Jedrenje i praznovjerje – sreća i nadnaravno

Jedrenje i praznovjerje – sreća i nadnaravno
29.11.2021

Praznovjerja! Ona široko rasprostranjena, ali iracionalna vjerovanja u nadnaravne utjecaje - osobito kada je u pitanju dobra ili loša sreća. Jedrenje je puno takvih vjerovanja još iz vremena kada su pomorci bili u potpunosti u milosti majke prirode. Neka donekle razumna, a neka sasvim čudna - ovdje je zbirka praznovjerja povezanih sa jedrenjem iz različitih dijelova svijeta.

Čuvajte se grimiznoga izlaska sunca

"Red Sky at night, Sailors delight; Red Sky in the morning, Sailors take warning" vjerojatno je jedna od najpoznatijih nautičkih izreka. Jedna od prvih referenci ove izreke može se naći u staroj engleskoj bibliji, a ponavljana je tijekom mnogih stoljeća u Engleskoj u periodu gdje nije bilo mogućnosti točnog načina predviđanja vremenskih prilika što je za nautičare bilo pitanje života i smrti.

Ako je izlazak sunca nad morem crven, čuvajte se! Dan pred nama vjerojatno će biti opasan i nepredvidiv. Savršen izgovor da ostanete usidreni u toj prekrasnoj uvali i uživate na brodu.

Mačka na brodu

Obično, ako vam crna mačka prijeđe put, to je loš znak. Ne za stare irske i britanske mornare koji su vjerovali da je sreća imati crnu mačku na brodu - "brodsku mačku". Dokazi potječu još od staroegipatskih trgovaca koji su držali mačke na brodu, vjerojatno za kontrolu populacije glodavaca. Mačke, prema nautičkom narodnom predanju, imaju čudesne moći koje štite brodove od opasnih oluja. Barometri starih vremena; ako mačka liže svoje krzno, to je značilo da je tuča na putu; ako je kihnula značilo je kišu; a ako je mačka razigrana i puna energije značilo je vjetar. Dok jedrenje s kućnim ljubimcima može biti nezgodno, mačka bi mogla biti ključ vašeg idealnog odmora na brodu :).

Dupini

Od davnina, dupini se smatraju posebnim. Grčki bog mora, Posejdon, uvijek je prikazivan okružen njima, a u grčkim legendama smatralo se da su dupini spasioci ljudi. Kineski, bizantski, arapski kao i europski mornari imaju priče o dupinima koji spašavaju brodove ili mornare u nevolji. Dupini koji plivaju s brodom smatraju se dobrim predznakom za sigurno putovanje i povoljne uvjete, stoga pripazite na ova nevjerojatna stvorenja kada plovite otvorenim morem.

Svetac zaštitnik pomoraca

Ako plovite u Grčkoj ili Hrvatskoj, možda ćete na svom charter brodu pronaći malu ikonu Svetog Nikole ili Agie Nikolaosa, zaštitnika pomoraca i ribara. Smatralo se da štiti nautičare na moru, a mnoge luke u Grčkoj imaju ikone sv. Nikole okružene zavjetnim darovima. U Hrvatskoj djeca 6. prosinca čekaju Svetog Nikolu na obali. Dolazi brodom i donosi im darove (slatkiše za dobre, štapiće za loše!). Također, kapelice posvećene ovom svecu smještene su na liticama otoka i gledaju na more. Dok plovite u blizini, nemojte zaboraviti trubiti u znak poštovanja prema svecu zaštitniku pomoraca.

Tetovaže

Tetovaže na mornarima započele su još u 1700-ima dolaskom poznatog moreplovca i istraživača kapetana Jamesa Cooka u južni Pacifik. Polinežani su koristili prepoznatljivu umjetnost tetovaža kako bi izrazili svoj identitet, osobnost, status i seksualnu zrelost. Gotovo svi u drevnom polinezijskom društvu bili su tetovirani, a Cookova ekipa tetovirala se za uspomenu na njihov posjet. Nakon tako uspješnog putovanja, druge posade počele su tetovaže smatrati dobrim znakom i trend se uhvatio. Mornari su se tetovirali vjerujući da im tetovaže donose sreću i zaštitu. Pijetlovi, svinje i lastavice bili su posebno omiljeni kao simboli sreće, a nautička zvijezda i dalje je popularna među muškarcima i ženama na moru. Kasnije su zapadnoeuropski pomorci preuzeli praksu tetoviranja religioznih motiva na svoja tijela kako bi smirili bijesne sile koje su izazivale oluje i utapanja na moru. 

Sredstvo za odbijanje vještica

Držite vještice podalje od vašeg čarter broda, tako da se pobrinete da su sve ljuske jaja na brodu razbijene u sitne komadiće. Ovo praznovjerje iz 1500-ih godina sugerira da bi vještica mogla zgrabiti dobar komad ljuske jajeta i koristiti ga kao čamac, ploveći po moru kako bi bacila čini koje bi potopile brodove!

U 1840-ima irski mornari su imali malo drugačiju verziju. Svoje bi ljuske jaja razbili na sitne komadiće kako se njihove sretne irske vile koje su ih pratile u Ameriku ne bi mogle vratiti kući brodom od ljuske.

Zabrana banana

“Bez banana na brodu” je još jedno neobično praznovjerje, posebno na ribarskim brodovima. Za banane se vjerovalo da su toliko nesretne da mogu prouzročiti gubitak broda. Postoji nekoliko teorija o tome zašto se o bananama razmišljalo u tako lošem svjetlu. Još u 17./18. stoljeću bilo je mnogo brodova koji su prevozili ovo slatko, egzotično voće s Kariba u Europu. Neki od njih bili su jako preopterećeni i potonuli. Druga ideja je da su tropski insekti koji žive u biljci banane možda nastanili teretne brodove. Možda je razlog za zabrinutost bila i skliska priroda njihove kore.

Budi kao gusar

Osobno dotjerivanje na brodu smatralo se ekstremno lošom srećom. Šišanje kose, brijanje brade i rezanje noktiju na rukama i nogama po ovom vjerovanju zasigurno će donijeti olujno vrijeme, pa čak i prevrnuti brod. Obred povodom prvog oplovljavanja zemaljske kugle, odnosno prelaska ekvatora, bio je probijanje ušne resice, a nošenje zlatnog obruča na uhu smatralo se da donosi sreću i odlične uvjete za plovidbu. Neki su vjerovali da zlatna naušnica ima magične iscjeliteljske moći i da će spriječiti da se nositelj utopi. Zviždanje je apsolutno “ne-ne” u slučaju da zviždite na oluju. I ne zaboravite na tetovaže!

Bez obzira na to jeste li praznovjerni ili ne, znajte da imate moć kreirati svoju sreću i da uz provjerenu čarter tvrtku i iskusnog skipera nemate razloga za brigu - osim ako je crvenokos ili ima ravna stopala, naravno :).


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


0 Komentari
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:jedrilica Oceanis 48 Kaštela Hrvatska
25%
Oceanis 48 2017
18.05.2024 - 25.05.2024
Ležaji: 8+2
4.491€ 3.368€/ tjedan
per person 337€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: Kaštela
jedrilica Oceanis 48 Kaštela Hrvatska
25%
Oceanis 48 2017
11.05.2024 - 18.05.2024
Ležaji: 8+2
3.591€ 2.693€/ tjedan
per person 269€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: Kaštela
katamaran Dufour 48 Catamaran PAROS Grčka
30%
Dufour 48 Catamaran 2020
25.05.2024 - 01.06.2024
Ležaji: 8
9.990€ 6.993€/ tjedan
per person 874€/ tjedan
Kabine: 4 / WC: 4
Mjesto: PAROS