Krstarenje arhipelagom Brijuni: Verige - Uvala lanaca

Krstarenje arhipelagom Brijuni: Verige - Uvala lanaca
02.03.2022

„A na Brijunima se Venera rađa iz morske pjene! U uvali Verige (na istočnoj obali Velikog Brijuna) okamenjena je u kaneliranim (užljebljenim) kamenim stupovima s korintskim kapitelima, jednom od hramskih ostataka rezidencijanih vila prvog stoljeća“, piše istarski književnik i pjesnik Daniel Načinović.

Uživali smo u jedrenju oko ovog slikovitog dijela svijeta - otočnog arhipelaga sjeverne Hrvatske poznatog kao Brijuni. Naša jahta bila je usidrena u luci na Velikom Brijunu gdje smo proveli zaista poticajno jutro prikupljajući informacije o ovim privlačnim otocima. Želite li saznati više o Nacionalnom parku Brijuni i što se sve može otkriti, a točnije za pomorce, što sve treba učiniti pri sidrenju jahte ili broda u luci, pročitajte članak o prvoj etapi našeg razgledavanja Brijuna putovanje - 'Čamčarnica'.

Sada nakon lagane, opuštene 10-minutne šetnje od glavne luke na Velikom Brijunu, stigli smo do sljedeće točke na našem popisu znamenitosti, uvale Verige.

Yacht-Rent: Uvala Verige

U rimsko doba otočje Brijuni nazivali su se Insulae Pullariae. Dolaskom Rimljana na arhipelag zemlja, šume, polja i pašnjaci postali su vlasništvo rimskih kolonista, krupnih zemljoposjednika i robovlasnika. Rođena je ekonomija koja je cvjetala. Na Velikom Brijunu izgrađen je niz seoskih stambeno-poslovnih objekata u kojima se moglo ne samo opustiti, već i živjeti od plodova s ​​imanja.

 

Na Brijunu su Rimljani izgradili više vila, a mi smo naišli na ono što je sigurno bio najveći i najraskošniji kompleks rimskih vila, koji stoji istaknut u uvali Verige. Gradnja je započela u 1. stoljeću prije Krista, a vrhunac je dosegnut u 1. stoljeću nove ere. Pojedini dijelovi su korišteni do 6. stoljeća. Stapajući se s krajolikom, rimski se kompleks sastojao od niza otvorenih i zatvorenih puteva različitih namjena čineći jednu cjelinu protežući se oko kilometara duž obale zaljeva. Ova ladanjska vila s tri terase na južnoj strani zaljeva morala je biti prizor za zastati u svoje vrijeme jer je bila bogato ukrašena mozaicima, freskama, štukaturama i dragocjenim mramorom. Bio je to raskošni ljetnikovac stambeno-poslovnog karaktera s dva peristila. Pretpostavlja se da je vlasnik vile vjerojatno bio Gaius Laecanius Bassus, koji je također posjedovao i radionicu za proizvodnju amfora u Fažani. Kada je umro za vrijeme vladavine cara Vespazijana bez nasljednika, prema rimskom pravu, ova je vila postala vlasništvo rimskog cara.

Rimske vile rustike na Brijunu ilustriraju da su Rimljani poznavali i birali najljepša mjesta i zasigurno uživali u ovozemaljskim užicima. Verige je vizualno najprivlačnija uvala sa svojim drevnim ruševinama okružena šljunčanom plažom i plitkim tirkiznim morem. Dok smo mirno sjedili i udubljivali se u ljepotu našeg okruženja, mogla sam samo zamisliti stanovnike Verige kako hodaju od arene do kupališta pa uz obalu do hramova.

Obala je pak izgrađena od velikih kamenih blokova. Danas je oko metar ispod razine mora. U dnu zaljeva nalaze se čak i ruševine koje su sačuvane do danas. Bili su to hramovi boga mora Neptuna, Kapitolinske trijade i božice ljubavi i ljepote, Venere.

Yacht-Rent: Uvala Verige

Iako je se more ljeskalo i izgledalo najprivlačnije ovog vrućeg dana, kupanje u zaljevu nije dopušteno. Međutim, ako želite istražiti hramove bogova u njihovom podvodnom području, možete dobiti dozvolu na glavnoj recepciji parka. Profesionalni ronilac će vas zatim voditi dok ronite uz poučnu podvodnu stazu. To bi trebalo biti super. Tko zna kojeg biste od bogova tamo mogli susresti – možda i samu eteričnu Veneru!

Brodovi koji su prilazili luci s mora bili su ograničeni dugim lancem - 'Verige' - koji je povezivao jednu i drugu suprotnu obalu. I tako je uvala kasnije dobila ime: Verige ili Val Catena. Brijuni i danas privlače brojne nautičare koji traže netaknutu ljepotu, mir i tišinu, uronjene u bogatu kulturu. Uvala Verige smatra se jednom od najvećih, najsigurnijih i najbogatijih antičkih luka na hrvatskom dijelu Jadrana.

Dieta, palestra (područje arene), toplice, ribnjak i dio farme nalazili su se na sjevernoj strani zaljeva. Vlasnici brijunskih gospodarstava proizvodili su maslinovo ulje. Proizvodnja i prodaja kvalitetnog maslinovog ulja, uz proizvodnju raznih keramičkih proizvoda, bio je izdašan izvor prihoda koji je najvjerojatnije omogućio stanovnicima da posjeduju velebne, luksuzne vile, poput ove u uvali Verige.

Yacht-Rent: Uvala Verige

Zbog dugogodišnjih arheoloških iskapanja i istraživanja u doba Austro-Ugarske, uvala Verige duguje Antonu Gnirsu, povjesničaru, arheologu i konzervatoru rođenom u Češkoj. Prije dolaska na Brijune radio je kao učitelj u njemačkoj školi u Puli, a od 1901. bio je konzervator Središnjeg povjerenstva za zaštitu kotara Pula, Pazin i Rovinj te kustos Državne arheološke zbirke u Puli. Tamo je otkrio ostatke veličanstvene ladanjske vile koja je vjerojatno bila središte brijunskog veleposjednika u rimsko doba. Isto tako, pronašao je i brojne amfore koje su pripadale vlasniku vile, a koje su se proizvodile u njegovoj radionici u Fažani. Tvornica keramike i cigle nalazila se u staroj jezgri Fažane. Kako su amfore označavale u radionici, bilo ih je moguće pratiti. Te relikvije iz prošlosti pronađene su na više od 50 lokacija u Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Mađarskoj, oko današnje sjeverne Italije, pa čak i vrlo blizu Rima.

Rimska vila u zaljevu Verige dio je Rute rimskih careva, koja je dobila certifikat Vijeća Europe i Europskog instituta za kulturne rute. Duljina rute je 3.500 kilometara, a proteže se kroz Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumunjsku i promovira arheološki turizam. Obuhvaća 20 arheoloških nalazišta koja su bila važna u razdoblju carskog Rima i bila su povezana sa životima 17 rimskih careva.

Dakle, evo ga! Kameni tragovi uspomena ugnijezde se u ovoj mirnoj uvali podsjećajući nas na slavne živote i prošle dane.

Ali čekajte! To nije sve što ovaj arhipelag nudi. Isplati se podići jedro i pratiti vjetrove do Brijuna. Pogledajte jedan od naših itinerera krstarenja (7 dana krstarenja – od Pula do Pule) i pogledajte gdje možete pronaći najljepša mjesta za sidrenje. Među ostalim nevjerojatnim mjestima, Brijuni nude Park dinosaura (da, ovdje su ostali spomenici iz prapovijesti) i Safari park s egzotičnim životinjama.

 

__

Autor: Diana Karmela

Podržava:
NP Brijuni

Fotografije: "NuNu Productions" (Javna ustanova Nacionalni park Brijuni)


Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima


0 Komentari
Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *
Ime: *

Email: *

Website:


Komentar: Napomena: HTML se neće prevesti!

Unesite kod u polje ispod:Povezani članci
Itinerer krstarenja Pula-Pula 7 dana (Robert Gal)
13.02.2020
Marine ACI Pula, Veruda, Pomer, Medulin s bogatom ponudom plovila za najam idealno su smještene na vrhu istarskog poluotoka te udaljene s.....
0 Komentari
Krstarenje brijunskim arhipelagom: Čamčarnica
21.02.2022
Što ne biste voljeli u plovidbi po Hrvatskoj? Ponajmanje činjenicu da ima preko 1000 otoka razasutih po svojoj obali. Jedan od mojih najd.....
0 Komentari
jedrilica Bénéteau Platu 25 Sardinia Italija
28%
Bénéteau Platu 25 2000
29.06.2024 - 06.07.2024
Ležaji: 4
1.260€ 907€/ tjedan
per person 227€/ tjedan
Kabine: 2 / WC: 1
Mjesto: Sardinia
jedrilica Bénéteau Platu 25 Sardinia Italija
28%
Bénéteau Platu 25 2000
29.06.2024 - 06.07.2024
Ležaji: 4
1.300€ 936€/ tjedan
per person 234€/ tjedan
Kabine: 2 / WC: 1
Mjesto: Sardinia
jedrilica First 35 Pula Hrvatska
30%
First 35 2011
29.06.2024 - 06.07.2024
Ležaji: 4+2
2.200€ 1.540€/ tjedan
per person 257€/ tjedan
Kabine: 2 / WC: 1
Mjesto: Pula