Najbolji filmovi o jedrenju

Najbolji filmovi o jedrenju
11.10.2018

Ugodno topli ljetni dani na moru su se pretvorili u nešto hladniju jesen, a europska zima je pred nama. Dok sjećanja na ovogodišnji najam plovila i jedrenje na Mediteranu polako blijede, a vrijeme postaje hladnije, donosimo naš izbor zanimljivih filmova na temu jedrenja.

Opasno more (Dead Calm, 1989), triler

Australski par kreće na jedrenje na lijepoj 60 stopa dugoj ketch jedrilici kako bi se oporavili nakon strašne nesreće. Nailaze na čovjeka koji izgleda kao jedini preživjeli brodolomac. U glavnim ulogama su Nicole Kidman, Sam Neill i Billy Zane. Od ovog trilera srce će vam kucati brže! Film je sniman u mjestu Whitsundays u Australiji gotovo isključivo na moru. Ovaj sjajan triler bavi se temom kontrole, uskrsnuća i neravnoteže.

Panika pod morem (The Life Aquatic with Steve Zissou, 2004), avantura-komedija

Film redatelja Wesa Andersona, Life Aquatic prati avanture Stevea Zissoua, adaptacije lika Jacques-Yves Cousteau, poznatog francuskog oceanografa. Krenuo je na pomorsku ekspediciju kako bi pronašao 'morskog psa jaguara' koji je pojeo njegovog partnera Estebana. Ovo je duhovit animirani film s puno zabave i avanture na moru. U glavnim ulogama su Bill Murray, Willem Dafoe i Cate Blanchet.

Between home (2012), avanturistički dokumentarac

Between Home je pjesnički i dirljiv film o nautičaru početniku Nicku Jaffeu koji pokušava samostalno otploviti iz Europe u Australiju. Počevši samo sa osnovnom opremom i vrlo malo novca, film opisuje njegovu trogodišnju preobrazbu i put od početnika do iskusnog jedriličara. Da bi slijedio svoje snove, mora se boriti s morem, vremenom, potpunom izolacijom i samim sobom. Redatelj Jack Rath s ovim je filmom bio dobitnik nekoliko europskih filmskih nagrada.

Kon-Tiki (2012), povijesna drama

Nijedan popis filmova o plovidbi ne bi bio potpun bez Kon-Tikija. Ovaj film koji se temelji na priči norveškog istraživača i pisca Thora Heyerdahla i njegove ekspedicije za istraživanje Kon-Tikija 1947. godine snimljen je na Malti. Film prati priču o Thoru Heyerdahlu i njegovom epskom prelasku Tihog oceana, a sve kako bi dokazao da je za južnoamerikance bilo moguće doploviti do Polinezije u predkolumbijsko vrijeme. Heyerdhal gradi drvenu splav koristeći iste tehnike koje su prije 1500 godina koristili autohtoni narodi regije. Sa svojom neustrašivom peteročlanom posadom plovi od obale Perua do polinezijskih otoka. Dramatični događaji koji slijede uključuju oluje, morske pse i druge opasnosti na otvorenom moru. Film je bio nominiran za Oscara i Zlatni globus. Redatelji su Joachim Rønning i Espen Sandberg i glavnu ulogu igra Pål Sverre Valheim Hagen.

Morning Light (2008), dokumentarni / biografija

Film prati trening posade u stvarnom životu na jedrilici Morning Light koja se natječe na 44. Transpacific Yacht Race-u u klasi jedrilica TP52. To je priča o petnaest snažnih, neiskusnih, ali neustrašivih članova posade, muškaraca i žena koji su imali jedinstvenu životnu priliku za jedrenje na jednom od elitnih svjetskih jedriličarskih natjecanja. Film prikazuje uzbudljivu, emocionalnu morsku avanturu na 2300 milja dugačkoj ruti protiv nekih od najboljih svjetskih profesionalnih jedriličara. Redatelj je Mark Monroe.

Kapetan Ron (Captain Ron, 1992), komedija

Za neobuzdano blesiranje i zabavu, kapetan Ron je zakon. Obitelj u Chicagu nasljeđuje jahtu i odluči otploviti iz St. Pomme de Terre do Miamija. Bez ikakvog iskustva, u poduhvatu im pomaže kapetan Ron, jednooki neodlučni mornarički veteran. Očekuju ih veliki preokreti i ludosti na Karibima. Njihovi životi više neće biti isti! Redatelj je Thom Eberhardt, a glavnu ulogu glumi Kurt Russell kao kapetan Ron. Film će vas nasmijavati do samog kraja.

Maidentrip (2014), dokumentarni

Natrag na solo avanture na otvorenom moru. Ovaj put je riječ o 14-godišnjoj Lauri Dekker i njenoj izuzetnoj priči u prvom licu. Nakon što je pobijedila u 10-mjesečnoj sudskoj bitci za dozvolu o samostalnoj plovidbi, Laura započinje dvogodišnje putovanje kako bi postala najmlađa osoba koja je samostalno oplovila svijet. Ovo je svjedočanstvo o potencijalu mladosti i hrabrosti ove mlade djevojke. Film je inspiracija i emotivni dokumentarac kojeg je režirao Jillian Schlesinger.

Sve je izgubljeno (All is Lost, 2013.), drama o preživljavanju

Nakon sudara s brodskim kontejnerom na moru, snalažljiv pomorac se nalazi pred smrću. U filmu glumi samo jedan glumac i nema dijaloga, iako ima nekoliko izgovorenih rečenica. Ovaj osebujni uradak s fantastičnim prizorima o čovjekovoj volji za preživljavanjem čini ga legendarnim filmom o jedrenju. Redatelj je J.C Chandor, a glavnu ulogu igra Robert Redford.

Oluja bez oblaka (White squall, 1996), drama

Film je režirao Ridley Scott, a glavnu ulogu igra Jeff Bridges. Istinita priča, koja se odigrala negdje oko 1960. godine, o skupini američkih tinejdžera koji odlaze na putovanje života sa svojim kapetanom kojeg zovu 'Skipper'. On ih uči timskom radu i disciplini na 8-mjesečnom putovanju na brodu Albatrossu. Kad oluja zaprijeti njihovom brodu, dječaci pokušavaju iskoristiti ono što ih je Skipper naučio kako bi preživjeli traumatski događaj. Dirljiv film vrijedan gledanja.

The Dove (1974), avantura-romansa

Najstariji film na popisu, ovaj klasik je možda prvi film o jedrenju oko svijeta. Film govori o stvarnom životu Robin Lee Graham, 16-godišnjeg dječaka koji kreće na put oko svijeta u ljeto 1965. godine, odlučan da bude najmlađa osoba koja oplovila svijet. Na jednom od njegovih zaustavljanja susreće se i zaljubljuje u lijepu Patti Ratteree koja ga odluči slijediti tijekom njegovog dugog putovanja. Dok nastavlja plovidbu, Graham doživljava razne avanture i sazrijeva kao mladić. Ipak, Graham se tijekom svoje plovidbe osjeća usamljeno, pogotovo u uvjetima bez vjetra na otvorenom moru. Od odustajanja ga odgovara Patti (sada njegova nova supruga) i njegov otac. Redatelj je Charles Jarrott, a glavni glumci Joseph Bottoms i Deborah Raffin.

Ovo nipošto nije cijeli popis, već samo lista nekih od poznatijih filmova na temu brodova, mora i plovidbe. Nadamo se da će vas inspirirati za vašu sljedeću morsku avanturu, bez drame!


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:KAVALINI
10%
Capelli 21 2017
08.08.2019 - 22.08.2019
1.500€ 1.350€/ tjedan
per person / tjedan
Mjesto: Pula
KAVALINI
10%
Capelli 21 2017
09.08.2019 - 23.08.2019
1.500€ 1.350€/ tjedan
per person / tjedan
Mjesto: Pula
DJERBA
25%
Harmony 38 2008
10.08.2019 - 17.08.2019
Ležaji: 6+2
1.750€ 1.313€/ tjedan
per person 164€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Šibenik