Mljet - Šumovit raj na Jadranu

Mljet - Šumovit raj na Jadranu
15.04.2016

Smješten u južnom Jadranu, postoji mogućnost da je Mljet jedna od lokacija iz Homerovih antičkih djela. Šumovit raj koji buja usred Jadranskog mora, ovaj otok je izvrsna nautička lokacija zahvaljujući iznimno razvedenoj obali i fascinantnim uvalama i prirodnim sidrištima. Bogat povijesnim, kulturnim i prirodnim bogatstvima, nije teško zamisliti Mljet kao dom morske nimfe Kalipso iz Homerovog epa Odisej. 

Remek djelo prirode – Slana jezera 

Nema mjesta na otoku koje nije bogato raznolikom florom i faunom, ali uz to Mljet je također poznat po zanimljivom geološkom i oceanografskom fenomenu. Sjeverozapadni dio otoka je ustvari nacionalni park koji se ističe netaknutom prirodom i s dva prekrasna slana jezera: Malo i Veliko jezero. Ova jezera su nastala potapanje krškog polja te su otprilike do početka kršćanske ere bila slatkovodna. Budući da su ova dva jezera dio Nacionalnog parka, ulaz u jezera s vlastitim brodom strogo je zabranjen.  Između jezera nalazi se kanal visok pola metra gdje je strujanje vode poprilično jako što čini plivanje niz struju izuzetno zabavnim dok plivanje uz struju predstavlja popriličan izazov. Bilo kakav tip ribolova zabranjen je u jezerima što ih čini izvrsnom lokacijom za snorkeling. Ovo je prostor odmora za sva živa bića pa tako i ribe, tako da se tijekom ronjenja možete poprilično približiti raznim ponekad i egzotičnim stanovnicama jezera. Osim toga, jezera su iznimno čista što također osigurava izvrsnu vidljivost.

Otok Mljet

Otok unutar otoka

Poput neke lokacije iz povijesnog filma, Veliko jezero obuhvaća otočić Svete Marije koji čuva spokoj benediktinskog samostana, njegovih vrtova i prekrasne crkve sv. Marije koja se nalazi u blizini. Budući da je mnogo puta obnavljan kroz razne periode, ovaj samostan uključuje zanimljivu mješavinu romaničkih, gotičkih i renesansnih elemenata.

Za ulazak u područje Nacionalnog Parka potrebno je kupiti karte koje su dostupne po cijeni od 70 kn za odrasle te 30 kn za umirovljenike, studente i djecu iznad 7 godina. Do parka vodi par puteva ali u područje parka nije moguće ući s osobnim vozilom tako da je dobra ideja uzeti u obzir druge oblike prijevoza. Oko jezera postoji staza duga 10 km, a slikovito okružje čini ju odličnim mjestom za opuštenu šetnju ili osvježavajuću vožnju biciklom. Ako nemate bicikl, možete ga iznajmiti u mjestima Pomena ili Polača.

Mljet - otočić Svete Marije

Mljet - otočić Svete Marije iz zraka

Antički podsjetnici veličanstvene povijesti 

Nemoguće je tvrditi sa sigurnošću, ali za Mljet se vjeruje da je bio Odisejevo mjesto odmora kao i mjesto brodoloma sv. Pavla. Iako se ovi događaji također pripisuju drugim otocima, teško je osporiti mistični šarm ovog Jadranskog smaragda. Ako želite uzeti u obzir vjerojatnost ovih priča, možete posjetiti Odisejevu špilju, geomorfološki fenomen za koji se tvrdi da je mjesto gdje se Odisej čeznutljivo prisjećao svog rodnog kraja dok ga je na otoku zadržavao neodoljiv šarm nimfe Kalipso. Poprilično je izazovno doći do špilje preko kopna, ali definitivno je savršeno mjesto koje možete posjetiti brodom te proplivati kroz 4-5 metara širok ulaz u špilju. Svod špilje se urušio zbog krhkog krševitog tla, što špilju čini zanimljivom lokacijom za plivanje i ronjenje budući da svijetlo koje ulazi kroz svod u kombinaciji s morem stvara prekrasne plave nijanse.    

Uz mitološke veze ovaj otok također ima bogatu povijest budući da su ga razni narodi posjećivali i nastanjivali od antike te su ovi ljubitelji Mljeta kroz razne povijesne periode  ostavili brojne dokaze svog boravka na otoku. Najstariji ostatci antike ruševine su onoga što je nekoć bila impresivna rimska vila, koja je danas ujedno i treći najveći, najočuvaniji rimski spomenik na hrvatskoj obali.  

Zeleni otok prepun života 

Impresivnu povijesnu ostavštinu možemo usporediti s bezvremenskom ljepotom prirode ovog otoka. Ovo je uistinu botaničarski raj, budući da ima impresivnu raznolikost biljnog života uključujući alepski bor i hrast crniku kao i neke endemske vrste poput dubrovačke zečine. Ako vas od biljnog više zanima životinjski svijet, Mljet vas ni u ovom aspektnu neće razočarati, budući da njegove šume nastanjuju zanimljive vrste, uključujući i jednu unesenu vrstu, mungosa. Ovi simpatični sisavci dovedeni su na otok s namjerom da smanje populaciju zmija na otoku, međutim nakon nekog vremena izazvali su popriličan kaos time što su proširili svoju prehranu na domaću perad i razne ptičje vrste. Danas možemo reći da se priroda vratila u svojevrsnu ravnotežu i da je mungos za sebe pronašao razumnu ulogu u bogatoj fauni ovog otoka.    

Mljet beauty

Iznimno razvedena obala – nautička igra skrivača 

Mljet je još jedna od izvrsnih jadranskih nautičkih lokacija, ne samo zbog iznimno razvedene obale već i zahvaljujući blizini drugim atraktivnim lokacijama kao što su Pelješac, Korčula, Šipan i Lokrum te poznati biser Jadrana, Dubrovnik. Ako uzimate u obzir najam broda, Mljet je izvrsna lokacija za nautički odmor, a Dubrovnik je najbolje polazište za ovo putovanje.  Ako planirate duže i osebujnije jedrenje, ovisno o ruti, kao polazišta također možete uzeti u obzir Makarsku i Split.

Iako otok ima iznimno povoljnu klimu povremeno olujno jugo je definitivno moguće, osim toga kad govorimo o sidrištima uvijek je bolje staviti prioritet na sigurnost. Ni u ovom kontekstu Mljet vas neće razočarati.

Zahvaljujući dobroj razvedenosti obale, Mljet ima popriličan broj prirodnih sidrišta. Ako govorimo o sigurnim lukama, Okuklje i zaljev Polače definitivno zaslužuju tu titulu. Zaljev Polače smatra se jednom od najsigurnijih luka na Jadranu budući da je okružen s 4 manja otoka, dok su Okuklje Talijani nazvali Porta Camara budući da je zaštićen poput zatvorene prostorije. Na otoku ne postoji opskrba gorivom zato se dobro pripremite u Dubrovniku ili drugim obližnjim lukama. Što se tiče vode i struje možete ih naći na hotelskom doku u Pomeni ili na većini dokova uz restorane na obali.

Ako se prepustite privlačnom i regenerativnom šarmu Mljeta, lako ćete razumjeti zašto je Odiseju tako dugo trebalo da napusti privlačnu obalu Ogigije. 


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


1 Komentari
Jasmina - 11.01.2020

Čestitamo vam na lijepo napisanom članku! Turistička ponuda, a posebno kulinarska ponuda na otocima, svakako je velika, ali neprocjenjiva je priroda. Organiziramo team building događanja i uvijek tražimo nove ideje. Ova je lokacija definitivno zanimljiva, čak i za veću skupinu ljudi.
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
26.10.2024 - 23.11.2024
Ležaji: 8
2.300€ 1.725€/ tjedan
per person 216€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik
jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
12.10.2024 - 19.10.2024
Ležaji: 8
2.300€ 1.725€/ tjedan
per person 216€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik
jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
05.10.2024 - 12.10.2024
Ležaji: 8
2.550€ 1.913€/ tjedan
per person 239€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik