Vjetrovi u Hrvatskoj

Vjetrovi na Jadranu
Najčešći vjetrovi na Jadranu su Bura, Jugo i Maestral. Nešto manje ili rjeđe pušu Oštro, Lebić, Pulenat, Tramontana i Levant kao i vjetrovi obalne cirkulacije Burin i Zmorac. Ljeti prevladavaju Maestral i Tramontana a zimi dominiraju Bura i Jugo. Ne treba smetnuti s uma da se na Jadranu vremenske prilike mogu naglo promijeniti. Vjetar može u minuti okrenuti smjer ili vas može zateći nevera! Zato je dobro uvijek pratiti vremensku prognozu i prilagoditi se uvjetima na moru.

Bura (NNE do ENE)
Bura je suh i hladan sjeveroistočni vjetar koji puše s kopna prema moru. Izrazito neugodan i nepredvidiv za jer počinje naglo i puše u refulima. Najjača Bura nastaje u planinskim prijevojima gdje se kanalizira hladan zrak a slabi udaljavanjem od obale. Na priobalju može dosegnuti brzinu od preko 200 km/h. Bura je najmoćnija zimi kada zna trajati i do 10-tak dana a često izaziva poteškoće u prometu. Ljeti puše kao lokalni vjetar u trajanju od svega jedan ili par dana. Za nautičare i jahte u charteru može biti vrlo opasna jer dolazi vrlo naglo i s jakim udarima vjetra, takozvanim refulima. Bura stvara kratke i oštre valove s pjenom na vrhu vala, stvara maglicu ili morski dim, te otežava vidljivost. Po svojoj snazi i brzini bura je najopasnija na Kvarneru, u Velebitskom kanalu, Maslenici, Ninskom zaljevu, uvali Vrulje te kod Trstenika na Pelješcu. Plovidba morem u tom slučaju je otežana.

Jugo (ESE do SSE)
Jugo je uglavnom vlažni i topli jugoistočni vjetar. Dolazi s otrantskih vrata i stvara velike i duge valove. Razvija se polako tijekom 24 h a puše do 5-6 dana. Tlak zraka pada, javljaju se niski oblaci i uglavnom pada dosta kiše. Može se razviti u olujno jugo često bez padalina. Ljeti se javlja kao lokalni vjetar, uglavnom na južnom Jadranu.

Maestral (WNW do NW)
Maestral je ugodan i umjeren ljetni vjetar kod koji puše sa sjeverozapada a nastaje zbog temperaturne razlike kopna i mora. Počinje puhati oko 11,00h, postepeno jača te prestaje sa zalazom sunca. Uglavnom puše malom i ujednačenom brzinom pa ublažava ljetne vrućine uz obalu. Maestral je idealan za jedrenje u ljetnim mjesecima osobito za lagana jedra kao spinaker ili genaker. Maestral puše svakodnevno u Dalmaciji tijekom ljetnih mjeseci i čarter sezone a jedrilice ga osobito vole.

Tramontana (N do NW)
Tramontana je suh ali prohladan sjevernjak koji traje vrlo kratko, obično jedan dan. Javlja se češće na južnom Jadranu a prati ga lijepo vrijeme i visok tlak zraka.

Burin
Burin je blagi ljetni vjetar ili povjetarac. Puše noću sa sjeveroistoka i najavljuje vedro vrijeme.

Nevera
Nevera je termalna oluja koja dolazi sa zapada s otvorenog mora. Vrlo je neugodna jer dolazi naglo vrlo velikom brzinom. Prije samog udara nevere obično je mirno i tiho a boje mora su intenzivnije. Traje vrlo kratko ali ima ogromnu snagu i može prouzročiti velike štete. Najjače i najčešće nevere su ljeti i početkom jeseni kada treba osobito paziti. Nevera je mnoge moreplovce uhvatila nespremne i prouzročila velike probleme, zato je najbolje maknuti joj se s puta u što kraćem roku!

Extra popust Extra popust

KAVALINI
10%
Capelli 21 2017
09.08.2019 - 23.08.2019
1.500€ 1.350€/ tjedan
per person / tjedan
Mjesto: Pula
DJERBA
25%
Harmony 38 2008
10.08.2019 - 17.08.2019
Ležaji: 6+2
1.750€ 1.313€/ tjedan
per person 164€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Šibenik
DIAZ
30%
Elan 36 2003
10.08.2019 - 17.08.2019
Ležaji: 6+2
1.910€ 1.337€/ tjedan
per person 167€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Sukošan
Davor Sladovic
“Bilo je sve super!! Evo brzog filmica pa ga objavite”
Oceanis 50 Family
2018-08-18
Mjesto: MURTER
N.J.
“Jedrenje je bilo užitak, vrijeme nas je jako dobro posluzilo. Vec smo koristili vase usluge i sigurni smo da cemo se opet vratiti. ”
Bavaria 42 Match
2018-08-04
Mjesto: Biograd na moru
Zarko Kovacevic
“Bilo nam je jako lijepo...srednja Dalmacija sa Dugim otokom i nacionalnim parkovima Kornatima i Telascicom jednostavno je prekrasna...mala dalmatinska mjesta Sali,Veli Rat i otoci poput Vele i Male Ra”
Bavaria 41 Cruiser
2018-07-28
Mjesto: Biograd na moru