Vjetrovi u Hrvatskoj

Vjetrovi na Jadranu

Ako planirate unajmiti jahtu ili jedrilicu u Hrvatskoj, bilo bi poželjno da se upoznate s vrstama vjetra koje možete susresti tijekom krstarenja. Ako bolje poznajete određeni vjetar, kao skiper svoga plovila mogli biste izbjeći nepredviđenu štete na vašoj čarter brodici. Čak i ako ste samo sudionik krstarenja u Hrvatskoj koji je unajmio vlastitu kabinu, poznavanje vrste vjetra moglo bi vam pomoći da shvatite zašto je kapetan bio prisiljen odreći se unaprijed određene rute krstarenja i privezati se u drugoj luci. Isto vrijedi i za najam jahti s posadom gdje ponekad klijenti koji unajme takvu jahtu s kapetanom i posadom ne mogu razumjeti zašto se do određenih mjesta na njihovoj ruti za krstarenje ne može doći zbog nepovoljnih uvjeta vjetra.
 
Ako niste skiper na vlastitom ili unajmljenom plovilu koji snosi potpunu odgovornost za brod i članove posade, morate vjerovati procjeni odgovorne osobe, a koja je na svakom krstarenju - kapetan.
 
Poznavanje vjetrova može vam pomoći da bolje razumijete što sve skiper ili kapetan moraju uzeti u obzir kako bi donijeli optimalnu odluku vezano za udobnost krstarenja te za samu sigurnost sudionika krstarenja.

 

Najčešći vjetrovi na Jadranu su Bura, Jugo i Maestral. Nešto manje ili rjeđe pušu Oštro, Lebić, Pulenat, Tramontana i Levant kao i vjetrovi obalne cirkulacije Burin i Zmorac. Ljeti prevladavaju Maestral i Tramontana, a zimi dominiraju Bura i Jugo. Ne treba smetnuti s uma da se na Jadranu vremenske prilike mogu naglo promijeniti. Vjetar može u minuti okrenuti smjer ili vas može zateći nevera! Zato je dobro uvijek pratiti vremensku prognozu i prilagoditi se uvjetima na moru.

Bura (NNE do ENE)
Bura je suh i hladan sjeveroistočni vjetar koji puše s kopna prema moru. Izrazito neugodan i nepredvidiv za jer počinje naglo i puše u refulima. Najjača Bura nastaje u planinskim prijevojima gdje se kanalizira hladan zrak a slabi udaljavanjem od obale. Na priobalju može dosegnuti brzinu od preko 200 km/h. Bura je najmoćnija zimi kada zna trajati i do 10-tak dana a često izaziva poteškoće u prometu. Ljeti puše kao lokalni vjetar u trajanju od svega jedan ili par dana. Za nautičare i jahte u charteru može biti vrlo opasna jer dolazi vrlo naglo i s jakim udarima vjetra, takozvanim refulima. Bura stvara kratke i oštre valove s pjenom na vrhu vala, stvara maglicu ili morski dim, te otežava vidljivost. Po svojoj snazi i brzini bura je najopasnija na Kvarneru, u Velebitskom kanalu, Maslenici, Ninskom zaljevu, uvali Vrulje te kod Trstenika na Pelješcu. Plovidba morem u tom slučaju je otežana.

Jugo (ESE do SSE)
Jugo je uglavnom vlažni i topli jugoistočni vjetar. Dolazi s otrantskih vrata i stvara velike i duge valove. Razvija se polako tijekom 24 h, a puše do 5-6 dana. Tlak zraka pada, javljaju se niski oblaci i uglavnom pada dosta kiše. Može se razviti u olujno jugo često bez padalina. Ljeti se javlja kao lokalni vjetar, uglavnom na južnom Jadranu.

Maestral (WNW do NW)
Maestral je ugodan i umjeren ljetni vjetar kod koji puše sa sjeverozapada a nastaje zbog temperaturne razlike kopna i mora. Počinje puhati oko 11:00h, postepeno jača te prestaje sa zalazom sunca. Uglavnom puše malom i ujednačenom brzinom pa ublažava ljetne vrućine uz obalu. Maestral je idealan za jedrenje u ljetnim mjesecima osobito za lagana jedra kao spinaker ili genaker. Maestral puše svakodnevno u Dalmaciji tijekom ljetnih mjeseci i čarter sezone a jedrilice ga osobito vole.

Tramontana (N do NW)
Tramontana je suh ali prohladan sjevernjak koji traje vrlo kratko, obično jedan dan. Javlja se češće na južnom Jadranu a prati ga lijepo vrijeme i visok tlak zraka.

Burin
Burin je blagi ljetni vjetar ili povjetarac. Puše noću sa sjeveroistoka i najavljuje vedro vrijeme.

Nevera
Nevera je termalna oluja koja dolazi sa zapada s otvorenog mora. Vrlo je neugodna jer dolazi naglo vrlo velikom brzinom. Prije samog udara nevere obično je mirno i tiho a boje mora su intenzivnije. Traje vrlo kratko ali ima ogromnu snagu i može prouzročiti velike štete. Najjače i najčešće nevere su ljeti i početkom jeseni kada treba osobito paziti. Nevera je mnoge moreplovce uhvatila nespremne i prouzročila velike probleme, zato je najbolje maknuti joj se s puta u što kraćem roku!

Extra popust   Extra popust

Hydra
31%
Bavaria 44 2002
03.07.2021 - 17.07.2021
Ležaji: 8+2
2.450€ 1.691€/ tjedan
per person 169€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Athens
SILBA
25%
03.07.2021 - 17.07.2021
Ležaji: 6+2
1.810€ 1.358€/ tjedan
per person 170€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Sukošan
Helena
40%
03.07.2021 - 10.07.2021
Ležaji: 8
2.300€ 1.380€/ tjedan
per person 173€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: MURTER
Damir Cazin
“Tjedan dana jedreći po Jadranu imali smo priliku vidjeti i osjetiti sve čari Jadranske obale. Zasigurno će nam u sjećanju ostati otok Jabuka ...”
Oceanis 50 Family
2021-05-01
Mjesto: Sukošan
Andrija Stojanovic
“Od srce preporučamo prekrasne i dobro opremljene brodove Yacht renta za jedrenje po najljepšem moru na svijetu ...”
Bavaria 39 Cruiser
2020-08-01
Mjesto: Primošten
Edin Mesic
“Brod je dobar, sportski, brz i preporucio bih ga nekoj ekipi koje takvu vrstu plovidbe vole. Sobe su male a WC su premali za katamaran.”
Excess 12
2020-08-01
Mjesto: Pula
Frane Zizak
“Video sa krstarenja koji je uradak našeg 16.god. sina DUJE možete objaviti. Najviše nas je dojmio ogroman krmeni kokpit s velikim rasklopnim stolom gdje smo najviše i boravili.”
Sun Odyssey 45.2
2020-07-25
Mjesto: Vodice
Vladimir Drvenkar
“Naše jedrenje termin 30.05.-02.06.2019. Bavaria 49, ITT2, Mandalina, Šibenik ...”
Bavaria 49
2019-05-30
Mjesto: Šibenik
Damir Cazin
“Svima koji smo bili na plovilu tih tjedan dana (izuzev skipera) to je bilo prvo jedrenje u životu te ni sami nismo znali u potunosti što očekivati. Nakon tih tjedan dana na moru mogu reći da moji dojm”
Elan 344 Impression
2019-04-27
Mjesto: Biograd na moru