Upoznajte svoje čvorove - osnovni čvorovi za jedrenje

Upoznajte svoje čvorove - osnovni čvorovi za jedrenje
25.09.2021

Čak i ako ste prvi put na brodu, učenje nekoliko osnovnih čvorova nije samo zabavno, već je i korisno. Svaki kompetentni član posade trebao bi biti sposoban vezati ove osnovne čvorove.

Pašnjak

Kralj čvorova! Ako postoji samo jedan čvor koji ste ikad naučili - neka to bude taj! Snažan čvor bez proklizavanja i koristan za toliko situacija, ne samo za jedrenje. Ključ za postizanje ovog cilja je prvo uvijanje užeta. Zatim možete pratiti ovu slatku anegdotu koja će vam pomoći da zapamtite poteze. “Zec izlazi iz rupe, obilazi drvo i natrag u rupu. Ova mala izreka uvijek iznova djeluje i najbolji je način da svoje male mornare naučite ovom glavnom čvoru. Izvrstan je za osiguravanje užadi prilikom privezivanja plovila. Ipak, vježbajte. Ako pogriješite, neće se držati!

 

Vrzin čvor

Gotovo jednako važan kao i pašnjak, ovaj čvor odličan je za početnike u jedrenju koji zaista žele pomoći na brodu. Dobar je za pričvršćivanje bokobrana na ograde i jednostavan način da pomognete, a da se sklonite s puta skiperu. Ipak, može proklizati ili se odvezati, stoga pazite i provjerite dvaput! Ili ga još pričvrstite s dva polu čvora kako biste bili sigurni. Odlična stvar u vezi s ovim čvorom je jednostavnost podešavanja položaja bokobrana bez potrebe za odvezivanjem čvora.

 

Muški čvor

Ovaj čvor se koristi za spajanje dva kraja užeta. To je brz i jednostavan čvor za privremeno spajanje dva užeta zajedno. Englesko ime (reef knot) je dobio u starim danima kada se plovilo na viskom jedrenjacima i kada se koristio za kraćenje jedara (“reef” the sail). Ovaj čvor ponekad je poznat i kao ambulantni čvor na kopnu. Desni kraj preko lijevog za prvi čvor, lijevi preko desnog za drugi čvor.

 

Sidreni čvor

Ovo je lagani čvor koji se koristi za vezanje i podešavanje. Jednostavan je, ali vrlo učinkovit. Obično se koristi za pričvršćivanje kraja užeta na neki stabilan objekt (npr.sidro). Način vezivanja čvora jest da se uže okruglim vojem dvaput omota oko predmeta, a dva obična čvora ga onda učvršćuju. Vjerojatnije je da ćete prije vezati ovaj čvor nego vrzin, ali njega nije ga tako lako podešavati bez odvezivanja. Ali lako ga je odvezati po potrebi, a i teško da će ikad zaglaviti.

 

Čvor za bitvu

Čvor za bitvu  učvršćuje uže za bitvu, obično kod privezivanja broda za obalu. U početku se uže mora voditi oko najudaljenijeg vrha bitve, nakon čega slijedi okretanje u istom smjeru oko drugog vrha. Početak vezanja oko pogrešnog vrha bitve povećava rizik od zaglavljivanja čvora.

 

Vježbom do savršenstva. Ubrzo ćete biti spremni za taj odmor na brodu i vezanje čvorova poput starog morskog vuka!


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


0 Komentari
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Bavaria Cruiser 51 Trogir Hrvatska
30%
Bavaria Cruiser 51 2018
25.02.2023 - 01.04.2023
Ležaji: 10+2
2.000€ 1.400€/ tjedan
per person 117€/ tjedan
Kabine: 5 / WC: 3
Mjesto: Trogir
jedrilica Bavaria Cruiser 51 Trogir Hrvatska
30%
Bavaria Cruiser 51 2020
25.02.2023 - 01.04.2023
Ležaji: 10+2
2.100€ 1.470€/ tjedan
per person 123€/ tjedan
Kabine: 5 / WC: 3
Mjesto: Trogir
jedrilica Bavaria Cruiser 46 Trogir Hrvatska
30%
Bavaria Cruiser 46 2021
25.02.2023 - 01.04.2023
Ležaji: 8+2
1.800€ 1.260€/ tjedan
per person 126€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 3
Mjesto: Trogir