Kako naručiti ribu i morske plodove na krstarenju?

Kako naručiti ribu i morske plodove na krstarenju?
15.11.2017

Nema ništa slično trenutku kada spustite jedra nakon napornog jedrenja i uputite se u luku. Propuhani i slani, veselimo se večeri na kopnu. Nesumnjivo, naši umovi se usmjere na večeru dok gledamo brojne riblje konobe i restorane s pogledom na luku. Sam miris ribe sa gradela u zraku mami nas na obalu.

Morska hrana je popularna kuhinja za jedriličare te mnogi mediteranski restorani nude tradicionalne recepte na bazi dnevnog ulova. U nekim restoranima možete sami izabrati ribu koju želite jesti – a da ne spominjemo sve delikatesne školjke u ponudi.

Koliko pak naše odluke o izboru večere utječu na lokalno ribarstvo i okoliš? Je li riba koju jedete legalno ulovljena i za vrijeme sezone ulova? Je li premala ili puna jajašca? Jeste li upoznati sa popisom ugroženih ribljih vrsta i znate li išta o održivoj morskoj hrani?

Populacije riba pod pritiskom

Morska sredina trenutno je pod ogromnim naprezanjem, uglavnom zbog aktivnosti povezanih s ljudima, poput prekomjernog ribolova i uništavanja okoliša. Potreba za plodovima mora u turističkim destinacijama samo je dio problema. Istraživanja, međutim, sugeriraju da ribarstvo može oporaviti ili stabilizirati riblji fond kada su uspostavljeni odgovorni menadžment i propisi. Mi možemo biti dio ovog oporavka tako što ćemo napraviti savjesne izbore kada jedemo plodove mora.

Održivost morskih plodova

Održivi morski plodovi su bilo kakvi plodovi mora koji se love ili uzgajaju na način koji uzima u obzir dugoročnu vitalnost vrste, zdravlje oceana i životne sredine ribarskih zajednica. Aktivisti za zaštitu okoliša devedesetih godina započeli su taj pokret nakon što se pojavila zabrinutost zbog prekomjernog ribolova, ekološki destruktivnih metoda ribolova i dugoročnog zdravlja naših oceana i našeg planeta. U članku objavljenom u znanstvenom časopisu South African Journal of Science 2011. godine izjavljeno je: "85 posto svjetskog ulova je na granici ili iznad svoje maksimalne održive granice." [1]

Dok su statistike zabrinjavajuće, postoji puno toga što možemo učiniti kao pojedinci, kako u smislu izbora plodova mora, tako i obrazovanja onih oko nas o donošenju održivih izbora.

Kako vi možete pomoći

Kao odgovorni jedriličari i potrošači, možemo pomoći smanjiti pritisak na određene vrste brinući se da riba koju jedemo dok smo na odmoru potječe iz održivih gospodarskih zaliha i da korištene metode ribolova uzrokuju najmanje štete u morskom okolišu i ostalim morskim organizmima. Brojne agencije i organizacije za zaštitu okoliša objavljuju vodiče za održivost morskih plodova koji su dostupni posebno za područje na kojem ćete ploviti. Ciljevi tih organizacija su podizanje svijesti o pitanjima očuvanja oceana i osnaživanje potrošača i tvrtki morskih plodova kako bi odabrali zdrave oceane.

Ovi vodiči dostupni su online za preuzimanje ili u formi aplikacija na vašem pametnom telefonu. Imajući to na raspolaganju na vašem iznajmljenom plovilu osigurali ste da vaša posada bude informirana.

Ovi vodiči obično imaju naslove s preporukama kao što su "Najbolji izbor", "Alternativni izbor" i" Izbjegavajte" koji su rangirani prema ribljim populacijama i ribolovnim praksama na tom području. Mogu imati ocjenu održivosti po ribi.

Ribolov s jedrilice

Ukoliko želite loviti ribu s broda, upoznajte se s lokalnim pravilima o ribolovu i kvotama po osobi. Postoje i vodiči koji se mogu pronaći po područjimu kao i dozvoljenoj veličini ribe za ulov i maksimalnoj kilaži po osobi koja se smatra održivom.

Malim koracima na duge staze

Ne zaboravite razmišljati “zeleno” i odaberite održivu ribu za jesti! Male promjene koje pojedinci čine mogu mnogo učiniti za stvaranje veće promjene na globalnoj razini.

_____________________

1.         Bassan, Janine (May–June 2011). "Not all seafood is equal". South African Journal of Science. 107 (5/6): 8–10. doi:10.4102/sajs.v107i5/6.718.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod: