Ujedriti u slapove Nacionalnog Parka Krka

Ujedriti u slapove Nacionalnog Parka Krka
09.11.2019

Nekadašnja antička luka Scardona, danas je pitoreskni gradić Skradin na desnoj obali rijeke Krke s alejom murvi. Za murvu ili dud je Vergilije rekao da je najpametnija biljka, koja, čekajući toplo vrijeme, zadnja procvjeta. Njezino lišće hrana je za dudova prelca, leptira koji se još naziva i dudovim svilcem ili svilenom bubom jer se iz njegove čahure dobivaju svilena vlakna. Upravo se u Skradinu, u prvoj polovici 19. stoljeća, nalazilo najveće uzgajalište svilene bube u Dalmaciji.

U Skradinu je smještena i potpuno opremljena marina sa 180 vezova za brodove koji pristižu preko Prukljanskoga jezera odnosno iz Sibenika. Zemljopisni položaj Skradina i Nacionalnog parka Krka omogućuje nautičarima koji dolaze s mora jedinstveni posjet kopnenom nacionalnom parku, uplovljavanje u riječni tok gdje more docekuje goleme količine svježe čiste vode koja pada preko slapova i sedrenih barijera u parku. Skradin je i zadnja tocka plovidbe pa nautičari svoja plovila mogu ostaviti u marini ili na sidrištu preko puta marine. Dalje se uzvodno rijekom Krkom moze ploviti samo brodovima koji polaze iz obližnjeg pristaništa, a prevoze posjetitelje u Nacionalni park Krka do Skradinskog buka, najpoznatijeg i najposjećenijeg slapa na rijeci Krki. Prijevoz tim brodovima je uključen u cijenu ulaznice u nacionalni park. Skradin može za neke nautičare biti i prva točka plovidbe s obzirom da u marini postoji i ponuda plovila za tjedni najam pa se nakon posjete parku mogu otisnuti na morsku pučinu.

Krka, national park Croatia

Nautičari koji nakon jedrenja žele protegnuti noge mogu iz Skradina do Skradinskog buka krenuti i stazom za pješake dugom 3,4km , a vodi blagim i spokojnim kanjonom rijeke. Kada čovjek odigne oči od plavetnila rijeke pogled mu počine na zelenim liticama kanjona. Nazivaju se i brinama, a krase ih borovi i čempresi. Ova staza, ujedno je i najkraća biciklistička ruta u nacionalnom parku duga 8,6 km. Kreće iz Skradina te prati rijeku Krku uzvodno do Skradinskog buka, odakle se istim putom vraća u Skradin. U prošlosti se tuda moglo ploviti i tako su stari brodovi iz cijele Dalmacije prevozili žitarice u neki od stotinjak mlinova koliko ih je bilo na Skradinskom buku. Kopnenom stazom, usporedno s njima vozila su zaprežna kola natovarena kukuruzom, žitom i ječmom, a koje su vukli konji, mazge i tovari.

Krka, Croatia

Kada se iz modrozelenih dubina izdignula sedrena barijera Skradinskog buka, ujezerila se voda sve do Roškoga slapa i duž tri kilometra donjega toka rijeke Čikole, tvoreći tako jedan od najneobičnijih i najljepših krajobraza u Parku. Oko Skradinskog buka vodi, preko drvenih mostića, 1.9km m duga staza, prolazeći kroz splet vodenica, koje danas čine etno-selo, i uz ostatke stare hidroelektrane. Za mnoge je još nepoznata činjenica da je upravo ta hidroelektrana „Krka“  bila druga na svijetu hidroelekrtana na izmjeničnu struju.

Krka waterfalls, Skradinski buk, Croatia

Smaragdno zelenim kanjonom rijeke Krke sa Skradinskog buka organiziraju se izleti brodom, koji posjetitelje vode do ujezerene oaze mira u kojoj se smjestio otok Visovac i kroz atraktivni tjesnac Među gredama do Roškog slapa. Dva su izleta brodom sa Skradinskog buka. Prvi je do otoka Visovca u trajanju od dva sata, s razgledavanjem otočića od pola sata u pratnji informatora. Drugi je do Roškog slapa u trajanju od četiri sata. Uključuje zaustavljanje na Visovcu i razgledavanje od pola sata te izlazak s broda i slobodni obilazak Roškog slapa u trajanju u jednog i po sata.

Otok Visovac je jedna od najvažnijih prirodnih, ali i kulturnih vrijednosti u Hrvatskoj. Na njemu je 1445. sagrađen franjevački samostan Majke od Milosti kao i crkva Gospe Visovačke. Oboje su se predivno uklopili u krajobraz Visovačkog jezera te se tako pojavila cjelina koja pruža jedinstveni ambijent. Roškim slapom naziva se prostrano slapište koje čine 22,5 m visoki glavni slap i bezbroj rukavaca, kaskada i sedrenih otoka. Glavni slap nalazi se na kraju barijere s koje se Krka u širokoj lepezi s petnaest metara visine ruši u Visovačko jezero. Prethodi mu niz usporednih slapova, u narodu prozvanih Ogrlice.

Krka, national park, Croatia

Ako se nalazite na Roškom slapu možete na izlet brodom prema manastiru Krka i srednjovjekovnim utvrdama Nečven i Trošenj. Izlet traje dva i pol sata uz razgledavanje manastira od pola sata. To duhovno središte pravoslavnih vjernika nalazi se u pitomoj dragi uz rijeku Krku, a izgrađen je na temeljima starijeg eremitskog samostana. U povijesnim se dokumentima manastir prvi put spominje 1402. S obzirom na položaj na visokim liticama kanjona, utvrde se mogu vidjeti samo s broda. 

Krka river, Croatia

Za sve one nautičare koji su se zaželjeli putovanja kopnom, tu je mogućnost iznajmljivanja mini busa s kojim se možete odvesti sve do Burnuma, rimskog vojnog logora i bisera antičke povijesti. Sagrađen je na prijelazu iz stare u novu eru na položaju s kojeg je nadziran prijelaz preko rijeke Krke i vrijedna je kulturnopovijesna baština Nacionalnog parka „Krka“.

Ovo mjesto koje pruža toliko jedinstvenih doživljaja na spoju slane i slatke vode ne bi trebalo propustiti iz rute koju nautičari planiraju prilikom njihovog obilaska jedrilicom hrvatske obale.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“

Nacionalni park Krka


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:10in2
25%
14.11.2020 - 12.12.2020
Ležaji: 8+2
3.200€ 2.400€/ tjedan
per person 240€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 2
Mjesto: SÃO VICENTE
My Perseus
10%
13.12.2020 - 26.12.2020
Ležaji: 11+1
3.750€ 3.375€/ tjedan
per person 281€/ tjedan
Kabine: 6 / WC: 3
Mjesto: SÃO VICENTE
C'alma
10%
13.12.2020 - 26.12.2020
Ležaji: 6+1
2.200€ 1.980€/ tjedan
per person 283€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: SÃO VICENTE