Kako i zašto smanjiti potrošnju plastike na jedrenju

Kako i zašto smanjiti potrošnju plastike na jedrenju
23.07.2018

Mora i oceani su puni plastike. Plastika je u proizvodnji već 100 godina, a milijuni tona plastičnog otpada pronašli su svoj put do mora. Gotovo da je teško zamisliti proizvod koji ne sadrži plastiku ili nije upakiran pomoću nje. Među mnogobrojnim korisnim primjenama, plastika osigurava smanjenje emisije ugljičnog dioksida u prijevozu, smanjuje količinu otpada od hrane osiguravajući joj da duže ostane svježa te omogućuje da vidimo putem kontaktnih leća. S druge strane, neželjeni sporedni učinak jednog od najkorisnijih izuma našeg vremena predstavlja veliki pritisak na naše oceane i život mora. Napori bi trebali nadilaziti ideju recikliranja i trebali bismo preispitati ideju plastike kao materijala za svakodnevnu upotrebu i jednog od najspornijih proizvoda ikad izmišljenih.

Premda je potpuno izbaciti plastiku teško, već i najmanji napor u vidu smanjenja korištenja plastike za jednokratnu upotrebu itekako pomaže. Ako plovite sa svojom obitelji, podučite i najmlađe članove kako smanjiti upotrebu plastike i osloboditi naša mora.

1. Posljednja slamka

Slamke su mali komadići plastike i uglavnom su nepotrebne. Mnoga morska bića, osobito morske ptice ih progutaju i to može biti kobno. Hladna kava, bezalkoholna pića i kokteli u Grčkoj i Hrvatskoj uvijek se poslužuju sa slamkom. Izbjegavanje slamki je jednostavan način da napravite prilično veliku razliku. Kada naručujete vaše omiljeno piće, obavijestite svog konobara da ne želite slamku niti neki drugi komad plastike. Ako ne možete zamisliti da pijuckate koktel na palubi u zalaz sunca bez slamke, razmislite o nabavi biorazgradivih bambusovih slamki za višekratnu upotrebu.

2. Donesite svoje

Nema više jednokratnih plastičnih bočica vode ili čaša za kavu. Milijuni boca vode kupuju se diljem svijeta svake minute, a malo njih se reciklira. Umjesto toga, uložite u višekratno upotrebljivu bocu i napunite je vodom. Hrvatska je poznata po kvaliteti pitke vode i možete gotovo svugdje napuniti svoju bocu za ponovnu upotrebu. Ako plovite u Grčkoj, provjerite s vašom charter tvrtkom ili pitajte lokalno stanovništvo vezano za ispravnost vode za piće; u mjestima i gradovima voda iz slavine je sigurna, ali mnogi otoci nemaju vlastitu vodu. Voda se dostavlja i možda nije pitka. Prije polaska možete napraviti zalihu pitke vode u staklenim bocama na plovilu i dopunjavati vašu bocu od tamo. Samo zamislite koliko plastičnih boca će biti manje iskorišteno od strane vas i posade vašeg broda, ako svi uložite mali napor i pokušate koristiti jednu bocu za višekratnu upotrebu. Isto tako, ulaganje u vlastitu višekratno upotrebljivu šalicu za kavu znači da nema više plastičnih čaša u smeću. Zabave na plaži su neke od najvažnijih prilika gdje možeti donijeti vlastitu šalicu, kako bi se izbjeglo uništavanje prekrasnih plaža u zemljama koje posjećujete.

3. Ponovno iskoristive torbe za kupnju

Prilikom pakiranja za jedrenje obavezno uzmite nekoliko višekratnih vrećica za kupnju namirnica, kako biste izbjegli plastične vrećice prilikom kupovine u marinama. Neke zemlje poput Grčke i Hrvatske sporo usvajaju politike EU o smanjenju plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu. Od 2018. godine Grčka je počela naplaćivati ​​malu naknadu za plastične vrećice, a Hrvatska će isto učiniti 2019. godine; pa je još ključnije preuzeti odgovornost kao potrošač. Kad smo već kod nautičkih tema, zašto ne kupiti torbe izrađene od recikliranih jedara?

4. Proizvodi za osobnu njegu bez plastike

Mnogi komercijalno proizvedeni proizvodi za osobnu njegu puni su nano-plastičnih čestica koje idu ravno u more kada skočite s broda. Od zubnih pasta i dezodoransa do gelova za tuširanje, sjenila za oči, krema za sunčanje te brojnih proizvoda za ljepotu. Pokušajte kupiti proizvode za osobnu njegu i zaštitu od sunca bez plastike; ili jednostavno koristiti manje količine tih proizvoda. Npr. pokrijte se kako bi umanjili izloženost suncu umjesto pretjeranog korištenja kreme za sunčanje.

4. Zapalite šibicu

Jednokratni plastični upaljači su zagađivači mora i osobito štetni za ptice. Poznato je da ih galebovi često zamijene za ribu, a mnogo ptica je uginulo s trbuhom punim plastičnih upaljača. Umjesto toga, nabavite dovoljnu količinu šibica. Štednjak u brodskoj kuhinji, svijeće, baklje na plaži i sve drugo, mogu se jednako dobro upaliti korištenjem šibica. Potpuno su biorazgradive i predstavljaju jednostavno rješenje koje ne zahtijeva puno truda.

5. Pokupite plastiku

Dok plovite u Grčkoj ili Hrvatskoj, bez sumnje ćete se zaustaviti u nekoj mirnoj uvali. Ako ugledate bilo kakvu plastiku u moru ili na plaži, uzmite je i ponesite sa sobom.

S ovih šest jednostavnih preporuka, možete smanjiti potrošnju i korištenje plastike tijekom jedrenja i kod kuće. To nije samo kap u oceanu; još tijekom našeg života možemo okrenuti ovaj devestirajući trend, očistiti naša mora i očuvati ih za generacije koje dolaze ako svi sudjelujemo i pružimo ruku.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:KAVALINI
10%
Capelli 21 2017
09.08.2019 - 23.08.2019
1.500€ 1.350€/ tjedan
per person / tjedan
Mjesto: Pula
DJERBA
25%
Harmony 38 2008
10.08.2019 - 17.08.2019
Ležaji: 6+2
1.750€ 1.313€/ tjedan
per person 164€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Šibenik
DIAZ
30%
Elan 36 2003
10.08.2019 - 17.08.2019
Ležaji: 6+2
1.910€ 1.337€/ tjedan
per person 167€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Sukošan