Srebrno jedrenje - Mislite da ste prestari za jedrenje?

Srebrno jedrenje - Mislite da ste prestari za jedrenje?
30.08.2018

Razmislite još jednom. Mnogi u svojim zlatnim godinama nastavljaju jedriti ili im jedrenje postaje novi hobi, a najstariji nautičari dobrano su zašli u svoje 60-te, 70-te, a neki čak i u svoje 80-te i 90-te godine. Ponekad u životu moramo pričekati kako bismo ostvarili neke snove, kada nestane kaos obitelji i karijere, a vrijeme je još jednom na našoj strani.

Jedrenje vas dovodi u formu - mentalno i fizički. Ako ste u pristojnoj formi, onda dob nije važan čimbenik koliko je to zdravlje. Na vama je da odlučite jesu li  rizici prihvatljivi. Uvijek možete dobiti pomoć u obliku posade ili moderne opreme. Evo nekoliko stvari koje valja razmotriti.

Jedrenje kao hobi

Hobiji su sastavni dio života bez obzira na vašu dob. Oni imaju još veće značenje tijekom vašeg umirovljenja. Hobiji su ugodni i nude niz mentalnih i tjelesnih, zdravstvenih prednosti. Jedrenje obično ne spada u standardni popis hobija, ali možda bi trebalo tamo biti. Iako je to vrijeme kada se naše sposobnosti mijenjaju, a naša snaga i izdržljivost možda nisu više kao prije, jednostavno jedrenje u toplim krajevima može biti izvrstan hobi!

Ako ste početnik bez ikakvog iskustva u jedrenju, najbolji način učenja i stjecanja iskustva predstavlja najam broda s posadom u nekoj od destinacija gdje uvjeti jedrenja nisu zahtjevni, poput Grčke ili Hrvatske. Otiđite na krstarenje unajmljenim brodom gdje ćete dobiti iskustvo, a sve uz sigurnost iskusnog skipera. To će vam pomoći da dobijete ideju o tome što ćete fizički trebati raditi na jedrilici. Skiper i posada će se pobrinuti za sav posao, dok vi stječete prva iskustva i provjeravate je li jedrenje pravi izbor za vas. Doživljaj jedrenja na Mediteranu definitivno predstavlja pravi izbor za otkrivanje mornara u vama.

Sve ovisi o brodu

Mnogo toga ovisi o brodu kojim ćete ploviti i njegovoj opremi. Pomoć kod podizanja i učvršćivanja jedara i električni winch puno pomažu i smanjuju potrebu fizičkog rada na jedrilici. Ipak, morati ćete malo zamijeniti snagu mozga sa snagom tijela. Ako razmišljate o iznajmljivanju broda, od vaše charter tvrtke možete zatražiti da pronađe brod koji posjeduje ovu opremu.

Za upravljenje jedrilicom potrebna je veća fizička snaga nego za upravljanje gliserom. Ako se jedrenje čini previše naporno, kao alternativu možete pogledati motorne brodove za najam.

Je li tijelo spremno za jedrenje?

Ako ste donekle u formi, bez ozbiljnih zdravstvenih problema, možete ići jedriti. Ipak, postoji nekoliko stvari na kojima ne možete varati, kao što je sposobnost održavanja ravnoteže, što je iznimno važno na brodu. Ako imate fizička ograničenja ili medicinski problem, trebali biste posjetiti svog liječnika i objasniti što želite učiniti.

Također, pripremite se i savjetujte s fizikalnim terapeutom koji vam može dati određeni set vježbi kako biste povećali fleksibilnost, izdržljivost i snagu. Bilo bi dobro da vježbate prije i tijekom putovanja kako bi se spriječile ozljede i poboljšala ravnoteža i ton mišića. Kako starimo, prije fizičke aktivnosti mišiće moramo više protezati.

Većina starijih nautičara tvrdi da ih jedrenje održava mladima i u formi. Osim toga, mentalna stimulacija kod planiranja putovanja i navigacije je bolja od sudoku za održavanje bistrine i oštrine mozga. Svježi zrak, tjelesna aktivnost, veze s drugim nautičarima i nova prijateljstva su neki od ključeva zadovoljstva u mirovini.

Općenito, jedriličarska zajednica ima tendenciju da ne mari za godine, a ako ste iskusni nautičar možete biti dobar izvor savjeta za mlađu generaciju. Nijedna količina gadgeta ne može nadoknaditi iskustvo jedrenja u svim vremenskim uvjetima. Svatko u jedriličarskoj zajednici suočava se s sličnim pitanjima - vremenom, kvarovima, opskrbom električnom energijom i novim horizontima. To je zajednica u kojoj mladi uče od starijih i stariji uče od mladih, a članovi su spremni pomoći jedni drugima.

Starija ekipa na moru

Harry Heckel bio je legenda u jedriličarskoj zajednici. Nautičar cijelog svog života, završio je svoj drugi samostalni put oko svijeta u dobi od 89 godina! On drži rekord za najstariju osobu koja je samostalno oplovila svijet - a to je učinio dvaput. Nakon ovog nevjerojatnog podviga, povukao se iz samostalnog jedrenja, ali je na svom vjernom brodu Idle Queen nastavio plovidbu sa svojom obitelji. Njegovi objavljeni memoari pod nazivom Put oko svijeta u 80 godina - najstariji čovjek koji je sam oplovio svijet - dva puta!” su inspirativno štivo. Umro je samo 10 dana prije svog 98. rođendana.

Baka Tilly nije kročila nogom na brod prije svog 90. rođendana. Njezin sin Humberto bio je strastveni nautičar i plovio je po Južnom Pacifiku prije dolaska na proslavu njezinog rođendana u Europi. Tamo i onda, odlučila je prodati svoju kuću kako bi mogli kupiti veći brod i zaploviti u nove avanture. Na svom novom katamaranu St. Francis 44, s nekim prilagodbama napravljenim za Tilly, plovili su od Kariba, preko Panamskog kanala i Tihog oceana. Svoj 91. rođendan baka Tilly je proslavila na moru između Beveridge Reef-a i Tonga, a njezina avantura se nastavlja.

Ovakve životne priče jednako inspiriraju mlade i stare. Kao što je Mark Twain rekao: "Dvadeset godina od sada, više ćete biti razočarani onim što niste učinili nego onim što ste učinili. Zato raširite jedra i otplovite daleko od sigurne luke. Uhvatite vjetar. Istražite. Sanjajte. Otkrivajte.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:SAHARA
40%
11.05.2019 - 18.05.2019
Ležaji: 6+2
1.000€ 600€/ tjedan
per person 75€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: ŠOLTA
SAHARA
40%
11.05.2019 - 18.05.2019
Ležaji: 6+2
1.000€ 600€/ tjedan
per person 75€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: ŠOLTA
SUSAK
35%
11.05.2019 - 18.05.2019
Ležaji: 8+2
1.190€ 774€/ tjedan
per person 77€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: Sukošan