Žena i more

Žena i more
06.03.2018

Brodovi i jedrilice dugo su se smatrali isključivo muškim područjem. Čak i samo prisustvo žene na brodu smatralo se lošom srećom stotinama godina, ali to je jedno vrijeme vrijedilo i za susret s crvenokosom osobom (muškarcem ili ženom), a vjerovalo se također da lošu sreću donosi i susret (prije isplovljavanja) s nekim tko ima ravna stopala! Praznovjerje na stranu, povijest je puna priča o hrabrim ženama koje su se suprotstavljale konvencionalnim stavovima svoga vremena i postavljale nove standarde među moreplovcima. U čast Međunarodnog dana žena, ovdje su samo neke od njihovih priča kao inspiracija svim damama (i muškarcima) koje razmišljaju o upuštanju u morske avanture i jedrenje.

Prerušavanjem do jednakosti na palubi

Prvi ženski mornari otišli su na more prerušeni u muškarce, a mnoge njihove priče nikada neće biti ispričane. Od poznatih pionira ženskog jedrenja, neke se dame posebno ističu, kao što je slučaj s Grace O 'Malley (1530 - 1603), znana kao „gusarska kraljica“. Legenda kaže da je odrezala kosu, obukla se kao dječak te učila jedriti na brodovima svoga oca. Brzo je naučila sve potrebne vještine i njezine jedriličarske sposobnosti bile su bolje od većine muških jedriličara u to vrijeme. Naposljetku je preuzela upravljanje flotom brodova i plovila duž zapadne obale Irske.

Ann Chamberlyne (1667-1691) bila je prvi poznati ženski nautičar u britanskoj povijesti jedrenja. Odjevena u mušku odjeću i pridružila se posadi svojeg brata 1690. godine. Borila se hrabro protiv Francuza u devetogodišnjem ratu u bitci na Beachy Head-u.

Francuska botaničarka Jeanne Baret (1740-1807) navodno je prva žena koja je oplovila svijet. Prerušena kao muškarac, plovila je oko svijeta na naoružanoj fregati La Boudeuseu. 1766. godine La Boudeuseu je isplovio s misijom da bude prvi francuski brod koji je oplovio svijet. Jeanne je plovila sa svojim partnerom kao njegov navodni sluga u potrazi za svojom  strasti prema znanosti i biljkama.

Hannah Snell (1723.-1792.) pridružila se vojsci 1745. godine koristeći pseudonim James Grey. Kasnije se pridružila mornarici kao pomoćnik kuhara, a zatim je postala mornar. Borila se u mnogim pomorskim bitkama i bila je smatrana iznimno hrabrim i vještim mornarom. Na moru je provela ukupno devet godina.

Olimpijke

Od ranih dana Olimpijade, žene su sudjelovale na Olimpijskim jedriličarskim natjecanjima. Na Olimpijskim igrama 1988. godine u program je po prvi puta uključena i ženska regata. Trenutno u programu Olimpijade ima četiri različita jedriličarska natjecanja za žene, a broj žena jedriličara je porastao, dijelom zahvaljujući i povećanoj podršci ženama u svim sportovima.

Hélène de Pourtalès postala je prva ženska olimpijska pobjednica u jedrenju kao dio pobjedničke posade. Bila je jedna od prvih žena koja se ikada natjecala na Olimpijskim igrama 1900. godine. Nastupala je za Švicarsku, kao jedini ženski član posade na brodu Lérina.

Shirley Robertson iz Škotske postala je prva višestruka olimpijska pobjednica u povijesti Velike Britanije, natječući se u klasi Yngling (kobilica). Međunarodno jedriličarsko udruženje proglasilo ju je za najboljeg jedriličara na svijetu. Osim toga, ona je jedina žena koja je preuzela kormilo na superyacht utrkama upravljajući 45-metarskim Saltertonom u tri regate.

Pippa Wilson iz Velike Britanije nastavlja tradiciju sjajnih žena jedriličara. Uz Sarah Webb i Sarah Ayton osvojila je zlatnu medalju u klasi Yngling (keelboat) na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Samostalne kći mora

Sam oploviti svijet na jedrilici nije lako. Ovdje su samo neke od jakih i odlučnih dama koje su uspjele u tom naumu.

Poljska nautičarka Krystyna Chojnowska-Liskiewicz, poznata pod nadimkom "Prva dama oceana", bila je prva žena koja je jedrima oplovila svijet. Kao inženjer brodogradnje i pomorski kapetan krenula je u avanturu 1976. godine s Kanarskih otoka u svojoj 10m jedrilici Mazurek, a vratila se 401 dan kasnije.

Novozelanđanka Naomi James je 8. lipnja 1978. uspješno završila svoj put oko svijeta na  jedrilici Express Crusader. Ovaj je pothvat bio značajan jer se radilo o tzv. clipper ruti oko Cape Horn-a i za to joj je trebalo samo 272 dana. Naomi je srušila rekord sir Francisa Chichestera za dva dana.

Australka Kay Cottee bila je prva žena koja je u svojoj jedrilici od 11 metara, Blackmores First Lady, plovidbom bez prekida oplovila svijet. Sama i bez pomoći, putovala je 189 dana. Ovo impresivno postignuće utvrdilo je rutu kojom pokušavaju ploviti nautičari u želji postavljanja novog brzinskog rekorda.

Ann Davison (1914-1992) bila je prva žena koja je samostalno prešla Atlantski ocean. Otplovila je 1952. godine iz Plymoutha u Engleskoj u dobi od 39 godina u svom 7m brodu Felicity Ann. Oluje su je gurnule prema jugu, a na kraju je završila u Dominiku 1953. godine.

Jessica Watson je australska nautičarka koji je sa 16 godina oplovila svijet na južnoj hemisferi. Isplovivši iz Sydneya 2009. godine, vratila se 15. svibnja 2010. godine, tri dana prije svog 17. rođendana. Da bi se službeno smatralo kao oplovljavanje svijeta, putovanje mora biti dugačko najmanje 21.600 nautičkih milja što Watson nije napravila. Međutim, ona nikad nije to niti tvrdila, već je koristila jednostavniji pojam "oko svijeta".

Laura Dekker je kontroverzna nizozemska nautičarka koja je 2009. godine najavila svoje planove da postane najmlađa osoba koja će oploviti svijet. Nizozemski sud je intervenirao i spriječio Laurin odlazak zadržavajući u pritvoru i oba njena roditelja. Konačno, 2010. godine joj je dozvoljeno, te je uz asistenciju uspješno oplovila svijet u svojoj 11.5m jedrilici Guppy. Pet stotina i osamnaest dana kasnije završila je plovidbu u dobi od 16 godina.

U 2013. godini britanska nautičarka Jeanne Socrates, u dobi od sedamdeset godina, postala je najstarija žena koja je samostalno i bez stajanja oplovila svijet u svojoj 12m jedrilici Nereida. Vratila se dvjesto pedeset i devet dana.

Žene u modernom jedrenju

Tracy Edwards, britanska nautičarka koja je 1989. godine kao skipper vodila prvu žensku posadu na Whitbread Round World Yacht Race, postala je prva žena koja je primila nagradu Yachtsman of the Year.

Ellen MacArthur je britanska legenda jedrenja. Ona je najbolja i najtrofejnija britanska jedriličarka. Dobila je Yacht master kvalifikaciju u dobi od 18 godina, a 1995. godine proglašena je za najbolju mladu jedriličarku godine. U istoj godini samostalno je oplovila Veliku Britaniju u svojoj jahti Iduna. Godine 1996. po prvi puta prešla je Atlantik. Ellen također drži rekord za najbržu samostalnu plovidbu (monohull) kroz istočno-zapadni prolaz. Nastavila je rušiti još mnogo rekorda.

Ovaj nipošto kompletan popis predstavlja neke od inspirativnih žena pionira u svijetu jedrenja. Žene nautičari, poznate po svojoj izdržljivosti i fizičkoj snazi, zasigurno su ostavile duboki trag u pomorskoj tradiciji i predstavljaju istinsko nadahnuće za sve one željne avanture.


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:



BIBI
15%
Dufour 34 2005
02.03.2019 - 09.03.2019
Ležaji: 6+2
700€ 595€/ tjedan
per person 74€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Kaštela
SEXY
15%
Dufour 34 2005
02.03.2019 - 09.03.2019
Ležaji: 6+2
700€ 595€/ tjedan
per person 74€/ tjedan
Kabine: 3 / WC: 1
Mjesto: Kaštela
23%
Bavaria 36 2002
02.03.2019 - 09.03.2019
Ležaji: 6+2
800€ 616€/ tjedan
per person 77€/ tjedan
Kabine: 3
Mjesto: Sukošan