Zašto biste ovo ljeto trebali iznajmiti jedrilicu i rezervirati odmor u Hrvatskoj

Zašto biste ovo ljeto trebali iznajmiti jedrilicu i rezervirati odmor u Hrvatskoj
05.04.2018

Ako vam jedrenje u Hrvatskoj nije na popisu želja, onda bi svakako trebalo biti - a evo i zašto.

Jedrenje inspirira

Čuli ste nas već prije da to kažemo. To ne znači da je manje istinito. Jedrenje u Hrvatskoj je nezaboravno iskustvo. Krstarite Jadranskim morem, negdje među njegovih 1000 otoka, dok plovilo klizi kroz plavo-zelene vode pod jarkim sunčanim svjetlom. Jedrenje pruža drukčiju perspektivu neke zemlje i ljudi, a Hrvatska je jednostavno stvorena za jedrenje. Tu možete pronaći čarobne lokacije s najmirnijim uvalama; suvremene i  živopisne marine, kozmopolitske gradove koji pružaju sigurnu luku kako bi se mogli, ako poželite, na noć ili dvije udaljiti s broda. Uglavnom prijateljski vjetrovi i jednostavna navigacija omogućuju sve što je potrebno za vrhunski doživljaj jedrenja.

Ako želite nešto više izazova, takva se jedriličarska područja mogu naći ispred Kornata, u Kvarnerskom zaljevu, u Velebitskom kanalu i oko otoka Visa.

Tvrđava Sv.Nikole blizu Šibenika

Izbjegavanje gužve

U špici sezone u Hrvatskoj vlada prilična gužva. U to doba mogu se vidjeti dobro popunjene, uređene šljunčane plaže i gradovi s tisućama turista i mještana na odmoru; izgleda kao da se svi kreću u isto vrijeme. Ako tražite nešto mirnije, prirodnije i intimnije, onda ne postoji bolji način da izbjegnete gužvu od jedrenja na jahti i posjećivanje mjesta koja su dostupna samo jedrilicom. Iako je jedrenje popularna vrsta odmora u Hrvatskoj, uvijek možete pronaći skrivenu uvalu gdje ćete se osjećati kao da ste jedine duše na planeti. Možda ćete susresti izletnike s kopna koji su tu došli na nekoliko dana, ali nakon što odu, imat ćete zalazak sunca samo za sebe.

Plaža Lubenice, Cres

More

Pitajte bilo koga tko je bio u Hrvatskoj u vezi mora i oduševljeno će vam pričati o njegovoj bistrini. Navodno je to najčišće more na Sredozemlju, a vidljivost može doseći i do 15 metara - sjajno za pogled prilikom spuštanja sidra! Svaki klišej kojeg se ikad možete sjetiti odnosi se Jadransko more i obalu, s dobrim razlogom; Hrvatska se redovito nalazi na listama najboljih plaža i najčišćeg mora. Temperatura mora ljeti doseže ugodnih 29°C, nema mnogo valova, a nema ni brige o morskim psima ili posebno opasnim vrstama. Budući da ćete se doslovno nalaziti na njoj, s vašeg broda možete skakati u praktično prozirnu vodu.

Baška voda beach

Kulminacija kultura

Hrvatska ima jednu od najstarijih europskih kultura, pod snažnim utjecajem Grka i Rimljana. Kao rezultat toga posvuda se nalazi dosta antičke arhitekture. U mnogim lukama nalaze se palače, arene i stare gradske zidine. Privlačnost srednjovjekovnih gradova, plemićkih tvrđava i drevnih gradskih zidina dodaju šarm na ovu ionako očaravajuću obalu i otoke. Ovdje možete posjetiti neke od najnevjerojatnijih katedrala u Europi. Od romanike i gotike do renesanse i rokokoa, obalni gradovi su prepuni takvih blaga. Vrijedi provesti pokoji dan u luci i istraživati.

Popis svjetske baštine UNESCO-a obuhvaća sedam lokaliteta u Hrvatskoj koja otkrivaju bogatu kulturnu baštinu.

Luka u Dubrovniku

Izvrsne nautičke usluge

Nautička infrastruktura u Hrvatskoj je izvrsna. Oko 56 dobro organiziranih marina zajedno nude 16000 vezova u moru i 8500 vezova na kopnu. Osim marina, tu su i mnogi privatni jedriličarski klubovi i luke rezervirane samo za članove. Marine u Hrvatskoj uglavnom se nalaze u dalmatinskim primorskim gradovima, povoljno smještene u blizini zračnih luka i ostalih sadržaja. Plovila za najam dostupna su u gotovo svim tim marinama, a većina marina ima suhi dok u slučaju da trebate nekoliko popravaka ili imate hitan slučaj dok ste na jedrenju. Vjerodostojne charter tvrtke te prijateljske i korisne lučke uprave zaokružuju sliku.

Biograd na moru,marina

Hrvatska će oduševiti vaša čula

Ovdje možete vidjeti planinske grebene koji ustupaju mjesto vinogradima prateći liniju stjenovite obale. Možete uživati u prizorima stotine otočića koji se prostiru pred vama  dokle god vam pogled seže, neki bujni i zeleni, a neki neplodni s divljom ljepotom. Divite se bojama ljeta, savršenstvu prirode i srednjovjekovnim kamenim zidovima i utvrdama. Gledajte zalazak sunca (ili izlazak) iznad mora.

Kušajte Hrvatsku! Razlikujući se po regijama, prevladava mediteranska kuhinja s utjecajem talijanske, grčke i slavenske. Uživajte u začinima i najsvježijim sastojcima koji se savršeno slažu s vinom svjetske klase. Isprobajte slasna tradicionalna jela gdje god se nalazili.

Osjetite vjetar na licu za vrijeme podizanja jedra ili hladnoću mora na vašoj koži dok zaranjate s broda. Dodirnite vrući šljunak na plaži i uronite svojim golim stopalima u bijeli pijesak. Opustite se na suncu i dopustite toplini da vas u potpunosti obuzme.

Osjetite miris polja lavande na Hvaru, meso s roštilja i ribu na gradelama, svježi morski zrak dok izlazite na otvoreno more. Probudite se uz aromu kave koja se priprema u kuhinji prije nego što krenete na ranojutarnje krstarenje.

Slušajte valove koji lagano udaraju u brod, zvuk užadi na jarbolu i skladno pjevanje klapa na trgovima.

I neka vas vaša intuicija vodi do nezaboravnih trenutaka…

Vinogradi na Hvaru


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


0 Komentari
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Bénéteau Platu 25 Sardinia Italija
28%
Bénéteau Platu 25 2000
03.08.2024 - 10.08.2024
Ležaji: 4
1.570€ 1.130€/ tjedan
per person 283€/ tjedan
Kabine: 2 / WC: 1
Mjesto: Sardinia
jedrilica Bavaria Cruiser 34 Biograd na moru Hrvatska
25%
Bavaria Cruiser 34 2018
03.08.2024 - 10.08.2024
Ležaji: 6+2
3.080€ 2.310€/ tjedan
per person 289€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Biograd na moru
jedrilica Bénéteau Platu 25 Sardinia Italija
28%
Bénéteau Platu 25 2000
03.08.2024 - 10.08.2024
Ležaji: 4
1.620€ 1.166€/ tjedan
per person 292€/ tjedan
Kabine: 2 / WC: 1
Mjesto: Sardinia