Itinerer krstarenja Punat-Punat 7 dana (Robert Gal)

Itinerer krstarenja Punat-Punat 7 dana (Robert Gal)
13.02.2020

Marina Punat na otoku Krku, vrlo je dobro opremljena marina i sjedište više čarter baza. Odlično je je povezana s unutrašnjosti mostom i auto putem. Također aerodrom Krk od marine udaljen je svega 40 km. Obično, pogotovo za ljetnih gužvi i vrućina, prva pomisao je što prije isploviti! Naravno, čim krenete i vjetar krene strujati palubom, licem, kosom osjećaj vrućine se prepolovi!

Ali izdržite još malo, tek toliko da temeljno pregledate brod, raspitate se kod osoblja čartera o stanju broda i potencijalnim problemima koje možete očekivati, lokalnoj prognozi vremena i sl. Oni to najbolje znaju i najčešće su spremni pomoći i objasniti.

Napunite brod namirnicama za barem dva dana i krenite!

Ako pretpostavimo da ste provjerili prognozu vremena i u najavi nema bure, otok Grgur nekada zatvor, sa svojom zaštićenom uvalom, tirkiznom bojom mora, mirisima bora i mediteranskog bilja, odlično je mjesto za provesti prvu noć! Neka vas ne uplaše zvukovi kretanja na obali. Naime, otok je napučen jelenskom divljači koja u sumrak često silazi na obalu.

Rab i njegova četiri zvonika!

Grad Rab
Grad Rab

Naravno prije Raba, stati ćete na kupanje u neku od prekrasnih uvala kojima otok obiluje. Ne bi trebalo niti jednu posebno izdvojiti jer sve su...posebne! Meni je ipak najdraža Sveta Mara valjda zato što mi je nekoliko puta pružila utočište za jake bure.

Zbog svoje povijesti, arhitekture, gastronomije i raznih događanja, Rab je omiljena destinacija nautičara. Prošetajte starim gradom, srednjom ulicom, sačekajte zalazak sunca na gornjoj ulici, zavirite u neki od vrtova, popnite se na zidine, na zvonik i još toliko toga! Kušajte rapsku tortu, sjedite pokraj fontane koja priča legendu o nastanku otoka, raspitajte se o Marinu klesaru, đakonu, osnivaču republike San Marino. Zatvorite oči i vratite se u srednji vijek, a kad ih otvorite ako se nađete okruženi vitezovima, samostreličarima, prene li vas pucanj iz topa, ne, nije san, samo ste se našli u Rabu za vrijeme “Rapske fjere”! Zanatlije, kovači, mlinari, dvorske lude i plesači, turnir samostreličara, fanfare, bubnjevi... Cijeli se stari grad vratio u srednji vijek i vi ste, kao neki putnik kroz vrijeme, dio toga!

Pa Rapski kantuni! Jedinstvena manifestacija gdje vam se, uz glazbu lokalnih muzičara, otkrivaju skrivena mjesta, vrtovi crkava, vila…

Rabska fjera
Rabska fjera


Rabska Fjera

 

Ilovik

Zaplovili smo iz Raba za Ilovik, poznata luka i vrlo sigurno sidrište u kanalu između otoka Ilovika i Svetog Petra, sa postavljenim bovama. Ništa ljepše nego sigurno vezan pod Mletačkom utvrdom, Forticom na otoku Sveti Petar  dočekati zalazak sunca.

Također za ljubitelje pješčanih plaža, na južnoj strani otoka Ilovika nalazi se uvala Pržina. Jedino prilikom uplovljavanja budite svjesni gaza vašeg plovila. Uvala je plitka, a tu je i greben između uvale Parknu i uvale Pržina.

Susak

Kad smo kod ljubitelja pijeska, samo 10 milja zapadno od Ilovilka nalazi se otok Susak - geološki fenomen. Otok je cijeli pješčani sa tri velike pješčane uvale, ali meni je ipak najdraža uvala Porat na zapadnoj strani otoka. Vjerojatno jer je u potpunosti divlja, uklesana duboko u pijesak i toliko izolirana da čak nema ni internet mreže. Idealno, poželite li se napokon družiti s vašim tinejdžerima! Također, otok je većinom pokriven vinovom lozom od koje se proizvode vina (Ilirija, Liburnija) dobivena iz autohtone sorte grožđaTrojiščina. Odlučite li tu prenoćiti, što je čest slučaj, svakako posjetite i mjesto, popnite se do gornjeg sela, zavirite u crkvu, pitajte za narodnu nošnju, mini suknju živopisnih boja, jedinstvenu nošnju u svijetu, te prošetajte do svjetionika.

Mali Lošinj

Luka u Malom Lošinju
Luka u Malom Lošinju

Namjeravate li iz Ilovika u Mali Lošinj, svakako plovite bliže obali i odaberite si jednu od uvala - Pijeska uvala, Balvanida, mini fjord uvala Krivica, uvala Engleza na otočiću Koludarac na samom ulazu u Lošinjski zaljev. U sjeni stoljetnih borova, slične ali svaka posebna na svoj način. Jednostavno je, samo staneš, baciš sidro i najčešće ostaneš! 

Uvala Artratore, plaža Zabodarski samo milju zapadnije od ulaska u Lošinjski zaljev, ali svakako vrijedne tog puta, posebno uz večernji maestral kad nas puna jedra sama tamo vode.

Na dnu dvije milje dugog zaljeva smjestio se Mali Lošinj, najveći grad na jadranskim otocima, sa dvije marine, pontonskim vezovima u samom gradu, dvije benzinske pumpe, trgovinama, tržnicama, restoranima i svime što grad već nudi. Idealno mjesto za popunu brodske smočnice. Ako vas nije pratila sreća u ribolovu, u samom centru je i bogata riblja tržnica. Tu na trgu je i fontana Dva dupina, skulptura Ribolovac, a nešto dalje u šetnji rivom doći ćete pred Muzej Apoksiomena gdje se čuva jedan od devet svjetski poznatih, ali najočuvaniji antički brončani kip atleta nađen tek krajem devedesetih godina kod otočića Vele Oruje u Lošinjskom arhipelagu.

Veli Lošinj

Veli Lošinj
Veli Lošinj

Pola milje od gradske luke, na sjevernoj strani uvale, između dvije marine, nalazi se prolaz Privlaka - širok 8 i dubok 2,4 metra, otvara se svakog dana, osim za jakih bura, u 9 i 18 sati. Prednost pri prolazu imaju brodovi koji izlaze iz luke, a obratite pozornost i na struje u kanalu tj. ne idite odmah za prethodnim brodom u kanal nego si ostavite razmak i donesite brzinu u kanal. Kočenje, šijanje u kanalu loša je odluka!

Dvije milje jugoistočno, nalazi se Veli lošinj. Svakako ga posjetite i sad je idealan trenutak. Brodovi koji su tu noćili su na odlasku, a dnevni izleti još nisu stigli. Vežite se na gat pod Crkvom sv. Antuna opata koja dominira cijelom lukom i odličan je vodič kod plovidbe pošto je luka dobro sakrivena strmom obalom. Prošećite mjestom uz stare vile, kuće šarenih fasada, kroz grad u sjeni stoljetnih borova, uz čist aromatični zrak odavno prepoznat kao izrazito ljekovit pa se tu još od doba Austrougarske monarhije nalazi lječilište.

Svakako posjetite i istraživački institut Plavi Svijet - edukacijski centar o moru u čijem muzeju možete dobiti pregršt informacija o, između ostalog, dobrim dupinima kojima ovaj akvatorij obiluje.

Ma koliko vam se ostaje u Velom Lošinju ili susjednoj Rovenskoj, nastavit ćemo plovidbu dalje na sjever prema rtu otoka Cresa - Punta Križi. To je jedno od područja s najviše uvala, zaljeva i plaža na Jadranu. Na tako malom području smjestile su se tirkizne uvale s pješčanim plažama, zeleni zaljevi u kojima vam se čini kao da ste uplovili u šumu. Pogledajte prognozu i birajte: Pogana, Baldarin, Meli, Vlaška, Kolorat, Majiška, Ul, Vrč i još tolike druge sigurne uvale, bogate flore i faune. Zaronite, uživajte u bogatstvu mora, legnite na plažu, na postelju od pijeska i morske trave, sačekajte noć i dohvatite zvijezde jer se, zbog divljine i izostanka umjetnog svjetla, ovdje one čine tako blizu! 

Dvadeset milja do Punta. Zaplovite na sjever s jutarnjim burinom, možda ne preblizu obale da vas ne odvuče ljepota uvale Zaklopica ili Toverščica, a da ne govorim Meli ili Koromačno sa svojim plažama u špiljama. Ma ne! Ipak stanite, okupajte se, bacite sidro i u Kruščici, dubokoj uvali sa prekrasnim žalom ili na Plavniku u Ljubavnoj spilji!

Grad Krk, samo 2 milje udaljen od marine Punat - tu ćete pod zidinama starog srednjovjekovnog kaštela, na jednoj od dvije pumpe napuniti rezervoare gorivom. Predlažem na vanjskoj jer je unutarnja plića i često zakrčena manjim gliserima.

Punat

Svemu dođe kraj, pa tako i ovom putovanju. Ali nije vam za to kriv Punat! Zapravo prošli ste tek prvom od mnogo mogućih ruta iz ovog polazišta.

Ostaju još za obići Cres, pa Istra, pa vanjski otoci Olib, Silba, Premuda te Unije za koje mi je tako žao što ih nisam smjestio u ovo putovanje. Tu je za one iskusnije, hrabrije i željne povratku prirodi još i Velebitski kanal itd.

Ali kad smo već u Puntu, posjetimo ga, njegovu rivu, restorane, sjednimo na neki taxi brod i posjetimo Košljun, otok izrazite flore sa preko četiristo biljnih vrsta, Franjevački samostan, upoznajmo se u njegovom muzeju sa poviješću otoka Krka ili samo prošetajmo šetnicom ili nekim od uređenih stoljetnih maslinika, popnimo se do Tri Križa i prepustimo se još jednom, bojama i mirisima večeri.

______________________

Autor: skiper Robert Gal

skiper Robert Gal


0 Komentari

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod: