Prirodni raj za ljubitelje ptica

Prirodni raj za ljubitelje ptica
07.07.2020

Hrvatska ne samo da obuhvaća blistavo Jadransko more  sa svojih 1000 poznatih otoka za koje znam da vi  mornari volite, nego  postoje i neka posebna mjesta, nedaleko od mora koja je zaista vrijedno istražiti. Pratite me do Vranskog jezera, a kad jednom iskusite njegovu ljepotu, zapitat ćete se zašto niste čuli za njega prije.

Vransko jezero najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj koje je, uz to što nudi veličanstveno lijepe krajolike za napajati oči, i jedinstveno područje bioraznolikosti. Vjeruje se da ime jezera potiče od „Laurana“ kako se nekad zvalo poplavljeno područje Vranskog polja pa su ga domaći vremenom skratili u Vrana. Dio jezera čini jednu od posljednjih močvara s trskom na istočnoj strani  Jadrana u Hrvatskoj i raj je za ljubitelje ptica. Godine 1983. godine priznato  je kao posebni ornitološki rezervat, a 2013. proglašeno je Ramsarskim područjem, tj. međunarodno priznatim močvarnim područjem.

Vransko jezero

Uz svoje svojim prirodne znamenitosti, Park prirode Vransko jezero također se može podičiti izuzetno bogatom i drevnom poviješću s nekim nalazima koji datiraju još od 2000 godina prije Krista. U tijeku su istraživanja različitih elemenata od ekoloških do arheoloških koji ovo mjesto čine tako izuzetnim. Tijekom jesenskih migracija ptica Ornitološki rezervat ugošćuje prstenovački kamp koji okuplja veliki broj ornitologa, ljubitelja ptica i volontera.

Park prirode Vransko jezero smješten je u krškoj dolini na potezu između obalnih gradova Pakoštane i Pirovac u regiji Dalmacija. (Napomena: Nemojte to brkati sa manjim slatkovodnim jezerom zvanim Vrana na otoku Cresu). Park se prostire na površini od 57 km2, od kojih samo jezero ispunjava 30,02 km2. Dno jezera je ispod razine mora, a površina iznad i to se zove kriptodepresija.

Pakoštane je najbliže mjesto jezeru i sjajno je za privez vaše jahte. Mještani ga u šali nazivaju gradićem uz marinu! Mala luka je centralno smještena uz samu šetnicu duž središta mjesta. Na jednoj je strani dugačkog lukobrana pristanište,a  s druge strane ugodne plaže koje rese borovi i ostale četinjače. Luka je od vjetrova zaklonjena kornatskim otocima, a Sveti Juština, Školj i Babuljaš su tri najbliža otočića. Oni stvaraju zadivljujuću pozadinu okruženju ovog šarmantnog gradića.

Luka ima opskrbu vodom i električnom energijom, ali najbliža benzinska stanica za brodice je kod Biograda na moru - nekih 4 km u smjeru sjeverozapada. Posjeduje i dizalicu za podizanje čamaca i suho pristanište za servis brodica i zimsko spremište.

Vransko jezero

Jezero je od mora odvojeno samo uskim krškim grebenom širine između 0,8 i 2,5 km. Ako želite posjetiti Ornitološki rezervat, jednostavno se možete prošetati do Vranskog jezera. Samo je 2 km od luke do ulaza u Crkvine i tek 200 m do rezervata.

Međutim, željela bih vam pokazati potpuno iskustvo cijelog Parka prirode Vransko jezero s mnogo drugoga divnoga što nudi. Za to će vam trebati unajmiti automobil u Pakoštanama i sami se voziti, uživajući u putovanju. Krenimo što prije. Nosite dobre cipele za hodanje, pobrinite se da imate dovoljno vode (kasnije su na raspolaganju trgovine) i naravno šešir i kremu za sunčanje. Dodatni bonus bio bi dvogled, pa ponesite i njega. Uživajmo u ovom impresivnom jezeru, u njegovim nijansama zelenkastoplave boje, koje teče  paralelno uz kobaltno plavo Jadransko more.

Neposredno prije glavnog ulaza, Crkvine, naći ćete ostatke crkve svete Marije sa 75 grobova vitezova templara. Zatim uđite kroz ulaz gdje plaćate naknadu od 20 Kn po osobi  (3 Eura), 10 Kn (1,5 Eura) po djetetu od 7 do 18 godina, a djeca do 7 godina besplatno ulaze. Postoji i obiteljska ulaznica od 50 Kn (7 eura) , a student i umirovljenici plaćaju 15kn (2 EUR) uz studentsku ili osobnu iskaznicu kao dokaz. Ako nemate, u info centru možete unajmiti i dvogled. U blizini obale jezera nalazi se dobro organiziran privatni kamp ... ali idemo dalje.

Vransko jezero, port

Crkvine je jedno od tri info centra oko jezera, s oko 15 km udaljenosti između svakog od njih. Većina je cesta asfaltirana, ali na nekim dijelovima su zemljani putevi koji su nedavno nadograđeni. U svakom centru možete parkirati automobil i prošetati se kako biste se u potpunosti uronili u spokoj i ljepotu Vranskog jezera. Za sportske tipove, park ima planinarske staze i pet biciklističkih staza ukupne udaljenosti od preko 50 km.

Najzanimljivije bi, bez sumnje, bilo provesti neko vrijeme u ornitološkom rezervatu pa hajde da prvo krenemo tamo. Postoji 600 m dugačka poučna staza uz koju ćete vidjeti natpisne table koje su zanimljivo informativne. Koračajte tiho dok hodate drvenom pločnikom tako da ne plašite ptice.

Različite boje, oblici i veličine mnoštva ptica koje ovdje imaju svoje domove su zadivljujuće! Kaže se da se na ovom području zimuje preko 100,000 vodenih ptica. Ukupno je identificirano preko 260 vrsta od kojih se 120 vrsta gnijezdi se tijekom proljeća i ljeta. Neke ptice borave u parku cijele godine, a ostatak njih posjećuje park sezonski, koristeći ga kao odmorište prije dugih letova prema jugu neposredno prije zime ili na proljeće kada se vraćaju na sjever.

Dobra ideja bila bi uputiti se do jednog od tornjeva za skrivanje i promatranje ptica u kojem možemo provesti neko vrijeme i ... Tiho! Uvijek sve tako tiho ... Promatrajte užurbanost ptica koje se bave svojim svakodnevnim poslovima - gradeći gnijezda u trski, hraneći svoje mlade, plutajući po močvarnim jezercima i leteći unutar i izvan svog vodenog područja. Mirisi cvjetova u proljeće privlače veličanstvenu količinu leptira, vretenaca i mnogih insekata. Prava gozba za ptice.

Vransko jezero, ptice

Možda ćete vidjeti veliku bijelu čaplju s njenim dugim žutim kljunom ili sivu čaplju kako ponire dolje da uhvati ribu. Za čaplju dangubu ovo jezero predstavlja jedino stabilno gnijezdilište na cijeloj Jadranskoj obali.

Jednostavno upijte arome trske, rogoza i šaša pa utonite u spokoj, ometan samo neprekidnom glazbom bezbrojnih ptica koje cvrkuću i dozivaju te kreketom žaba - simfonija  za osjetila!

Među zelenim močvarnim biljkama i dugom visokom trskom vjerovatno je da ćete vidjeti i male smeđe ribare, male vrance/kormorane čija se jedina stabilna gnijezdeća populacija u Hrvatskoj nalazi na Vranskom jezeru. Ovaj rezervat zaštitio je četiri vrste ptica koje su ugrožene u Europi i još sedam koje se nalaze na popisu ugroženih za Hrvatsku. Ovaj vodeni raj pruža i sigurno utočište za ogromnu raznolikost drugih stvorenja.

Po povratku u automobil, vozimo se oko Vrane. Ovaj malo, povijesno i drevno mjesto sadrži ostatke srednjovjekovne tvrđave Gradina koja je uništena u 17. stoljeću, a i ostatke gotske crkve Svete Katarine. Dopustite da vas povedu u vrijeme kada je Vrana formirala sjeverozapadni kut Osmanskog carstva. To je kulturno nasljeđe bogato pričama o bitkama, raznim vladarima i stanovnicima od benediktinaca, templara, vitezova Ivanovaca, pa sve do Mlečana i na kraju Turaka.

Lokalni stanovnik Yusuf Mašković, postao je zapovjednik i savjetnik turske flote, a 1644. počeo je graditi han kao hostel za putnike i ljetnikovac za sebe gdje bi se na kraju mogao povući u mirovinu. Prije nego što je han dovršen, on je pogubljen po naredbi sultana zbog milostivosti prema mletačkim zarobljenicima. Nedavno su  bespovratna sredstva EU omogućila dovršetak ove plemenite zgrade, najveće zgrade turske arhitekture u Hrvatskoj. Sada nudi smještaj sa suvenirnicom, restoranom, muzejem i wellness centrom. Han je svakog ljeta priređuje događaj "Dani vitezova vranskih ".

Vransko jezero, ptice

Špilja “Pećina”, udaljena kratkom šetnjom, je legendarna kao rimsko "svetište nimfa". Ima izvor slatke vode kojim se koristio akvadukt opskrbljivajući Zadar i sva okolna područja. Izvor ljeti presuši dok oživi tijekom prvih jesenjih kiša.

Slijedeće na redu je atrakcija cijelog područja - vrh brda, Kamenjak. Prošećite čudesnim vidikovcem, zavirite u tradicionalno izgrađeni kameni info centrar i malenu kapelu Svih svetih smještenom uz njega. Informativne table opisat će vam ponešto pozadine ovog lokaliteta starijeg od 2000 godina.

Pogled od tamo je nevjerojatan, ali još bolje, idemo prošetati stjenovitim puteljkom do sjevernog vidikovca i pred vašim očima će eksplodirati spektakularna panorama. Ne samo da ćete vidjeti ptičju perspektivu čitavog jezerskog prostranstva ispod, već i obalu s gradovima Murter, Tisno, Drage, Pirovac i Pakoštane raštrkane duž nje te duboko plavo more zadarskog arhipelaga posutog Kornatskim otocima… i šire… u beskonačnost. Jednostavno uzvišeno !!

Zatim kratka šetnja za pregled južnog vidikovca – te opet akvamarinske boje mirnog jezera i duboko plavo more iza zemljouza koji ih razdvaja. Pažljivo gledajte da vidite neku  od ptica grabljivica dok klizi zračnim strujama iznad vas.  Oba vidikovca imaju panoramske teleskope ako vam treba bolji pogled. Možda biste, osim obilja ptičjih stvorenja, u plodnom mediteranskom žbunju i grmlju ispod sebe mogli kornjaču  čančaru ili guštera zelembaća. Ovo područje pruža utočište mnogim gmazovima - zmijama i gušterima, te brojnim vrstama sisavaca.

Pratite me natrag do info centra gdje možete kupiti suvenire, lokalne proizvode i pića. Ali još važnije, kako bi bilo da malo uživate u lokalnoj hrani na degustaciji vina uz sir, maslinovo ulje i pršut u Konobi Kamenjak? Možete čak i kušati njihovu domaću rakiju. Opustite se kako biste odahnuli gledajući slikovit prizor koji vas ostavlja bez daha!

Vransko jezero, Croatia

Na planinarskoj stazi s  Kamenjaka nalaze se ostaci drevne utvrde Osridak izgrađene u 4. stoljeću. To bi zahtijevalo  oko sat vremena pješačenja pa ćemo je preskočiti i krenuti do posljednjeg stajališta - 20-ak minuta vožnje uz polja i šumark hrasta crnike do info centra Prosika.

Ovdje je prostor za sjedenje obložen nizom velikih info ploča. Toaleti su smješteni u izvornoj ribarskoj kućici iz 18. stoljeća. Kamene klupe i stolovi, pored starog bunara, zaklonjene su sjenovitim stablima i gledaju na šarmantnu lučicu na jezeru. Ako biste se željeli ohladiti i okupati u jezeru, ovo bi bilo dobro mjesto za to. Pored info centra nalazi se kanal Prosika koji je i razlog što je ovo područje postalo čudo prirode te kako je nastalo.

U 18. stoljeću cijelo je ovo područje bilo velika močvara, a Francesco Borelli, lokalni zemljoposjednik, konstruirao je kanal da bi povezao more i jezero u nadi da će isušiti dio močvarnog područja na gornjem kraju jezera te suzbiti malariju. Bilo je je mnogo otpora ovom projektu, ali se u konačnici ostvario. Kad se otvorio kanal vodostaj jezera opao je za tri metra. To je omogućilo pretvaranje sjeverozapadnog područja izvan ornitološkog rezervata iz onog što se nekada zvalo Vransko Blato u bujna poljoprivredna zemljišta. Na nesreću, isto je i negativno utjecalo na ukupnu biološku raznolikost jezera, a u sušnim godinama more intenzivno ulazi i dodatno zasljanjuje jezero što može imati katastrofalne posljedice za slatkovodne organizme.

Na Prosiki postoji i prirodna pojava koja se javlja kada puše jugozapadni vjetar. Morska voda se ovdje slijeva iz podzemlja u jezero što ga čini savršenim za migraciju jegulja iz mora u jezero kroz podzemne pukotine.

S Prosike se jezero pred vama prostire u daljinu i ako ga pogledate preko njega udesno možete vidjeti Babin Škoj koji je u stvari mali poluotok dok se vodostaj ne povisi, a onda opet postane otok , Visoke kamene gomile nose svjedočanstva o onima koji su naselili to područje u davna vremena. Ti su humci građeni nad grobovima u kojima su pronađeni ostaci pokopanih i njihove stvari. Kamene zidine, vidljive oko otoka, izgrađene su od strane Ilira i Rimljana. Mletačka stražarnica, iz koje su njihovi neprijatelji bombardirani topovskom vatrom, sagrađena je početkom 16. stoljeća - doba velikih nemira, kada su se crtale granice između teritorija Turaka i Mlečana.

Iako je ribolov moguć u svim dijelovima jezera osim ornitološkog rezervata, Prosika i Golubinka čine najpopularniji ribolovni kutak jezera s obiljem ribe dostupne gotovo tijekom cijele godine. Veliki ulovi od 200 kg uobičajeni su I uglavnom su to som te šaran. A ako gledate dovoljno dugo, možda ćete čak nazreti i legendarnog veličanstvenog zmaja Vranskog jezera koji spava u njegovim dubinama!

Zatim slijedi kratka vožnja do našeg posljednjeg stajališta - vidikovac Čelinka. Na vrhu je prkosna kamena koliba  i dar u obliku pogleda od 360 stupnjeva - polja, vinogradi i maslinici te spokojno jezero s jedne strane, a s druge strane pogled na mjesto Drage i more. Zatim natrag u Pakoštane i civilizaciju.

Prije nego odem, da vam kažem o još dvije sjajne mogućnosti prenoćišta za nautičare. Jedna je Pirovac -stari gradić u dobro zaštićenom dugačkom zaljevu na južnom kraju Vranskog jezera. Njegova novoizgrađena marina otvorena 2017. s prostorom za 200 plovila i svim potrebnim sadržajima nautičarima, uključuje uslugu servisa brodica te brodsku dizalicu kao i restoran u sklopu marine. Marina je zajedno s obnovljenom plažom u neposrednoj blizini pružila Pirovcu sjajno osvježenje u izgledu koji spaja antiku i modernost.

Druga opcija  za one koji vole više aktivnosti i života, probajte Biograd na moru, živopisni grad 10 NM južno od Zadra. Nalazi se u srcu Jadrana i nekada je bio glavni grad hrvatskih kraljeva. Jedna od dvije njegove marine, dobro organizirana Marina Kornati navedena je kao jedna od tri najbolje marine u Hrvatskoj s kapacitetom od 854 vezova za čamce do 23 metra. Popularno je odredište jedrilica i godišnje ugosti više od 50 regata i sajmova, uključujući Biograd Boat Show koji je najveći srednjoeuropski nautički sajam. Ovdje možete i rezervirati organizirani obilazak Vranskog jezera uz stručno vodstvo  ako želite.

Koji god od ovih lučkih gradića odaberete, iz njih možete isploviti u istraživanje 89 otoka i grebena nautičkog raja, Nacionalnog parka Kornati.

Kao što znalac divljine i prirode, sir David Attenborough  koji je neki dan napunio 94 godine, kaže: „Čini mi se da je prirodni svijet najveći izvor uzbuđenja; najveći izvor vizualne ljepote; najveći izvor intelektualnog interesa. To je najveći izvor toliko toga u životu koji život čini vrijednim življenja. "

To, mogu reći, točno vrijedi i za ono što smo ovdje istražili, jedno od čuda prirode - Vransko jezero.

Fotografije: Javna ustanova Park prirode Vransko jezero
Autor: Diana Karmela

Powered by

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero
Kralja Petra Svačića 2, 23210 Biograd na Moru
tel: +385 23 383 181
e-mail: info@pp-vransko-jezero.hr


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:ZAGLAV
31%
Elan 38 1993
03.04.2021 - 10.04.2021
Ležaji: 6+1
470€ 326€/ tjedan
per person 47€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Vodice
KADULJA
31%
Elan 333 2002
03.04.2021 - 10.04.2021
Ležaji: 4+2
440€ 302€/ tjedan
per person 50€/ tjedan
Kabine: 2 / WC: 1
Mjesto: Vodice
ESPRESSO I
31%
03.04.2021 - 10.04.2021
Ležaji: 4+2
450€ 310€/ tjedan
per person 52€/ tjedan
Kabine: 2 / WC: 1
Mjesto: Vodice