Vrhunsko jedrenje i ronjenje na dah u Hrvatskoj - kamo krenuti?

Vrhunsko jedrenje i ronjenje na dah u Hrvatskoj - kamo krenuti?
29.05.2020

Volite ronjenje na dah gotovo jednako koliko i jedrenje? Zaviriti ispod morske površine za vrijeme vašeg odmora na unajmljenom brodu, jedna je od najljepših aktivnosti koje si možete priuštiti. Stjenoviti podvodni obronci, male špilje i pješčana morska dna mogu cijelu obitelj zaokupiti satima. Djeca će uživati ​​u lovu na prazne školjke (pazite da nitko ne živi u njima!) pritom uvježbavajući svoje ronilačke vještine. Netaknuti morski krajolici Hrvatske nude mnogo za strastvene ronioce na dah. Iako u Sredozemlju nema nijedne tropske ribe, ima se itekako što vidjeti; ušate i salpe, raznobojne spužve, školjke, ježići, rakovi, murine, fratri; i ako imate dobro oko, dobro kamuflirane škrpune, hobotnice i neuhvatljive morske konjiće. S kristalno čistim morem, često kobaltne plave boje, i ugodnom temperaturom mora ljeti, lako je provesti cijeli dan istražujući obale, otoke i stjenovite obronke. Također, ronjenje na dah navečer kada noćna morska stvorenja izlaze na igru može biti prava poslastica. Uzmite podvodnu svjetiljku i pogledajte tko sve izlazi u šetnju kada sunca odavno nema. Evo preporuke nekih od najboljih mjesta za ronjenje na dah na Jadranu.

Brijuni

Brijuni

Protežući se uz jugozapadnu obalu istarskog poluotoka, Brijunski arhipelag jedan je od osam hrvatskih nacionalnih parkova. Ključna atrakcija za ronioce na dah na ovoj povjesno bogatoj lokaciji  su podvodna arheološka nalazišta iz rimskog doba. Dostupna su samo s vodičem i nalaze se u zaljevu Veriga. Osim toga, podvodna flora i fauna je iznimno bogata zbog zaštićenog statusa ovih prekrasnih otočića. Ribolov i ostale aktivnosti strogo su kontrolirane, što je jedan od naših razloga za uvrštavanje u popis top lokacija za ronjenje na dah u Hrvatskoj.  Brujini su idilično mjesto za jedrenje i ronjenje na dah. S broda često možete vidjeti i dupine!

Unajmite brod iz Pule i krenite prema prekrasnim Brijunima.

Rt Kamenjak

Rt Kamenjak

Ukoliko boravite na Istarskom poluotoku na Sjevernom Jadranu, još jedno vrhunsko područje za ronjenje na dah sa vašejedrilice je rt Kamenjak. Na samom južnom kraju Istre, more je predivne plave boje, a špilje koje ćete tamo naći čekaju da ih istražite. Vidljivost je izvrsna i ima dosta mjesta za plivanje uklesanih u stijenu i litica za skakanje. Ovo se područje može lako kombinirati s jedrenjem i ronjenjem na Brijunima i iznajmljivanjem plovila iz Pule ili Rovinja.

Paklinski otoci

Paklinski otoci

Južnije u Dalmaciji u blizini Hvara nalaze se Paklinski otoci, također poznati kao Pakleni otoci. Samo kratko jedrenje dijeli vas od ovog zapanjujućeg, sjajnog arhipelaga  blizu grada Hvara. Ovdje, među mnoštvom malih otoka i otočića, možete roniti na dah koliko vam srce želi, izgubiti se u lagunama ili gledanjem u super plavo nebo. Divne uvale za sidrenje približavaju vam nevjerojatnu vapnenačku obalu. Najdalji i najprirodniji zaljev za ronjenje na dah je Taršće, mala uvala na otoku Sveti Klement. Čisti užitak ronjenja!

Hvar i Paklinski otoci lako su dostupni ako unajmite plovilo iz Splita, Trogira ili Makarske.

Otok Vis

Stiniva, Vis

Vizualno zapanjujući Vis je možda najbolje mjesto za ronjenje na dah u Hrvatskoj. To je najudaljeniji naseljeni otok u Dalmaciji i izuzetno je dobro očuvan. Iako je dobro poznat među turistima, njegov šarm je nesporan. Najpopularnija mjesta za ronjenj na dah  na otoku Visu su Stiniva i plaža Srebrna, poluotok Češka Villa sa svojim smaragdnim morem i zanimljivim uvalama, poznata Plava špilja na otoku Biševu i lokacije u njenoj blizini. Otok Ravnik u blizini Zelene spilje je također. Možda su kao lokacija najzanimljiviji stari vojni tuneli koji su služili kao skloništa ratnih brodova i bez sumnje su fascinantni za istraživanje.

Lako je doći do Visa nakon što ste proveli neko vrijeme na Paklinskim otocima, kombinirajući ova dva najbolja mjesta za ronjenje na dah u Hrvatskoj unutar jednotjednog chartera plovila.

Otok Krapanj

Krapanj

Ako jedrite iz Šibenika, obavezno se zaustavite na otoku Krapnju radi nezaboravnog ronjenja. Krapanj ima povijest ronjenja na dah na dragocjene mediteranske spužve, tako da je ronjenje ovdje dio kulture. Ronite na istim lokacijama kao i lovci na spužve, a možete posjetiti i lokalni muzej ako ste ljubitelj povijesti.

Dugi Otok

Kornati

Iz Šibenika se, kao i iz Zadra, može doploviti do Dugog otoka - dugačkog otoka na sjevernom kraju zadarskog arhipelaga. Ovdje se nalazi dom dva dobro zaštićena parka prirode: Nacionalni park Kornati i Park prirode Telaščica, a podmorje je iz tog razloga iznimno bogato ribom. Ovdje se nalaze i neke od najljepših pješčanih plaža.

Lagnići u blizini svjetionika Veli Rat idealno su mjesto za ronjenje na dah. Ovdje se čak može vidjeti i brodska olupina. Brod Michelle, potonuo 1984. godine, postao je utočište morskog života i kolonije koralja. Djelomično je iznad površine, pa je savršen za ronilačku avanturu. Djeci će se jako svidjeti! Ipak, pripazite na ponekad jake morske struje.

Još jedno poznato mjesto za ronjenje na Dugom otoku je špilja Brbišćica. Promatrajte kako ples svjetlosti  stvara interesantno svjetlucanje na zidovima pećine i moru kreirajući prelijepo podvodno utočište.

Zaljev Telaščica na južnom kraju Dugog Otoka ne smije se propustiti. Ova slikovita uvala, okružena visokim liticama i borovom šumom, sadrži mnoštvo malih uvala i otočića koji će vas i vašu posadu zabavljati satima. U zaljevu možete istražiti brojne uvale i otočiće i vidjeti jedno od najraznovrsnijih podmorskih staništa u Hrvatskoj.

Otok Mljet

Odisejeva spilja na Mljetu

Otok Mljet je najzeleniji otok u Hrvatskoj i dom jednog od osam nacionalnih parkova. Njegov status zaštićenog prirodnog staništa osigurava bogat morski život i jedno od najljepših iskustava ronjenja. Ribolov je ograničen pa je ovdje u moru mnogo više života nego na drugim mjestima.

Popularna mjesta za ronjenje na dah uključuju dva unutrašnja jezera Veliko Jezero i Malo Jezero, Rikavicu i Odisejevu špilju te greben Štit koji senalazi uz jugozapadnu obalu otoka.

Mljet je također dom jedinog koraljnog grebena na Sredozemlju, gdje se Veliko jezero susreće s morem. Izvrsno mjesto za istraživanje morskog života na grebenu. Otok Mljet dostupan je brodom iz Dubrovnika, gdje možete unajmiti jedrilicu i zatim krenuti u podvodno istraživanje južne Dalmacije.

Doslovno bilo gdje da zaronite u Hrvatskoj imati ćete nešto za vidjeti. Ovo su samo neke od nama poznatih lokacija za vrhunsko ronjenje na dah. 


Autor: Merryn Wainwright


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:ZAGLAV
24%
Elan 38 1993
08.05.2021 - 15.05.2021
Ležaji: 6+1
700€ 532€/ tjedan
per person 76€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Vodice
Relax Point
20%
08.05.2021 - 15.05.2021
Ležaji: 6+1
760€ 608€/ tjedan
per person 87€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 2
Mjesto: Dubrovnik
Dolkar with
25%
Bavaria 36 2003
08.05.2021 - 15.05.2021
Ležaji: 8
970€ 728€/ tjedan
per person 91€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: MURTER