Pedeset nijansi plave – Modra spilja na otoku Cresu

Pedeset nijansi plave – Modra spilja na otoku Cresu
02.04.2014

Kada pomislimo da nema plavijeg, Jadran nas uvijek iznenadi još jednim prirodnim biserom. Plave Grote ili Modra spilja na otoku Cresu pravi je raj za male i velike yacht charter izletnike, one koji se pješice spuštaju iz Lubenica ili za one koji navigaju barku od nonića. Prije plavog bljeska prirodne ljepotice, Modre spilje, ovisno o načinu na koji ste došli na taj osebujan dio otoka Cresa, prostrite ručnik, svežite barku ili usidrite jahtu, ufrčite brkove (ako ih imate), zamastite se kakvom zaštitom za sunce, ustegnite kupaće gaće i frknite se u more. Nemojte se iznenaditi ako vidite babu. Ne vašu babu. Nego raka babu – vjernog čuvara creske modre spilje. Osim što je njen vjerni čuvar,  usput čisti more kao veliki!

Prva destinacija otok Cres

Ljetovanje na Jadranu svakako uključuje najveći hrvatski otok Cres. Cres pruža dovoljno urbanog sadržaja ali i pregršt neistraženih prirodnih lokacija koje pružaju najljepši mogući suvenir kojeg možete ponjeti kući – jedinstveni doživljaj. Ukoliko na Cres dolazite brodom, korisno je znati da creska ACI marina, smještena na južnom dijelu creske uvale, ima 450 vezova. Svaki vez ima priključke za struju i vodu. U creskoj marini možete pronaći recepciju, mijenjačnicu, restoran, sanitarni čvor, prodavaonicu namirnica, prodavaonicu nautičke opreme, servisnu radionicu i apartmanski smještaj. U zalazak sunca, kada se zrikavci stišavaju, bacite pogled na kršovito brdo i krenite brojati ovčice. Tako Cres govori laku noć.

Plovidba duž creske obale

Isplovite li iz creske marine na jug, pažnju će vam oteti ljepote plavih nijansi mora, zelene obale i bijelih jedrilica. More, sunce, rtovi, uvale, a uz malo sreće ples delfina i let bjeloglavih supova.  Jedra usmjerite prema rtu Pernat, i za otprilike dvanaest milja doći ćete na najplaviju cresku destinaciju. Možete ploviti relativno blizu obale, jer je more duboko. Putem idete pored Valuna, prekrasnog manjeg mjesta kojeg karakteriziraju gusto pošumljena brda. Nakon Valuna nalaze se Rt Zaglav i Rt Miračine koji oblikuju tri uvale. Nakon spleta rtova pogled će vam zadržati Lubenice, smještene 378 metara nad morem. Legenda kaže da su veličanstvene Lubenice ime dobile po djevojci Ljubici koju je otac zbog ljubavnog odabira istjerao iz Osora, te se naselila na brdo koje je po njoj dobilo ime.  Sliku dodatno može pojačati bjeloglavi sup i počastiti vas svojim besprijekornim letom. Ako vam još uvijek nije zastao dah, sve ste bliže uvali Žanja gdje se nalazi jedinstveni prirodni fenomen – Modra spilja.
Pedeset nijansi plave
Nakon što ste uplovili u uvalu Žanja, usidrite brod na 10-12 metara dubine po sredini uvale. Uz glavno sidro preporučljivo je koristiti i pomoćno sidro. Kada je plovilo usidreno, ufrčite brkove (ako ih imate), zamastite se kakvom zaštitom za sunce, ustegnite kupaće gaće i frknite se u more. Modra spilja ima dva ulaza. U prvi ulaz se može uplivati čak i za vrijeme veće plime, a za vrijeme oseke može se ući sa gumenjakom uz lagano spuštanje glave.  Drugi, potpuno potopljeni ulaz, potrebno je preroniti, iako je to puno lakše učiniti izunutra na van.  Drugi ulaz dugačak je 5 metara i nalazi se na dubini od 2 metra. Upravo zbog tog ulaza i svjetlosti koja dopire kroz njega nastaju sve nijanse plave. Što duže boravite u spilji, vid se prilagođava tami te zbog toga vidite sve jasnije i sve plavije. U unutrašnjosti spilje se nalazi mali žal sa savršeno oblim kamenčićima na koji možete izaći iz mora.U mjesecu kolovozu, oko 17h, Sunce je u najpovoljnijem kutu, što rezultira većim doživljajem svjetlosnih efekata. Nema tog suvenira koji se može mjeriti sa doživljajem svih nijansi Modre spilje.

A tko je ta baba?

Granceola, grancigula, granzo, bogdan  ili jednostavno baba je člankonožac koji spada u skupinu rakovica. Crven kao rak! U ovom slučaju crvena kao baba! Zašto? Zato jer joj tijelo ima crvenkastu boju, a noge su joj točkasto crvene. Oklop joj je bodljikav i dlakav, ima četiri para nogu i klliješta. Nije neka profinjena ljepotica, no njezin izgled izaziva strahopoštovanje jer svojim oklopom odaje dojam ratnice spremne na sve. Zato je dobra čuvarica creske Modre spilje. Usput rečeno, rakovica je zaštićena Naredbom o zaštiti riba i drugih morskih stvorenja. Ako se odlučite zaroniti u modru spilju na drugi ulaz, mahnite raku babi. Čuli smo da karte još uvijek ne naplaćuje. Sve nijanse plave su potpuno besplatne!

Ukoliko vjerujete u simboliku boja, plava ili modra boja je boja mora i neba a simbolizira povjerenje, mudrost, istinu i raj. Modra spilja na otoku Cresu zasigurno je raj, i ovo ljeto neka vas grije žuto Sunce dok se kupate u nijansama plave.
 


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Oceanis 35.1 Trogir Hrvatska
30%
Oceanis 35.1 2019
17.12.2022 - 24.12.2022
Ležaji: 6+1
1.250€ 875€/ tjedan
per person 125€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Trogir
jedrilica Dufour 520 GL TENERIFE Španjolska
53%
Dufour 520 GL 2020
17.12.2022 - 24.12.2022
Ležaji: 10+2
4.495€ 2.100€/ tjedan
per person 175€/ tjedan
Kabine: 5 / WC: 3
Mjesto: TENERIFE
jedrilica Sun Odyssey 44i Whitsunday Region of Queensland Australija
25%
Sun Odyssey 44i 2009
17.12.2022 - 24.12.2022
Ležaji: 8+2
4.200€ 3.150€/ tjedan
per person 315€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Whitsunday Region of Queensland