Nova godina, novi hobi?

Nova godina, novi hobi?
26.01.2017

Zaboravite na odustajanje, iskoristite početak Nove godine i pokrenite se! Što kažete o hobiju zbog kojeg ćete više vremena provoditi vani, kojim ćete vaše tijelo i um održati aktivnim, a pritom se i dobro zabaviti? Jedrenje je hobi koji brzo može postati način života lakše nego što to možete zamisliti. U nastavku ćemo vam dati neke savjete za početak.

Početi od nule

Nikad niste bili na brodu? Preplavljeni ste strahom od pomorskog žargona i potrebnih vještina? Jedrenje je dostupnije nego ikad, a postoji nekoliko načina da biste započeli. Ako ste u dobroj fizičkoj kondiciji i znate plivati ​​imate veliku prednost za početak, ali mnogi mornari počeli su u nezavidnoj formi jedva plutajući na moru!

Jedrenje uključuje i znanje i vještine. Čitanje o osnovama jedrenja donijeti će vam dio znanja. Osnovni nautički pojmovi, dijelovi broda, sigurnosne procedure, osnovne tehnike jedrenja i čvorova mogu se pročitati iz udobnosti vlastitog doma.

Da biste postali mornar, osnovne vještine koje su vam potrebne su: znati u kojem smjeru vjetar puše, usmjeravati čamac i podrezivati jedra. To vam je zapravo potrebno kada morate biti na brodu.

Osjetite more

Ako živite u blizini mora ili jezera, najbolji način za početak je da se učlanite u jedriličarski klub. Ove organizacije često nude dvodnevne ili trodnevne tečajeve jedrenja kako biste naučili osnove o jedrima i vjetru. Najbolje je početi na malom brodu jer ćete naučiti samostalno upravljati brodom, prepoznati koji vjetar puše i prilagoditi jedra u skladu s tim.

Za one iz unutrašnjosti, postoji mogućnost učenja jedrenja dok su na odmoru. Uz malo istraživanja možete pronaći “nauči jedriti” putovanja, gdje možete prevaliti nekoliko morskih milja i naučiti vezati užad na suncu i mirnom moru; pod nadzorom nadležnih instruktora. Prednost ovakvog odmora je da su obitelj i prijatelji s vama i učite zajedno kao – “instant” posada!

Tečaj jedrenja

Nakon što je izgrađen temelj, vrijeme je da krenete dalje i investirate u dobar tečaj jedrenja na većem brodu kako bi usavršili svoje nove vještine. Postoji mnoštvo tečajeva osposobljavanja posade u različitim organizacijama širem svijeta. Mnogi od tih tečajeva mogu se pohađati preko vikenda ili za vrijeme ljetnih praznika. Vještine naučene na tečaju osposobljavanja posade uključuju: čvorove i rukovanje užetom, tehnike vezivanja, sigurnosne procedure, čovjek u moru, terminologija jedrenja i upravljanja brodom.

Nakon toga slijedi Day Skipper certifikat, intenzivniji tečaj koji vas uči kako upravljati jahtom u ne-plimnim vodama po danu. Vještine naučene na Day Skipper tečaju uključuju pripremu brodova, rukovanje brodom prema visokim standardima, podrezivanje jedara, osnove navigacije, sigurnost, planiranje prolaza i meteorologiju.

Charter jedrilica

Nakon što ste položili tečaj, vrijeme je da poduzmete sljedeći korak i iznajmite plovilo. Odaberite jednostavnu destinaciju za jedrenje gdje su vjetrovi predvidljivi i vremenski uvjeti dobri. Ukoliko jedrite prvi put, bilo bi dobro da se pridružite floti jedrilica ili iznajmite jedrilicu sa skipperom kako biste dijelili odgovornost i imali iskusnu ruku pored sebe. Manji brod je lakše manevrirati i idealan je za stjecanje iskustva.

Isplovljavanje

Ovladavanje vještinama zahtijeva vrijeme i vježbu, te je potrebno više godina kako biste postali ekspert. Jedrenje je osnažujući, ugodan sport koji proširuje horizonte. Zašto ne isprobate i vidite da li je život jedriličara za vas?


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:JULIA
40%
Bavaria 40 2002
07.04.2018 - 28.04.2018
Ležaji: 6+2
1.000€ 600€/ tjedan
per person 75€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Trogir
BELLA
19%
07.04.2018 - 05.05.2018
Ležaji: 6+3
850€ 689€/ tjedan
per person 77€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Biograd na moru
NINA
40%
07.04.2018 - 28.04.2018
Ležaji: 6+2
1.100€ 660€/ tjedan
per person 83€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Trogir