Morska bolest i odmor na brodu

Morska bolest i odmor na brodu
14.10.2021

Osjećate se mučno na brodu? Svatko tko osjeti mučninu pri vožnji vjerojatno će osjetiti i morsku bolest. Lošem vremenu često se ne mogu oduprijeti ni ljudi s dobrim želucem. To je neugodno iskustvo koje može odvući vašu pozornost od radosti plovidbe na otvorenom moru, ali uz nekoliko mjera opreza možete smanjiti vjerojatnost i ublažiti neke od simptoma morske bolesti.

Zašto imamo morsku bolest?

Kad se pokreti plovila koje osjetite u unutarnjem uhu razlikuju od pokreta koje vidite, počinjete osjećati mučninu. To je uobičajeno stanje koje se događa nekim ljudima koji putuju automobilom, vlakom, avionom ili brodom. Simptomi su: osjećaj nelagode, vrtoglavica, znojenje, mučnina i povraćanje. Morsku bolest ne dobivaju svi, a nećete znati hoćete li ju dobiti sve dok ne provedete neko vrijeme na brodu. Trudnice i djeca su podložniji mučnini pri vožnji od ostalih. Ako nemate problem s ušima, postoji nekoliko savjeta za smanjivanje vjerojatnosti mučnine prilikom plovidbe.

Pravi tip plovila

Stil i veličina plovila mogu puno pomoći u borbi protiv mučnine. Što je brod veći, to će biti stabilniji na moru i manja je vjerojatnost da ćete dobiti morsku bolest. Iznajmljivanje katamarana možda je najbolji izbor radi veće stabilnosti i manjih nagiba prilikom plovidbe.

Mjesta za ugodnu plovidbu

Rezervirajte svoj odmor na brodu na lokacijama s lakšim uvjetima plovidbe poput Hrvatske ili Grčke, osobito ako je to vaša prva plovidba. Vrijeme u oba područja izvrsno je s dovoljno vjetra i bez čestih oluja ili vrlo uzburkanog mora po ljeti. Također, kopno je uvijek na vidiku pa se možete brzo vratiti u luku ako stvari pođu po krivu.

Lijekovi

Pobrinite se da vaš pribor za hitnu pomoć ima lijekove protiv morske bolesti. Samo 15 minuta za pripremu pribora prije isplovljavanja može napraviti veliku razliku. Lijekovi bez recepta mogu biti dovoljni za blagu morsku bolest. Posjetite svog liječnika ako vam je potrebno nešto za ozbiljniju mučninu, onu koja dolazi u više navrata ili za dulja putovanja. Dostupni su i flasteri protiv morske bolesti. Pročitajte nuspojave jer neki lijekovi protiv mučnine mogu uzrokovati pospanost.

Pazite što jedete

Vodite računa o hrani, piću i alkoholu prije i za vrijeme putovanja. Treba izbjegavati prekomjeran unos alkohola i drugih tekućina te teške, prekomjerno začinjene ili masne hrane koja može pogoršati stanje vašeg želuca. Crni ili zeleni čaj sa svježim đumbirom zaista je izvrstan u borbi protiv mučnine i pomaže u smirivanju želuca.

Gledanje horizonta

Pogled na horizont ponekad može ublažiti taj osjećaj mučnine. Ako možete gledati u jednu točku, još bolje. Ne preporučuje se ostati ispod palube, osim ako možete spavati.

Udahnite malo svježeg zraka

Otvorite prozor ili otvor za ventilaciju ili izađite van i osjetite vjetar na licu. Ovo zaista može pomoći s osjećajem slabosti. Boravak u kabini nije najbolji za morsku bolest, osim ako želite ili možete spavati.

Nemojte čitati

U potpunosti izbjegavajte knjige i ekrane jer mogu pogoršati problem. Druženje na palubi i aktivno uključivanje u plovidbu može vam odvući pažnju od svega toga.

Morska bolest može biti neugodna ako je ekstremna. Lakše oblike možete jednostavno kontrolirati slijedeći gore navedene savjete, a iskustva na vašem odmoru na brodu nadoknaditi će ovu gnjavažu.


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


0 Komentari
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
26.10.2024 - 23.11.2024
Ležaji: 8
2.300€ 1.725€/ tjedan
per person 216€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik
jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
12.10.2024 - 19.10.2024
Ležaji: 8
2.300€ 1.725€/ tjedan
per person 216€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik
jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
05.10.2024 - 12.10.2024
Ležaji: 8
2.550€ 1.913€/ tjedan
per person 239€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik