Krstarenje Nacionalnim parkom Kornati

Krstarenje Nacionalnim parkom Kornati
24.11.2022

Nacionalni park Kornati s razlogom nazivaju nautičkim rajem. To je područje nezaboravne ljepote, a da biste u njemu uživali  u potpunosti, trebali biste rezervirati barem nekoliko dana za svoj posjet, ako ne i više. Unajmili smo jedrilicu od 45 stopa i prošli kroz 89 spektakularnih otoka, otočića i grebena. Izvanredan krajolik te razvedena i izlomljena obala pružaju izuzetne mogućnosti za fotografiranje. Ne možete ne primijetiti na nekim otocima litice koje oduzimaju dah. Najviši vrh koji se može vidjeti je Metlina sa 237m i pogled s njega je idiličan.  

jedrenje Kornati

Jedrenje u Nacionalnom parku

Nacionalni park se prostire i na kopnu i na moru, a nalazi se u Dalmaciji, primorskoj regiji Hrvatske, preko puta gradova Zadra i Šibenika. No, postoje četiri područja stroge zaštite u kojima posjetitelji nisu dopušteni. To su mali i veliki otočić Obručan, otočić Kolobučar, otočić Mrtenjak i otočić Purara, greben Klint i greben Volić.

Za svaki dan boravka u Nacionalnom parku Kornati morate kupiti kartu. Dopušteno je ploviti bilo gdje u Nacionalnom parku Kornati osim u strogo zaštićenim područjima. U određenim zaljevima i uvalama kao što su Stiniva, Statival i Vruje možete se usidriti i prespavati. Ne možete se samo usidriti bilo gdje pa provjerite prije nego što krenete. Također postoji ograničen smještaj na kopnu koji organiziraju privatni iznajmljivači i agencije za iznajmljivanje. Možete ih zamoliti da organiziraju najam čamca ili naruče zalihe za vas.

jedrenje Kornati

Što raditi u parku

Nama se sviđaju aktivnosti na moru, a ovdje postoji mnogo mogućnosti da iskoristite prednosti kristalno čistog mora. Htjeli smo se okupati i plivati te roniti s disalicom, ali i s bocama. Kupanje je dopušteno bilo gdje u Nacionalnom parku osim u strogo zaštićenim područjima pod uvjetom da ste udaljeni najviše 50 m od obale. Nema dodatnih naknada za ronjenje, ali ako želite roniti s opremom za autonomno ronjenje, morate to učiniti s odobrenom, organiziranom grupom. Morat ćete i unaprijed nabaviti kartu ako želite roniti. U Nacionalnom parku Kornati nema ronilačkih centara, ali u okolici postoje tvrtke koje organiziraju ronilačke izlete na Kornate. Nažalost, u Nacionalnom parku Kornati posjetiteljima nije dopušten ribolov. Unatoč tome, vodenih aktivnosti da vas zaokupe ima dovoljno, a dobra stvar kod svega toga je to što more i plaže nisu prepune kao na mnogim plažama u Hrvatskoj.

jedrenje Kornati

Što vidjeti i kušati

Posjetili smo najveći otok Kornat gdje smo se popeli do napuštene utvrde Tureta. Potječe iz bizantskog razdoblja, oko 6. stoljeća nove ere, a izgrađena je u vojne svrhe. Štitila je i kontrolirala plovidbu ovim dijelom Jadranskog mora.

Ako ste u potrazi za finim gastronomskim iskustvom, uputite se na otok Smokvica Vela gdje možete uživati ​​u ekstravaganci morskih plodova uključujući carpaccio od morskih plodova i tataki od tune. Ono što trebate zapamtiti jest da u Nacionalnom parku Kornati postoji samo 20-ak restorana pa ako idete na dužu ekspediciju, bilo bi dobro da se opskrbite osnovnim potrepštinama jer u parku nema trgovina.

Vrijeme je bilo savršeno za naše putovanje. Išli smo u lipnju i uživali u temperaturama između 25C i 30C. To je jedina stvar koju trebate uzeti u obzir ako se odlučite na planinarenje na nekom od otoka. Uzeli smo boce vode i stavili šešire za sunce i kremu za sunčanje dok smo planinarili. Važno je napomenuti da je dopušteno planinariti samo po posebno označenim stazama i putovima.

jedrenje Kornati

Priroda u Kornatskom arhipelagu

Tlo je krševito, gotovo pusto, ali još uvijek ima dosta biljnog svijeta. Na otocima ćete pronaći 650 biljnih vrsta. Niti jednu biljku ne smijete brati niti oštetiti kako bi ostala tu za uživanje sviju. Nekada su na otocima bili vinogradi i voćke, a sada su ih zamijenile masline. Naime, više od 18000 stabala maslina u Kornatima daju vrhunsko maslinovo ulje.

Ako ste zainteresirani za divlje životinje, bit ćete, nažalost, razočarani jer ih u Nacionalnom parku nema mnogo. Ako budete imali sreće, možda ćete ugledati kunu, ali one su neupadljive. Međutim, ponekad se mogu uočiti gušteri i zmije. Morski svijet je znatno bogatiji. Često vas može zabaviti lokalna populacija dobrih dupina, ali i morske  kornjače koje često posjećuju ove vode. Iskoristite li priliku za ronjenje, moći ćete vidjeti bilo koju od 185 vrsta riba. Ako budete imali sreće, možda ćete ugledati i perisku (Pirina Noblis), golemu školjku koju strogo štite službe za zaštitu divljih životinja. Ako ste promatrač ptica, bit ćete ugodno iznenađeni brojem ptica koje se mogu uočiti na otocima. Možete vidjeti sove ušare, sive sokolove, vjetruške, mišare i, naravno, drskog galeba koji vam može pokušati ukrasti sendvič! Zabranjen je lov na bilo koju vrstu životinje, ribe ili ptice i nije dopušteno unositi vatreno oružje ili podvodne puške.

Zanimljivo je vidjeti suhozide na otocima. Njima se označavalo vlasništvo nad zemljom iako nije bilo stalnih stanovnika. Kada se započelo s ovčarstvom šume hrasta crnike su spaljene i nastale su kraške livade koje su bile odlična ispaša za ovce. Ukupna duljina svih suhozida na otocima je impozantnih 320 km.

jedrenje Kornati

Prije nego što otplovite iz parka

Ako imate vremena, posjetite tvrđavu sv. Nikole bilo na putu u Nacionalni park ili na izlasku. Spektakularna je to utvrda koja se nalazi na ulazu u šibenski kanal sv. Ante. Do njega se može doći brodom ili pješice, a možete stići vlastitim ili iznajmljenim plovilom ili se uputiti na organizirani izlet brodom s vodičem. Ako dolazite vlastitim brodom, popust ostvarujete ako pokažete kartu kupljenu u zadnjih sedam dana za Nacionalni park Kornati. Popust je 10% i što je veći vaš brod, to više karata dobivate. To je dobra ponuda, a tvrđavu vrijedi posjetiti.

Ako trebate bilo kakvu informaciju ili želite kupiti suvenir, u Levrnaci postoji centar za posjetitelje.

Nacionalni park Kornati će vas u potpunosti zadovoljiti ako tražite spektakularan krajolik, dašak samoće i nevjerojatne mogućnosti za aktivnosti na moru. Nekoliko dana stvarno neće biti dovoljno za istraživanje područja i predlažemo da si rezervirate bar tri do pet dana.

jedrenje Kornati

 

__

Autor: Irena Nieslony

Podržava:
NP Kornati

Fotografije: Boris Kačan


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


0 Komentari
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
26.10.2024 - 23.11.2024
Ležaji: 8
2.300€ 1.725€/ tjedan
per person 216€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik
jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
12.10.2024 - 19.10.2024
Ležaji: 8
2.300€ 1.725€/ tjedan
per person 216€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik
jedrilica Dufour 430 Šibenik Hrvatska
25%
Dufour 430 2023
05.10.2024 - 12.10.2024
Ležaji: 8
2.550€ 1.913€/ tjedan
per person 239€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Šibenik