaska sunca, brod bi trebao biti pripremljen za odlazak. Potrebno je odrediti noćna dežurstva u smjenama, provjeriti motore, skloniti sve nepotrebno sa palube, provjeriti i pripremiti svu sigurnosnu opremu, svjetla i baklje. Također se preporučuje da još jednom provjerite vrijeme, uklonite jedra i postavite užad za podizanje jedara. Posada će biti zahvalna ako pripremite grickalice i piće unaprijed i omogućite im da im budu pri ruci u kokpitu tijekom noćnog putovanja.

Odjeća za tamu

Na moru može biti prilično hladno od sumraka do zore, čak i u najtoplijim odredištima. Na vaš užitak jedrenja noću može utjecati ono što nosite. Najbolje je obući se slojevito, i obući nepropusnu jaknu; nitko ne voli biti u mokrom i hladnom.

Noćna sigurnost

Najvažnija stavka je vaš prsluk za spašavanje. Ako ga ne nosite za vrijeme danjeg svjetla, nemojte ga zaboraviti staviti prije zalaska sunca. Također, zakačite osobni svjetionik na njega u slučaju nepredviđenih situacija. Jednako važni su konopi za spašavanje na brodu i posadi, a posebno na dežurnom mornaru.

Vidljivost je ključna, vodootporna prednja svjetla koja mogu osvijetliti jarbol i dijelove reflektirajućeg materijala. Ne zaboravite zviždaljku i oštar nož.

Svjetlo

Potrebno je neko vrijeme (oko 20 minuta) da se čovjek privikne na noć, a tad počinje čarolija. Iako bi dobar reflektor trebao biti praktičan, ne želite da stalno sja, jer će to utjecati na sposobnost vaših očiju da se prilagode promjenjivom svjetlu, iako ponekad jako svijetlo na brodu čini stvari mnogo sigurnijima. Dobro svjetlo je korisno u situacijama kao što su uplovljavanje u luku, čitanje navigacijske pomoći ili identificiranje nečeg stranog u vodi.

Postoje standardi za svjetlosne prikaze za noćnu navigaciju, koji se primjenjuju i na plovila i na sustave za navigaciju kao i na svjetleće oznake kanala. Ako poznajete navigacijsku svjetlost, možete utvrditi bilo koju vrstu broda i njegovu aktivnost, kao i odrediti gdje sigurno ulaziti i izlaziti iz luke noću.

Noćna straža

Ograničena vidljivost koj uključuje noćno jedrenje zapravo je najveći vidikovac. Jedrenje uz svjetlost punog mjeseca olakšava stvari, a bez Mjeseca je pustoš! Nekoliko čimbenika će odrediti vaš sustav za gledanje, kao npr. broj ljudi na brodu, stupanj izazova, dužina putovanja i osobne želje. Možete istražiti različite metode, ali se preporučuje da počnete sa dvosatnom stražom.

Putne točke

Ako se ne možete orijentirati uz pomoć zvijezda, noću se možete osloniti na elektronska pomagala. Pazite da su vaše putne točke jasne kada planirate noćnu rutu. Srećom, postoji više alata nego ikada koji poboljšavaju ili čak zamjenjuju našu viziju tijekom noći. GPS / grafikon karte, detaljna elektronička kartografija, napredni radar, toplinska slika, noćni vid i reflektori ne samo da povećavaju faktor sigurnosti, već i ulijevaju dovoljno povjerenja za uživanje u noćnoj plovidbi.

Jednom kada usvojite ove osnove i osjećate se sigurno o procedurama na vašem brodu, bit ćete spremni uživati ​​u uzvišenom doživljaju noćnog jedrenja.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:JULIA
40%
Bavaria 40 2002
07.04.2018 - 28.04.2018
Ležaji: 6+2
1.000€ 600€/ tjedan
per person 75€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Trogir
BELLA
19%
07.04.2018 - 05.05.2018
Ležaji: 6+3
850€ 689€/ tjedan
per person 77€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Biograd na moru
NINA
40%
07.04.2018 - 28.04.2018
Ležaji: 6+2
1.100€ 660€/ tjedan
per person 83€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Trogir