Kralj Arthur - Legenda razjašnjena u Podstrani

Kralj Arthur - Legenda razjašnjena u Podstrani
26.11.2020

Jeli tako da jednostavno volite legende o kralju Arthuru? Kružeći u mističnoj predaji, ova živopisna ličnost i njegovi vitezovi Okruglog stola prizivaju slike bitaka, sudaranja mačeva, kopalja i čarobnih napitaka. Oni su možda najveći razlog istraga i rasprava među povjesničarima, a odigrali su i središnju ulogu u mnogim bajkama, književnim djelima, stripovima, kazalištu te filmovima. Ali nikada nije povijesno, znanstveno i konačno dokazano da je kralj Arthur postojao, osim .... možda .... je li to moguće?

Dopustite mi da vas odvedem na malo područje koje ukrašava prekrasnu dalmatinsku obalu u Hrvatskoj. Tko bi mogao pomisliti da će ovo mjesto odigrati ulogu u ovim srednjovjekovnim bajkama? Tijekom posljednjeg desetljeća povjesničari i arheolozi istraživali su mogućnost da je kralj Arthur živio na ovom području. Može li ovo biti istina? Ili je ovo samo varka proširena kako bi privukla turiste u to područje? To je pobudilo naš interes dovoljno da posjetimo ovo mjesto i istražimo upravo ono što je ovdje otkriveno.

Baš smo proveli dan u Splitu, drevnom i izrazito lijepom hrvatskom primorskom gradu s mnogo zanimljivih i divnih mjesta za vidjeti gdje smo i prvi put čuli za ovu priču. Stoga smo ucrtali naš kurs plovidbe kako bismo provjerili izvor tih teorija. Sljedećeg jutra isplovili smo iz splitske marine i nakon opreznog manevriranja izlazeći iz užurbane luke, digli jedra za naše kratko putovanje na jugoistok do Podstrane. Samo nešto više od 6 nm od Splita, bacili smo sidro u uvali sv. Martina i izašli na obalu prema istoimenoj crkvi smještenoj između uvale i ceste sv. Martina koja čini dio magistrale (glavne obalne ceste do Dubrovnika). Tamo smo upoznali Denisa Jonjića, asistenta za povijest i koordinatora obrazovnog i arheološkog projekta u Podstrani. Ovo je mjesto gdje je sve počelo!

Sveti Martin, Podstrana

Davne je 1925. godine američki je učenjak Kemp Malone, nakon pretraživanja bilo kakvog spominjanja Arthura, otkrio u ovoj skromnoj crkvi drevni rimski mauzolej koji je nosio ime Lucius Artorius Castus. Ovo je bilo uzbudljivo otkriće jer nikada prije nije bilo otkriveno ništa između 2. i 4. stoljeća u vezi s imenom "Arthur". Sada evo, gledamo dolje u kamenu ploču, koja je prethodno bila ugrađena na ulazu u Artoriusov raskošni mauzolej, gdje su u njegovo sjećanje postavljeni spomen obilježja i počasti. Je li ovo zapravo bilo posljednje počivalište plemenitog junaka Arthura?

Denis, bivši trener u jedriličarskom klubu u Podstrani, rekao nam je da je prije otprilike 12 godina grupa engleskih istraživača stigla u Podstranu i pitala ga o tome da li je kralj Arthur boravio na tom području. Bio je zatečen jer nikad prije nije ništa čuo o tome. Nekoliko dana kasnije stigla je još jedna grupa koja je postavljala ista pitanja. Naravno da je to pobudilo njegov interes pa je zatvorio svoju trgovinu da im ode pomoći u istraživanju. Odvezao ih je do crkve sv. Martina i tamo se, na njegovo zaprepaštenje, susreo s tim podacima. Što je dublje ulazio u tu priču, to ga je sve više uzbuđivala.

Denis nam je objasnio natpise na kamenoj ploči, koji opisuju Artoriusovu slavnu i dugu vojnu karijeru u rimskoj vojsci gdje počinje kao vojnik za vrijeme cara Hadrijana (117 - 138), izvršava važne dužnosti u pet legija, vodi jednu carsku ratnu flotu, postaje centurion u 30-ima te vojvoda (dux) i konačno guverner / prokurator Liburnije. Nije sigurno je li Artorius rođen na tom području, ali sigurno je ovdje živio i pokopan krajem 2. stoljeća nove ere kad je Podstrana bila poznata kao Pituntij. Kaže se da je Artorius odveo skupinu sarmatskih vojnika u Britaniju 181. godine gdje su vodili nekoliko bitaka, uključujući i jednu na Hadrijanovom zidu. Sarmati su bila drevna plemena koja su se naseljavala stepe između današnje Poljske i Dunava. Idolizirali su boga vatre, a njihove su se žestoke žene ratnice borile zajedno sa svojim muškarcima. A slušajte sada ovo: bili su poznati i po tome da se bore na konjima ispod brončane zmajske glave pričvršćene na barjak, oblačili su oklop i nosili štitove i koplja, jako slično kao i vitezovi okruglog stola. Hmmm? Tjera čovjeka na razmišljanje, zar ne ?!

Lucius Artorius Castus, Podstrana

Artorius se pojavio u filmu Jerryja Bruckheimera iz 2004. godine, "Kralj Artur", u kojem je Clive Owen bio u glavnoj ulozi. John Matthews, neovisni znanstvenik, istraživač te autor više od 100 knjiga o Arthuru i srodnim temama, i Linda Malcor, akademik s doktoratom iz folklora i mitologije te autor značajne knjige "Od Skite do Camelota"  prve koja je razotkrila Castusovu teoriju, upoznali se prvi put i radili kao savjetnici u filmu.

Ova novootkrivena teorija privukla je pažnju znanstvenika sa svih strana. Kao što svi znamo, legende o kralju Arthuru imaju snažno magnetsko privlačenje i ubrzo se sve više ljudi ljuljalo na obalama Podstrane kako bi to istražili.

U ožujku / travnju 2012. godine u Splitu je održana prva konferencija koju je organizirao John Matthews pod naslovom: "Lucius Artorius Castus: Pravi kralj Arthur". Konferencija je okupila 22 delegata iz 10 zemalja, a druga je konferencija održana u listopadu 2019.

Iako su se mnogi protivili teoriji Lucija Artorija Kastusa, pronađena uzbudljiva otkrića dovela su do toga da bi se ista mogla utvrditi kao činjenica. Ispostavilo se da nikada nije bilo 'kralja' Arthura. Bio je ili legionar iz 2. stoljeća, Artorius, ili kasnije ratnik i poglavar mogućeg romansko-britanskog ili keltskog podrijetla. Dakle, Arthur zapravo nije bio kralj nego general. Vremenom se povijest stapala s folklorom te su proizlazila pitanja da li su kralj Arthur, Camelot, Lancelot i ostali samo proizvod puke mašte da bi se otkrivali u pričama koje poznajemo i volimo. Što je s Utherom Pendragonom i, naravno, zlom Morganom? Što je s Igranama, malim primorskim selom južnije? Je li ime tog mjesta bilo povezano s Arthurovom majkom, Igrayne? Također postoji li veza između Arthurove velike ljubavi, Guinevere, (napisana na Celticu, Gwenhwyfawr) i Zanjeve, imena istočnog dijela Igrana?

Otvorena su mnoga pitanja, ali sličnosti poput Nartamonge koja je imala sposobnost pojačavanja herojskih sposobnosti, slične svetom gralu; i Batradz koji ga je posjedovao i koji kad je ranjen na bojnom polju traži od svog poručnika da baci svoj čarobni mač u jezero. Slično kao i priča o Excaliburu, pokušaj je dva puta propao prije trećeg uspješnog. Ti su navodi pronađeni u pričama i legendama o Sarmatima. Postojala je utvrda koja više ne postoji, zvana Avalannna u Burgh-by-Sandsu u Britaniji, a koja je mogla biti Avalon. Trenutno se također otkrivaju neke činjenice koje izvode Merlina na svjetlo, a koji je kako stvari stoje bio stvaran i živio u Škotskoj.

Arheolozi su započeli radove u crkvi sv. Martina i pronašli su nešto keramike  nakon što su dosegli dubinu od 2 m. Nedavno su otkriveni i dijelovi zida izgrađenog od prokonezijskog kamena, mješavine mramora / kristala pronađenog u Turskoj, koji se koristio u zgradama bogatih i visokih uglednika te je ovdjemorao biti dopremljen. To daje težinu vjerovanju da je zid mogao biti dio vile u kojoj je Artorius živio ili dio obrambenih zidina zamka. Nažalost, trenutno nisu u mogućnosti nastaviti iskapanja zbog groblja u crkvenim temeljimate koje ga onda kvalificira kao štovano tlo.

Dvoje vodećih i strastvenih istraživača na tu temu, John Matthews i Linda Malcor, sastavili su knjigu pod nazivom "Rimski kralj Arthur", koja bi uskoro trebala biti objavljena. Denis Jonjić posvećen je istraživanju, omogućavanju daljnjih arheoloških istraživanja i uspostavljanju muzeja te nastavku događanja na temu Artorius. Sigurna sam da ćemo o tome čuti u bliskoj budućnosti.

I, što mislite o svemu tome?

Yacht Rent!

Dok smo plovili od obale gledajući  ugodan, spokojan grad ograđen zelenilom, smješten nasuprot pozadine od stjenovitih brda, puštali smo da nam um luta, razmišljajući o ovom otkriću. Zamišljala sam zvuk udaranja kopita dok viteška konjica u blistavim oklopima i sa zmajskim zastavama koje se vijore, kreće duž šljunčane plaže u borbe u nekim dalekim zemljama ... predvođena poznatim ratnikom, visoko podignutog mača, čija se priča mijenjala kroz kronike vremena, ispreplećući povijest otajstvom i mistikom - Arthur ili ćemo ga zvati Artorius ?!

__

Autor: Diana Karmela
Fotografije: Turistička zajednica Općine Podstrana

Zahvaljujemo Johnu Matthewsu i Denisu Jonjiću na njihovim podrobnim informacijama i entuzijazmu da ih podijele.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:ZAGLAV
24%
Elan 38 1993
08.05.2021 - 15.05.2021
Ležaji: 6+1
700€ 532€/ tjedan
per person 76€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Vodice
Relax Point
20%
08.05.2021 - 15.05.2021
Ležaji: 6+1
760€ 608€/ tjedan
per person 87€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Dubrovnik
Dolkar with
25%
Bavaria 36 2003
08.05.2021 - 15.05.2021
Ležaji: 8
970€ 728€/ tjedan
per person 91€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: MURTER