Kako biti obziran gost na brodu

Kako biti obziran gost na brodu
24.04.2017

Dakle, prijatelji vas pozivaju na putovanje brodom, a vi nikada niste bili ne jedrenju. Kod dijeljenja tako malog prostora i bliskog kontakta sa članovima posade važno je znati pravila ponašanja na brodu koja omogućavaju međusobno razumijevanje i prakticiranje dobrog jedrenja. Evo nekoliko savjeta za novopečene mornare i goste dok su na brodu.

Tražite dopuštenje za ukrcaj

Baš kao što bi pokucali na vrata nečijeg doma i čekali da budete pozvani unutra, smatra se da je po brodskom bontonu tražiti dopuštenje za ukrcaj. Jednostavno: “Mogu li se ukrcati?” je dovoljno. Kada se jednom ukrcate na brod vi ste dobrodošao gost i ne trebate svaki put pitati za dopuštenje.

Obuća

Skinite svoje cipele dok ste na brodu ili donesite čiste cipele za palubu ili tenisice sa svijetlim potplatom koje ćete nositi samo na brodu. Cipele mogu ostaviti tragove na palubi i možete donijeti blato ako ste bili vani.

Pakiranje

Uobičajeno je da prema svojim kolegama pomorcima budete ljubazni te da pritom koristite odgovarajuću prtljagu za brod. To znači mekana torba koja se lako može spremiti. Koferi na kotačiće ne smatraju se mekanom prtljagom. Naime, zbog ograničenog prostora uzmite samo osnove. Ono što je najvažnije, ne ostavljajte svoje stvari uokolo. Budite uredni!

Razina buke

Imajte na umu one koji su na vezu pored vas i druge goste, posebno na skrovitijim sidrištima. Kako bi držali stvari pod kontrolom, provjerite glasnoću glazbe i svoje glasove. Zvuk putuje vrlo dobro preko vode, pa se čak i normalni razgovori čuju daleko.

Ne smetajte

Pomognite samo prilikom zadataka s kojima ste upoznati ili slijedite posebne upute od kapetana i posade. Ponekad je poželjno da se samo držite po strani, pogotovo tijekom manevriranja i prilaženja luci. Nikad ne ulazite u kuhinju, osim ako se to od vas traži. To je vrlo mali prostor i tkogod je određen za kuhara vjerojatno vas neće htjeti pored sebe.

Čuvaj vodu

Voda je dragocjena, a na brodu postoje ograničenja koliko se može povesti i koliko se često spremnici vode mogu puniti. Nestanak pitke vode može biti ozbiljan problem i na taj način gosti bi trebali biti svjesni i poštovati pravila na brodu o vodi. Ne ostavljajte vodu otvorenom dok četkate zube, istuširajte se na brzinu i jednostavno budite svjesni svoje potrošnje vode općenito.

Glava

Ugrađeni WC, poznat kao glava, radi na specifičan način i trebali biste tražiti kompletni ‘brifing’ o načinu kako se to točno radi. Ne zaboravite da samo stvari koje su ušle kroz usta treba isprati kroz glavu - to je izuzetno loša forma blokirati gore glavu!

Poštujte more

Podrazumijeva se bez riječi da more i život na moru treba ispravno poštovati. Otpatke i opuške cigareta ni pod kojim uvjetima ne smijete bacati u more. Ako je moguće, svi deterdženti, šamponi, sapuni i kreme za sunčanje bi trebali biti biološki kako bi izbjegli štetu nad osjetljivim morskim životom. Ne skupljajte suvenire i školjke, ako je to nekome dom ili je još uvijek živo. Pametno bi bilo da provjerite lokalne propise za ribolov i kvote za održivi ribolov prije ribolova.

Kapetanova riječ je zakon

Kapetan je zadužen za brod. Slijedite njegove upute i nikada ne preispitujte njegove razloge za kretanje ili ostajanje. Posao kapetana podrazumijeva osiguranje sigurnosti za sve, tako da ne stavi sebe ili bilo koga drugoga u opasnost - plus on ili ona odabire glazbu!

Malo brodskog bontona može vas odvesti daleko u zajednici jedriličara, pa čak i ako ste gost na plaćenom charter brodu, vaša ljubaznost će biti izrazito poštovana od strane vašeg kapetana i posade.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:JULIA
40%
Bavaria 40 2002
07.04.2018 - 28.04.2018
Ležaji: 6+2
1.000€ 600€/ tjedan
per person 75€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Trogir
BELLA
19%
07.04.2018 - 05.05.2018
Ležaji: 6+3
850€ 689€/ tjedan
per person 77€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Biograd na moru
NINA
40%
07.04.2018 - 28.04.2018
Ležaji: 6+2
1.100€ 660€/ tjedan
per person 83€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Trogir