Savjeti za sidrenje za novopečene mornare

Savjeti za sidrenje za novopečene mornare
21.08.2017

Svatko tko je ikada iznajmio brod zna da isplovljavanjem iz marine u potrazi za skrivenim uvalama, sidrenje predstavlja teret koji okupira vaš um. Nezgode prilikom izvlačenja sidra i sidrenja nisu za ljude slabog srca, ali jedna od najvećih prednosti plovidbe je biti daleko od buke i vreve u prometnoj luci.

Uz ove savjete možete izgraditi samopouzdanje i sidriti se poput starog morskog vuka sve do kraja charter tjedna.

Sidrenje

Niz faktora igra ulogu u osiguravanju vašeg plovila na dno luke: veličina sidrišta, vjetar, struje, topografija dna i dubina, te dostupna oprema. Postoji velika razlika između sidrenja u 5 metara vode na vidljivom pjeskovitom dnu i sidrenje na pramcu i krmi na dubokom sidrištu sa mutnom vodom. U većini slučajeva na uvodnom charter ‘brifingu’ dobiti ćete informacije o dobrim sidrištima, i biti ćete upozoreni o mjestima koje treba izbjegavati. Lokalno znanje i savjete uvijek treba poštovati.

Prije svega upoznajte se s vrstom sidra i ‘zajašite’ svoju jedrilicu. Uvijek provjerite vitlo, pazeći da je u dobrom stanju i da znate kako upravljati njime. Na lancu bi trebali biti  markeri za dubinu koji će vam pomoći pratiti koliko lanca pustiti van. Većina charter brodova ima lanac dužine obično oko 50 metara. Za svoj prvi pokušaj sidrenja i stjecanja vještina upravljanja plovilom, dobro je da ste negdje na otvorenom moru gdje se možete poigrati. Napravite nekoliko vježbi sa svojom posadom i nastavite plovidbu.

Osnovna pravila

Osnovno pravilo je da minimalni omjer lanca na sidru i dubine treba biti 4: 1. Iako je ovo općenito pravilo, treba uzeti u obzir dužinu lanca na dnu koji ovisi o okruženju na kojem ste usidreni. Prilikom svakog sidrenja, čim ugasite motore, netko bi trebao zaroniti s maskom i provjeriti da li je sidro osigurano.

Ako se jako ljuljate, vjerojatno ste pustili više lanca; dok na čvrstom sidrištu, s opasnošću od njihanja i lupanja o druge brodove, ne možete pustiti lanac do kraja. Uvijek mislite na vjetar, imajte na oku dužinu lanca na dnu popuštajući ili stežući lanac. Ako vjetar zaista pomakne sidro sa sidrišta, najpametnije bi bilo da krenete dalje.

Vodič korak po korak

Jednom kada ste pronašli idealno mjesto slijedite ove korake:

1. Zaustavite se na mjesto i bacite sidro. Budite oprezni da ne ispadne previše lanca pravo na vrh sidra;

2. Neka se brod postupno vraća pomičući lanac bez pomicanja sidra;

3. Osigurajte lanac za sidro na palubi;

4. Pričekajte nekoliko minuta dok se sidro ukopa;

5. Neka motor polako krmi (unatrag) dok se lanac izravnava;

6. Gledajte lanac pažljivo, ako primijetite bilo kakve skokove lanca to znači da se sidro povlači;

7. Ako sve izgleda dobro povećajte okretaje motora i ponovno provjerite za povlačenje;

8. Ako sidro vuče, povucite ga prema gore i počnite iznova; Ako ne, onda osigurajte lanac i opustite se!

Etiketa sidrenja

Brodovi koji su već usidreni imaju pravo na svoj prostor, uključujući i njihovo očekivano područje njihanja i nemojte očekivati da se presele ako ste preblizu kasnije. Neki brodovi su opremljeni alarmom za sidro na GPS-u koji se može postaviti kako biste bili bezbrižni. Osim toga, ne zaboravite uključiti svjetla za sidrenje, ako niste u posebno označenom području za sidrenje.

Vaganje sidra

Vrijeme za odlazak trebalo bi biti jednostavan postupak. Dok zagrijavate motor, provjerite jesu li lanac i vitlo spremni. Treba smanjiti pritisak polako manevrirajući naprijed dok dižete sidro. Koristite signalizaciju rukama za komunikaciju s osobom na čelu. Obavezno provjerite ako ste ispravno osigurali svoje sidro prije nego što povećate brzinu.

Ako vaše sidro zaglavi na dnu, skratite malo duljinu lanca i pozicionirajte svoj luk neposredno iznad sidra. Polako krenite naprijed i pokušajte ga podići. Ako ne uspijete osloboditi sidro, pustite malo lanac i kružite oko sidra održavajući lanac čvrstim. Često malo drugačiji kut istjera zaglavljeno sidro. Ako je još uvijek zaglavljeno, pokušajte pozicionirati brod u suprotnom smjeru u kojem ste bili usidreni. Snaga povlačenja u suprotnom smjeru trebala bi biti dovoljna da ga pomakne.

Vezovi

Vezovi su često smješteni u luci gdje se teško usidriti (a obično pružaju bezbrižno spavanje noću), ali oni dolaze u mnogo varijanti i namješteni su u skladu s tim. Možda ćete morati pokupiti plovak s brodske kuke. Tri dobra savjeta za privez su uvjeriti se da je to javni vez, da ne plaćate nikakve naknade za vezivanje, i u slučaju lošeg vremena imate višestruke prednosti.

Kao i kod svih stvari, vježba čini majstora tako da iskoristi svaku priliku i iznajmi plovilo za usavršavanje svojih vještina sidrenja.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:LUCE
10%
04.08.2018 - 11.08.2018
Ležaji: 6+2
1.700€ 1.530€/ tjedan
per person 191€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: MURTER
DIAZ
15%
Elan 36 2003
04.08.2018 - 18.08.2018
Ležaji: 6+2
1.910€ 1.624€/ tjedan
per person 203€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Sukošan
RUFUS
30%
Elan 45 2003
04.08.2018 - 11.08.2018
Ležaji: 8+2
2.940€ 2.058€/ tjedan
per person 206€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Sukošan