Vjetrovi u Hrvatskoj

Vjetrovi u Hrvatskoj
13.06.2019

Kada ste rezervirali charter plovilo u Hrvatskoj, vrijeme je da razmislite o vjetru. Vjetar u Hrvatskoj mijenja se s godišnjim dobima i dobra je ideja imati ideju što očekivati ​​u svakom od tih godišnjih doba. Evo kratkog vodiča koji će vam pomoći u donošenju najboljih odluka o tome gdje i kada jedriti u Hrvatskoj.

Glavni vjetrovi

Najčešći vjetrovi na Jadranu su Bura, Jugo i Maestral. Rijeđe se pojavljuju Oštro, Lebić, Pulenat, Tramontana i Levant, kao i obalni vjetrovi poput Burina ili Zmorca (što je zapravo samo još jedno ime za Maestral).

Tijekom ljeta dominantni vjetrovi su Maestral i Tramontana, dok u zimskim mjesecima dominiraju Bura i Jugo. Na jadranskoj obali, vremenski uvjeti se mogu brzo mijenjati, kao i smjer vjetra. Uvijek je preporučljivo provjeriti vremensku prognozu i razgovarati s mještanima.

Bura

Bura je suhi i hladni sjeveroistočni vjetar koji puše s kopna prema moru. Izuzetno je neugodna i nepredvidiva jer naglo počinje i puše u naletima. Najjača bura puše na planinskim prijevojima i slabi kako se udaljava od obale. Na obali može doseći brzinu od preko 200 km/h. Bura je najjači vjetar u zimskoj sezoni, traje do 10 dana i može doseći uragansku snagu, uzrokujući veliku štetu. Tijekom ljeta može puhati jedan ili dva dana, ali obično nije tako snažna.

Bura može biti opasan vjetar za jedriličare, pojavljujući se kao od niotkuda sa moćnim udarima. Smanjena vidljivost i uzburkano more posljedica su ovog neprijateljskog vjetra koji najsnažnije se manifestira na Kvarneru, u Velebitskom kanalu, na području Maslenice, uvale Nin, uvale Vrulje i na poluotoku Pelješcu u južnoj Dalmaciji.

Hrvatska legenda sugerira da će ljeto biti stabilno i vruće ako Bura zapuše tri puta u ožujku.

Jedrenje po Buri nije šala i potrebna je iskusna ruka na kormilu. Čak je i blaga bura nepredvidljiva i izazovna za jedrenje. Samo držite uši otvorene i čuti ćete poneki razgovor o Buri - to je tema o kojoj se mnogo govori u Hrvatskoj!

Jugo

Jugo, također poznat kao Sirocco, uglavnom je topao i vlažan jugoistočni vjetar, ponekad popraćen padom tlaka zraka i tamnim, ćudljivim olujnim oblacima. Razvija se polako tijekom 24 sata i može puhati do 6 dana. Ljeti puše uglavnom na južnom Jadranu i donosi vlagu.

U srednjovjekovnom Dubrovniku navodno je službeno vrijedilo pravilo da se ne smiju donositi veće odluke ili presude dok puše Jugo i da kazne za zločine počinjene tijekom juga neće biti prestroge. Budući da je Jugo općenito stalan predvidljivi vjetar, on omogućuje vrlo dobro i uzbudljivo jedrenje.

Maestral

Maestral je ugodan ljetni vjetar koji puše sa sjeverozapada. Njegovo puhanje je uzrokovano temperaturnom razlikom između kopna i mora. Počinje puhati svaki dan oko 11 sati, polako se pojačava i prestaje zalaskom sunca.

Svojom malom, ali konstantnom snagom olakšava ljetne vrućine uz obalu. Maestral, omiljen među nautičarima, idealan je za plovidbu ljeti i pruža dobar stalan vjetar za krstarenje Jadranom.

Neki vanjski srednjodalmatinski otoci poput Visa, Biševa ili Lastova mogli bi ponuditi teže uvjete jedrenja ako Maestral jako puše i najbolje je tada usidriti se na sjevernim stranama tih otoka.

Manji vjetrovi

Tramontana

Tramontana je sjeverni, suhi, ljetni vjetar koji traje vrlo kratko, obično jedan dan. Češće se javlja na južnom Jadranu, a dolazi s dobrim vremenom i visokim tlakom zraka.

Burin

Burin je nježan ljetni vjetar ili povjetarac koji je dobrodošao za vrijeme ljetnih vrućina. Puhanjem sa sjevera noću najavljuje vedro nebo.

Nevera

Nevera tehnički nije vjetar, već termalna oluja koja dolazi preko otvorenog mora, obično sa zapada. To je neugodan vjetar koji se pojavljuje iznenada i donosi olujno vrijeme. Prije početka oluje postoji karakteristična tišina. Nevera obično ne traje dugo, ali je izuzetno moćna i može prouzročiti veliku štetu. Najjače oluje događaju se ljeti i početkom jeseni kada trebate biti vrlo oprezni.

Želimo vam dobre vjetrove i more kakvo si poželite!


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:KAVALINI
10%
Capelli 21 2017
09.08.2019 - 23.08.2019
1.500€ 1.350€/ tjedan
per person / tjedan
Mjesto: Pula
DJERBA
25%
Harmony 38 2008
10.08.2019 - 17.08.2019
Ležaji: 6+2
1.750€ 1.313€/ tjedan
per person 164€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Šibenik
DIAZ
30%
Elan 36 2003
10.08.2019 - 17.08.2019
Ležaji: 6+2
1.910€ 1.337€/ tjedan
per person 167€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Sukošan