Kulturna događanja u Hrvatskoj koja vrijedi posjetiti ovo ljeto

Kulturna događanja u Hrvatskoj koja vrijedi posjetiti ovo ljeto
03.07.2018

Za moreplovce ljubitelje kulture, ovog ljeta ima dosta prilike za zabavu u Hrvatskoj. Hrvatska je poznata po svojim glazbenim festivalima i zabavama na plaži i suparnik je mjestima poput Ibize; ali postoje mnoge druge vrste festivala kojima možete prisustvovati tijekom ljetnih mjeseci. Uplovite u luku i usidrite se - ovdje su neki od najboljih.

Međunarodni dječji festival

Šibenik, lipanj i srpanj

Ako imate malog nautičara i plovite na šibenskom području, u Šibeniku se održava godišnji međunarodni festival za djecu i sve one mlade u srcu. Ovaj multidisciplinarni događaj uključuje vizualnu umjetnost i dizajn, lutkarstvo, kazalište, uličnu umjetnost, glazbu i ples. Aktivnosti uključuju obrtničke radionice, umjetničke događaje, dječji film i kazalište, lutkarske predstave i povorke. Ulice i trgovi grada ožive i predaju se djeci i njihovoj kreativnosti. Prvi festival održan je 1958. godine i nastavlja biti živahni i jedinstveni događaj koji nudi radost, igru ​​i nadu. Oslobodite dijete u sebi i pridružite se zabavi!

Međunarodni folklorni festival

Zagreb, sredina srpnja

Ako vam se sviđaju narodni običaji, zaustavite se u Zagrebu na Međunarodnom folklornom festivalu. Svjedočite svijetu folklora i šarenih kostima koji slave kulturno naslijeđe Hrvatske. Poznavatelji folklora divit će se ovom živopisnom događaju. Ovaj festival postao je sastavni dio globalnog pokreta pod okriljem UNESCO-a koji ima za cilj očuvanje nematerijalne kulturne baštine. Gornji grad i glavni gradski trg su mjesto za događaje poput koncerata, izložbi i radionica. Folklorne skupine iz cijele Hrvatske sudjeluju i prezentiraju folklornu baštinu različitih regija. Održavaju se radionice tradicionalnog plesa te se može vidjeti mnogo nastupa u narodnim nošnjama.

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovnik, srpanj i kolovoz

Ako ste iznajmili brod iz Dubrovnika ili u blizini, a volite klasične kulturne događaje, Dubrovačke ljetne igre su pravo mjesto za vas. Bezvremenski renesansno-barokni grad Dubrovnik pruža savršenu kulisu za opere na otvorenom ili nagrađene filmove. Izvedbe uključuju klasične koncerte istaknutih filharmonijskih orkestara, drame domaćih i stranih redatelja, balet, suvremeni ples i klasični jazz.

Predstave se održavaju na nekoliko otvorenih pozornica unutar zidina starog grada, a sam festival jedan je od najvažnijih umjetničkih festivala u Hrvatskoj.

Nemojte propustiti otvaranje festivala koja završava spektakularnim vatrometom koji možete gledati i s vašeg broda privezanog u luci.

Pula Film Festival

Pula, srpanj ili kolovoz

Za ljubitelje filma koji plove na području Istarskog poluotoka preporučujemo najstariji filmski festival u Hrvatskoj koji se održava svake godine u antičkom rimskom amfiteatru poznatom kao Pulska Arena. Osim filmskih projekcija otvorenih za javnost, na festivalu se održava i godišnja dodjela nagrada hrvatske filmske industrije.

Na festivalu se prikazuju hrvatski filmovi, od kojih mnogi premijerno, kratki filmovi, serije i dokumentarci također imaju svoje mjesto, kao i filmovi međunarodnih autora, nezavisni filmovi te razni tematski programi i retrospektive.

Program „Cinema by the Sea“ dizajniran je za mlade ljubitelje filmova u dobi od 16 do 21 godine. Program istražuje teme odrastanja, prijateljstva, prvih ljubavi i obiteljskih odnosa. Postoji i mogućnost sudjelovanja u filmskoj RED radionici koja je namijenjena sudionicima u dobi od 12 do 16 godina.

Usporedno s filmskim, održava se i Pulski festival hrane koji predstavlja hrvatsku kuhinju. Je li netko za finu večeru i film?

Ljeto na Gradini

Rijeka, srpanj - rujan

Na sjevernom Jadranu, u šarmantnom gradu Rijeci, održava se godišnja manifestacija „Ljeto na Gradini“. Poluotvoreni dvorac Trsat (Trsatska gradina) smješten je na brežuljku s prekrasnim pogledom na grad i Kvarnerski zaljev. Ovdje se tijekom ljetnih mjeseci održavaju različiti programi lokalnih i nacionalnih glazbenika, plesača, glumaca, modna događanja i priredbe.

Festival započinje osvjetljavanjem dvorca i okolice sa 4000 svijeća, obećavajući čarobnu ljetnu večer i još mnogo toga.

Ako slučajno plovite u ovom akvatoriju, vrijedi se nakratko zaustaviti i uživati u nekom od zanimljivih događanja na gradini.

Rabska Fjera - srednjovjekovni festival

Otok Rab, 25.-27. srpnja

Ako na vašem odmoru doplovite u blizinu otoka Raba u Kvarnerskom zaljevu, nemojte propustiti najveći srednjovjekovni ljetni sajam u Hrvatskoj. Rabska fjera ima svoje korijene u tradiciji koja je započela u srpnju 1364. godine. Rabska fjera održava se, između ostalog, u čast kralja Luja Velikog, koji je oslobodio otok od venecijanske vlasti; i sv. Kristofora, zaštitnika grada Raba, koji je zasigurno doprinjeo spašavanju grada od uništenja.

U doba fjere cijeli otok vraća se u prošlost. Pred vama se izrađuju kožni opasači, za djecu su na raspolaganju srednjovjekovne igračke, možete dobiti kosu pletenu malim cvjetovima u pravom srednjovjekovnom stilu, a od hrane možete isprobati svježe pržene šulčiće. Dolje na plaži nalazi se ribarsko selo izgrađeno s tradicionalnim alatima,a svi seljani su obučeni u srednjovjekovnu odjeću.

Rabska Fjera kulminira kostimiranom paradomom, rekonstrukcijom srednjovjekovnog turnira samostrela i topovskim vatrometom. Jedinstveni i živopisni festival zbog kojeg se isplati usidriti u rapskoj luci!

Festival dalmatinskih klapa

Omiš, 29. lipnja - 21. srpnja

U srednjovjekovnom gradiću Omišu na rijeci Cetini održava se godišnji festival klapa. "Klapa" (grupa prijatelja) skupina je muških ili ženskih pjevača koji pjevaju na poseban način, bez pratnje instrumenata. Emotivne pjesme koje govore o ljubavi i čežnji, vinu, domovini i moru su jedinstvene za Dalmaciju. Grupe pjevača nastupaju na gradskim trgovima i restoranima natječući se međusobno i sa svojim kolegama amaterima.

Glavni elementi glazbe su sklad i melodija, a klapska pjesma je upisana u UNESCO-ovu Nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva. Nakon što ste preuzeli svoje charter plovilo u Splitu, kratkim jedrenjem možete stići do Omiša i ovog jedistvenog festivala.

Hrvatska će vas razmaziti mogućnošću izbora. Zapanjujuća područja za jedrenje i prekrasni festivali za sve ukuse!

 

Foto: Wikipedia


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:SUSSO
30%
Hanse 455 2018
16.03.2019 - 06.04.2019
Ležaji: 8+1
2.000€ 1.400€/ tjedan
per person 156€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Biograd na moru
ADRIATIC QUEEN
20%
Lagoon 450 2018
16.03.2019 - 06.04.2019
Ležaji: 8+4
2.500€ 2.000€/ tjedan
per person 167€/ tjedan
Kabine: 6 / WC: 4
Mjesto: Biograd na moru
INDIGO STAR
20%
Bali 4.0 2018
16.03.2019 - 06.04.2019
Ležaji: 8+2
2.380€ 1.904€/ tjedan
per person 190€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: Trogir