Što iznajmiti ovo ljeto - Monohull ili katamaran?

Što iznajmiti ovo ljeto - Monohull ili katamaran?
19.05.2017

Velika rasprava koji je bolji – sa jednim ili dva trupa – jedna je od onih u kojoj mnogi mornari uživaju dok na palubi pijuckaju nešto hladno. Iako za oba postoje i prednosti i nedostaci, obično se sve svodi na osobni ukus, namjenu plovila i odabranu destinaciju za jedrenje. Ako planirate iznajmiti jedrilicu ovog ljeta, jedina je slabost u smislu prostora, performansi, mogućnosti manevriranja i cijene.

Prvo je estetika. Monohullovi su ljepši i elegantniji od katamarana, to je samo činjenica. Dakle, ako je to odlučujući faktor za vas, izaberite monohull.

Prostor i raspored

Jedna od prvih stvari o kojima će razgovarati ljubitelji katamarana je dodatni prostor koji omogućuju katamarani. Obično postoji više unutarnjih prostora, s tipičnim charterom s četiri kabine i velikim zajedničkim prostorom. Raspored katamarana omogućava veću privatnost i ako imate djecu na brodu, postoji veća odvojenost od glavnog stambenog prostora i kabina, što olakšava mlađoj djeci učestaliji odlazak u krevet.  Vanjski prostor dovoljan je za veliko okupljanje zbog čega je katamaran najčešći izbor za obiteljska putovanja. Katamaran može biti i odabir ronilaca jer pruža više mjesta za skladištenje i lakše ulaženje i izlaženje iz mora.

Još jedna posebna prednost višekrakog broda je da većina stambenog prostora nadmašuje vodenu površinu, što omogućava bolje prozračivanje te održavanje prostora hladnijim i ugodnijim za dnevnog svjetla. Izgleda da je u pogledu življenja i udobnosti katamaran pravi izbor.

Monohull jedrenjaci, u smislu prostora, obično su manji upravo zbog oblika broda i upotrebljivog prostora koliko to dizajn dopušta. Dnevni prostori, osim palube, nalaze se ispod vodene površine te nakon nekog vremena na brodu, može vas zahvatiti morska bolest. Većina nautičara je na to priviknuta pa im ne smeta. Za ne-mornare, ili one koji pate od klaustrofobije, može biti vrlo neugodno.

Ventilacija na monohullu može biti neadekvatna u vrućim destinacijama ako nemate klima uređaj. Pojačivači vjetra mogu pomoći, ali vam je potreban povjetarac!

Upravljivost i izvedba

Zbog svoje veličine katamarani su obično stabilniji. Njihova stabilnost je možda najveća prednost u odnosu na monohull, posebno za djecu, umirovljenike i kuhare! Katamarani se ne ljuljaju kao monohulli zbog čega im je lakše ploviti, teže tonu i brže ubrzavaju uz vjetar. Također, teško je dobiti morsku bolest na katamaranu.

Ova stabilnost je posebna korist sve dok uvjeti jedrenja ne postanu grublji. Katamaran će izgubiti stabilnost kada se počne naginjati prilikom naglog okretanja i ne vozi dobro u lošim uvjetima. Zbog širokog mosta, može doći do grubog i neugodnog jahanja s udaranjem u teškim morima i vjetrovima. Ako ćete krenuti prema lakim nautičarskim destinacijama u Grčkoj i Hrvatskoj, gdje su uvjeti izvrsni, katamaran će biti udoban i siguran izbor.

Kada je riječ o upravljivosti, dvostruki motori katamarana čine ga relativno laganim, a dva motora udaljena oko 20 stopa eliminiraju potrebu za pramčanim potiskivačem. Oni također imaju plitak gaz, tako da se možete sidriti bliže obali i kretati se mjestima na koja ne možete doći s monohullom. Dva trupa također ne osiguravaju most, iako će neki tvrde da je to najuzbudljiviji dio jedrenja!

Dizajn i izgled katamarana doprinose, međutim, nekim pitanjima izvedbe i manevriranja. Katamarani ne mogu ploviti protiv vjetra kao monohulli, oni su neučinkoviti uz vjetar i sidrenje katamarana nije baš isto. Mora postići dovoljnu brzinu kako bi prošao kroz vjetar uz napredovanje. Katamaran je mnogo lakši od monohulla iste veličine i zbog toga brže usporavaju. Oštro usmjereno skretanje, kao što bi to učinio u monohullu, nije moguće. Ako ste zabrinuti za jedrenje protiv vjetra, pokrenite motor kako bi vam pomoglo da prođete kroz vjetar. Alternativno, skupite jedra.

S druge strane, ljubitelji monohulla tvrde da je manevriranje bolje na jednom trupu jer ne morate voditi računa o dva trupa i brže se okreću od katamarana. Mogu napraviti oštrije skretanje i lakše se kretati kroz uske prostore i uske kanale. Osim toga, njihovi viši trup smanjuje štetne učinke križnih vjetrova. Monohull entuzijasti tvrde da dizajn djeluje skladno s elementima umjesto da se pokušava boriti protiv njih.

Pristajanje noću

Iako je relativno lako privezati katamaran s dva motora i dva kormila, jer nema potrebe za pramčanim trusterom; njegova veličina znači da često može zauzeti više prostora koji mogu povećati troškove veza. Također, katamaran se ne može uvijek uklopiti u manje izlazne luke. Moguće je usidriti ili vezati čamac i koristiti gumenjak za odlazak na obalu. Monohull je mnogo lakši za pristajanje, zauzima manje prostora, te je jeftiniji za pristanište, vuču i klizanje.

Katamarani imaju malo ili nikakvog pada i oni se ne pomiču na sidru za razliku od monohulla na kojem može biti neugodno i može uzrokovati morsku bolest.

Troškovi

Katamarani sličnog smještajnog kapaciteta i opremom obično su skuplji za najam nego monohulli jer su troškovi održavanja znatno veći.

Budući da katamarani imaju smanjenu morsku površinu na trupovima, oni su mnogo učinkovitiji u pogledu goriva. U laganim vjetrovima, oni mogu koristiti samo jedan motor za pokretanje broda. U težim vremenskim uvjetima veća je učinkovitost monohull dizajna.

Vaganje za i protiv

Uzimajući u obzir sve navedeno, čini se da je na kraju dana osobna preferencija odlučujući faktor. Iako će se velika rasprava zacijelo nastaviti, vaše potrebe prema osobnim preferencijama, zahtjevima i proračunu vaše grupe trebaju biti usklađene s vašim konačnim odabirom.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Oceanis 40.1 CORFU Grčka
60%
Oceanis 40.1 2021
22.10.2022 - 29.10.2022
Ležaji: 8+2
1.730€ 692€/ tjedan
per person 69€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: CORFU
jedrilica Dufour 460 GL Dubrovnik Hrvatska
31%
Dufour 460 GL 2017
22.10.2022 - 29.10.2022
Ležaji: 10+2
1.450€ 1.000€/ tjedan
per person 83€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: Dubrovnik
jedrilica Dufour 460 GL Sardinia Italija
53%
Dufour 460 GL 2019
22.10.2022 - 17.12.2022
Ležaji: 10+2
2.125€ 1.000€/ tjedan
per person 83€/ tjedan
Kabine: 5 / WC: 3
Mjesto: Sardinia